JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norsk Arbeidsmandsforbund:

Hvorfor blei Anita Johansen kasta som forbundsleder? Hun fikk aldri vite grunnen

Valgkomiteen redegjorde aldri for sin delte innstilling til ledervervet i Norsk Arbeidsmandsforbund. Det skapte forvirring på landsmøtet.
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.

Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.

Ylva Seiff Berge

herman@lomedia.no

Før Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) sitt landsmøte blei det klart at valgkomiteen ville legge fram en delt innstilling på ledervervet.

Det vakte stor oppsikt da det blei klart at det var daværende nestleder Brede Edvardsen som utfordra tidligere leder Anita Johansen i kampen om ledervervet.

Etter en forvirrende valgprosess, der valgkomiteen valgte å ikke redegjøre for en delt innstilling, vant Edvardsen valget med et klart flertall – 124 mot 83 stemmer.

Gruvearbeider Anita Johansen blei altså kasta som leder etter åtte år i forbundsledelsen, fire av de som leder.

Men hva skjedde egentlig?

Landsmøtet 2023: Her er den nye ledelsen i Arbeidsmandsforbundet

Mistillitsforslag

Tidligere forbundsleder Anita Johansen oppfatta aldri at det var noen misnøye med henne som leder, og sier selv at det aldri har blitt tatt opp – verken formelt eller uformelt.

– Vi har ikke hatt noen store dissenser i ledergruppa, og vi har ikke hatt noen store dissenser i forbundsstyret. Vi har ikke alltid vært enige, men vi har landa på kompromisser, sier Johansen.

– Du tok Brede sitt kandidatur som et mistillitsforslag?

– Ja, han har jo sagt ja til å stille mot meg. Men jeg veit ikke hva mistilliten dreier seg om.

Skjedd noe stygt

Under landsmøtet redegjorde ikke valgkomiteen for flertallet eller mindretallets syn på hvem som skulle få ledervervet.

Johansen har heller ikke fått vite grunnen til at hun blei kasta etter landsmøtet. Det eneste landsmøtet fikk vite var at det var en delt innstilling.

Mye av kritikken etter landsmøtet har blitt retta mot valgkomiteens håndtering av valget.

Etter landsmøtet opplyste valgkomiteens leder til Klassekampen at tre medlemmer av valgkomiteen støtta sittende leder Anita Johansen, mens seks medlemmer i komiteen ønska at Brede Edvardsen skulle ta over som leder.

Antita Johansen og Brede Edvardsen, side ved side på landsmøtet til Arbeidsmandsforbundet. Edvardsengikk seirende ut av lederkampen.

Antita Johansen og Brede Edvardsen, side ved side på landsmøtet til Arbeidsmandsforbundet. Edvardsengikk seirende ut av lederkampen.

Ylva Seiff Berge

– Syns du valget blei riktig håndtert?

– Jeg syns det blei dårlig håndtert av leder av valgkomiteen. Han har ikke lagt fram noen innstilling per dags dato. Han har ikke redegjort for hvorfor de ville kaste meg, og hvorfor flertallet innstilte på Brede.

Det blei i hvert fall ikke håndtert etter boka, mener den tidligere forbundslederen.

Hun viser til «Tillitsmannen» av Einar Gerhardsen, som også blei trukket fram under debatten før valget på landsmøtet.

Ifølge leder av valgkomiteen, Inge Ramsdal, handla kritikken mot Anita Johansen om lite tilstedeværelse og oppfølgning. Dette hadde ikke Johansen hørt noe om før nå.

– Jeg har aldri opplevd dette som en organisasjon som ikke klarer å si ifra. Når jeg ikke fikk vite det, hadde jeg i hvert fall ingen muligheter til å rette det opp.

Den tidligere forbundslederen sier at hun sitter igjen med at det har skjedd noe stygt.

Ikke optimalt

Forbundsleder Brede Edvardsen sier at NAF ikke er vant til å få kampvoteringer og delt innstilling på ledervervet. Det tror han kan ha vært grunnen til at arbeidet til valgkomiteen blei vanskelig.

Edvardsen erkjenner også at valgprosessen var litt klønete, men vil ikke mene for mye om valgkomiteens arbeid når han selv var en kandidat.

– Det er nok sant at valget kunne vært håndtert på en annen måte, og jeg tenker at vi også bør ta en runde internt for å sikre at valgkomiteen er bedre forberedt, sier Edvardsen.

Reinholder Brede Edvardsen skal jobbe for at valgkomiteen er bedre forberedt til neste landsmøte.

Reinholder Brede Edvardsen skal jobbe for at valgkomiteen er bedre forberedt til neste landsmøte.

Jan-Erik Østlie

Han har i et intervju med Klassekampen sagt at mange spurte han om å stille til vervet, også før valgkomiteen. Det samme sa han fra talerstolen på landsmøtet.

– Når folk har bedt deg stille til valg, har du vel også fått høre noe av kritikken mot Anita. Du valgte også å takke ja til å stille. Hva var kritikken?

– Det er ikke sånn at det kommer til å være et vannskille politisk eller for retninga i Arbeidsmandsforbundet, sier Edvardsen.

Generelt handler det om å gjøre ting annerledes i egen organisasjon, understreker lederen. Mye mer enn det vil han ikke utdype.

Men Edvardsen kan bekrefte at det valgkomiteens leder trekker fram kan være en del av årsaken til at forbundet fikk en ny leder.

– Vi må jobbe litt annerledes. Det vi også har fått kritikk for er at det har vært etterlyst en ny og tydelig retning etter 16 år med Erna Hagensen som leder. Der har vi kanskje ikke vært tydelige nok.

– Har det vært gnisninger internt i ledelsen?

– Det er nok åpenbart at noen ting ikke er løst optimalt.

Les portrettet av Brede Edvardsen fra 2020

Rettferdig sjanse

Valgkomiteen var enige om å ikke legge fram en redegjørelse for en delt innstilling på ledervervet. Flertallet på landsmøtet vedtok også at det ikke skulle legges fram noen redegjørelse fra komiteen.

– Vi ville gi en fair sjanse til begge to. Det sa jeg også til Anita og Brede før valget, sier Inge Ramsdal, leder av valgkomiteen.

I forkant av valget tok også valgkomiteen temperaturen på landsmøtet. De fant ut at Brede Edvardsen mest sannsynlig ville få et flertall – dette skal også begge lederkandidatene ha fått beskjed om.

Anita valgte å opprettholde kandidatura sitt, og det blei kampvotering.

Ramsdal understreker også at han jobba «døgnet rundt» for å få til en enstemmig innstilling fra valgkomiteen, men det gikk altså ikke. Seks av ni medlemmer ønska Edvardsen som leder.

– La dere til grunn at det var «vinn eller forsvinn» for Brede Edvardsen?

– Jeg er usikker på hva han ville gjort, men han gikk til valg som leder, ikke nestleder. Anita hadde heller ikke noe ønske om å bli nestleder.

Uansett vil ikke Ramsdal at dette skal gjenta seg. Forbundsleder Edvardsen er også tydelig på at de skal ta en runde internt med valgkomiteen.

– Dette var en vanskelig situasjon, og jeg unner ingen at det blir sånn på nytt. En enstemmig innstilling er det beste, «that's it», sier Ramsdal.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse