JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hovedverneombud fikk refs for å gjøre jobben sin. Nå trekker Securitas advarselen

Det var klart for rettssak mellom hovedverneombud Christian Heinecke og arbeidsgiveren Securitas. Nå har partene inngått forlik.
LANG KAMP: Christian Heinecke er sentralt hovedverneombud i Securitas, og har hatt en konflikt gående med arbeidsgiver i lang tid. Nå ser han fram til å legge den bak seg. - Jeg er fornøyd med forlik, og ser fram til et framtidig godt samarbeid med bedriften.

LANG KAMP: Christian Heinecke er sentralt hovedverneombud i Securitas, og har hatt en konflikt gående med arbeidsgiver i lang tid. Nå ser han fram til å legge den bak seg. - Jeg er fornøyd med forlik, og ser fram til et framtidig godt samarbeid med bedriften.

Ole Palmstrøm

merete.holtan.garte@lomedia.no

Christian Heinecke er den lengst sittende tillitsvalgte i vaktselskapet Securitas sin historie, med over 20 år som de ansattes talerør og 13 år som sentralt hovedverneombud. I februar 2018 fikk han en skriftlig advarsel fra arbeidsgiveren etter å ha grepet inn i en arbeidskonflikt på Andøya lufthavn. Heinecke aksepterte ikke advarselen, og ba ledelsen i vaktselskapet om å trekke den, uten å lykkes.

13. og 14. juni skulle saken opp for Oslo tingrett, men i tolvte time er et forlik kommet på plass.

– Advarselen er trukket og erstattet med en forliksavtale. For meg betyr det at jeg nå kan fortsette som sentralt hovedverneombud som tidligere, og jeg er fornøyd med ikke å belaste rettssystemet med saksforholdet, sier Christian Heinecke.

p

Varslet kundens divisjonsverneombud

Bakgrunnen for rettstvisten er en arbeidsmiljøkonflikt på Andøya lufthavn Andenes, der Securitas-selskapet Securitas Transport Aviation Security (STAS) er leid inn av Avinor for å sørge for sikkerheten på flyplassen.

I november 2017 henvendte Christian Heinecke seg til Avinors divisjonsverneombud for å samarbeide om å løse problemene, og det var dette som utløste advarselen fra bedriftens side. Noen måneder senere fikk Heinecke en skriftlig advarsel fra arbeidsgiver på grunn av en «potensielt skadelig involvering av kunden i bedriftens interne forhold».

I advarselen ble det spesielt påpekt at Christian Heinecke skal ha skrevet til Avinors divisjonsverneombud at Andøya «var vurdert stengt» på grunn av konfliktene.

– Jeg har innrømmet at jeg i akkurat denne setningen har uttalt meg lite skjønnsomt, sier Heinecke.

Det var denne innrømmelsen som skal ha fått Securitas til å inngå forlik og trekke advarselen.

Arbeidsgiver forsøkte å stoppe saken

I det opprinnelige søksmålet krevde Heinecke, med Norsk Arbeidsmandsforbund i ryggen, at advarselen ble trukket fordi den «urettmessig griper inn i Heineckes ytrings- og handlingsrom som verneombud, og at den utgjør en ulovlig gjengjeldelse».

Arbeidsgiversiden mente at konflikten ikke hadde rettslig interesse og ba Oslo tingrett om å avvise saken. I januar i år konkluderte tingretten i en kjennelse med at «Heinecke har et reelt behov for å få avgjort fastsettelsessøksmålet om at advarselen STAS ga ham var urettmessig.»

Når saken nå er løst ved forlik, sier forbundssekretær Terje Mikkelsen dette:

– Det som har vært viktig for Christian, har ikke vært ham selv, men saken. Og jeg synes vi har fått to viktige prinsipper slått fast.

– Begrenser handlingsrommet

Det første prinsippet handler om selve advarselen.

– Vi har gjennom forliket fått gjennomslag for vårt syn, nemlig at arbeidsgiver ikke kan tildele et valgt verneombud advarsel ved å utføre vervet sitt. Et verneombud er valgt av de ansatte, og bedriften kan ikke ved en slik advarsel begrense handlingsrommet til verneombudet – det er stikk i strid med lovens intensjon. Forliket betyr at vernet for alle verneombud og tillitsvalgte der ute består, sier Terje Mikkelsen.

Det andre prinsippet er at en slik sak har rettslig interesse.

– Arbeidsgiversiden har i denne saken forsøkt å hindre at saken kommer til retten ved å si at den ikke har rettslig interesse, men det har retten avvist. I praksis gir det et signal til andre verneombud og tillitsvalgte at slike advarsler kan prøves for retten, sier forbundssekretær Mikkelsen, og slår fast:

– Dette er en viktig sak for arbeidslivet generelt.

p

Takker støttespillere, og ser framover

Christian Heinecke vil nå legge konfliktene med arbeidsgiveren bak seg.

– Jeg er fornøyd med forlik, og ser fram til et framtidig godt samarbeid med bedriften, sier han.

Hovedverneombudet vil også takke alle som har støttet ham underveis.

– Jeg er svært glad for å være medlem i Norsk Arbeidsmandsforbund, denne saken hadde jeg ikke hatt mulighet til selv å føre. Jeg vil takke Janita Blomvik og Terje Mikkelsen spesielt, og LO-advokat Hilde Anghus. Jeg har også fått veldig mye støtte fra mange gode kolleger, sier Heinecke.

Securitas-ledelsen er blitt kontaktet, men vil ikke kommentere saken i media.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse