Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge
Norsk Arbeidsmandsforbund:
Hvorfor blei Anita Johansen kasta som forbundsleder? Hun fikk aldri vite grunnen
Valgkomiteen redegjorde aldri for sin delte innstilling til ledervervet i Norsk Arbeidsmandsforbund. Det skapte forvirring på landsmøtet.
herman@lomedia.no
Før Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) sitt landsmøte blei det klart at valgkomiteen ville legge fram en delt innstilling på ledervervet.
Det vakte stor oppsikt da det blei klart at det var daværende nestleder Brede Edvardsen som utfordra tidligere leder Anita Johansen i kampen om ledervervet.
Etter en forvirrende valgprosess, der valgkomiteen valgte å ikke redegjøre for en delt innstilling, vant Edvardsen valget med et klart flertall – 124 mot 83 stemmer.
Gruvearbeider Anita Johansen blei altså kasta som leder etter åtte år i forbundsledelsen, fire av de som leder.
Men hva skjedde egentlig?
Landsmøtet 2023: Her er den nye ledelsen i Arbeidsmandsforbundet
Mistillitsforslag
Tidligere forbundsleder Anita Johansen oppfatta aldri at det var noen misnøye med henne som leder, og sier selv at det aldri har blitt tatt opp – verken formelt eller uformelt.
– Vi har ikke hatt noen store dissenser i ledergruppa, og vi har ikke hatt noen store dissenser i forbundsstyret. Vi har ikke alltid vært enige, men vi har landa på kompromisser, sier Johansen.
– Du tok Brede sitt kandidatur som et mistillitsforslag?
– Ja, han har jo sagt ja til å stille mot meg. Men jeg veit ikke hva mistilliten dreier seg om.
Skjedd noe stygt
Under landsmøtet redegjorde ikke valgkomiteen for flertallet eller mindretallets syn på hvem som skulle få ledervervet.
Johansen har heller ikke fått vite grunnen til at hun blei kasta etter landsmøtet. Det eneste landsmøtet fikk vite var at det var en delt innstilling.
Mye av kritikken etter landsmøtet har blitt retta mot valgkomiteens håndtering av valget.
Etter landsmøtet opplyste valgkomiteens leder til Klassekampen at tre medlemmer av valgkomiteen støtta sittende leder Anita Johansen, mens seks medlemmer i komiteen ønska at Brede Edvardsen skulle ta over som leder.
Antita Johansen og Brede Edvardsen, side ved side på landsmøtet til Arbeidsmandsforbundet. Edvardsengikk seirende ut av lederkampen.
Ylva Seiff Berge
– Syns du valget blei riktig håndtert?
– Jeg syns det blei dårlig håndtert av leder av valgkomiteen. Han har ikke lagt fram noen innstilling per dags dato. Han har ikke redegjort for hvorfor de ville kaste meg, og hvorfor flertallet innstilte på Brede.
Det blei i hvert fall ikke håndtert etter boka, mener den tidligere forbundslederen.
Hun viser til «Tillitsmannen» av Einar Gerhardsen, som også blei trukket fram under debatten før valget på landsmøtet.
Ifølge leder av valgkomiteen, Inge Ramsdal, handla kritikken mot Anita Johansen om lite tilstedeværelse og oppfølgning. Dette hadde ikke Johansen hørt noe om før nå.
– Jeg har aldri opplevd dette som en organisasjon som ikke klarer å si ifra. Når jeg ikke fikk vite det, hadde jeg i hvert fall ingen muligheter til å rette det opp.
Den tidligere forbundslederen sier at hun sitter igjen med at det har skjedd noe stygt.
Ikke optimalt
Forbundsleder Brede Edvardsen sier at NAF ikke er vant til å få kampvoteringer og delt innstilling på ledervervet. Det tror han kan ha vært grunnen til at arbeidet til valgkomiteen blei vanskelig.
Edvardsen erkjenner også at valgprosessen var litt klønete, men vil ikke mene for mye om valgkomiteens arbeid når han selv var en kandidat.
– Det er nok sant at valget kunne vært håndtert på en annen måte, og jeg tenker at vi også bør ta en runde internt for å sikre at valgkomiteen er bedre forberedt, sier Edvardsen.
Reinholder Brede Edvardsen skal jobbe for at valgkomiteen er bedre forberedt til neste landsmøte.
Jan-Erik Østlie
Han har i et intervju med Klassekampen sagt at mange spurte han om å stille til vervet, også før valgkomiteen. Det samme sa han fra talerstolen på landsmøtet.
– Når folk har bedt deg stille til valg, har du vel også fått høre noe av kritikken mot Anita. Du valgte også å takke ja til å stille. Hva var kritikken?
– Det er ikke sånn at det kommer til å være et vannskille politisk eller for retninga i Arbeidsmandsforbundet, sier Edvardsen.
Generelt handler det om å gjøre ting annerledes i egen organisasjon, understreker lederen. Mye mer enn det vil han ikke utdype.
Men Edvardsen kan bekrefte at det valgkomiteens leder trekker fram kan være en del av årsaken til at forbundet fikk en ny leder.
– Vi må jobbe litt annerledes. Det vi også har fått kritikk for er at det har vært etterlyst en ny og tydelig retning etter 16 år med Erna Hagensen som leder. Der har vi kanskje ikke vært tydelige nok.
– Har det vært gnisninger internt i ledelsen?
– Det er nok åpenbart at noen ting ikke er løst optimalt.
• Les portrettet av Brede Edvardsen fra 2020
Rettferdig sjanse
Valgkomiteen var enige om å ikke legge fram en redegjørelse for en delt innstilling på ledervervet. Flertallet på landsmøtet vedtok også at det ikke skulle legges fram noen redegjørelse fra komiteen.
– Vi ville gi en fair sjanse til begge to. Det sa jeg også til Anita og Brede før valget, sier Inge Ramsdal, leder av valgkomiteen.
I forkant av valget tok også valgkomiteen temperaturen på landsmøtet. De fant ut at Brede Edvardsen mest sannsynlig ville få et flertall – dette skal også begge lederkandidatene ha fått beskjed om.
Anita valgte å opprettholde kandidatura sitt, og det blei kampvotering.
Ramsdal understreker også at han jobba «døgnet rundt» for å få til en enstemmig innstilling fra valgkomiteen, men det gikk altså ikke. Seks av ni medlemmer ønska Edvardsen som leder.
– La dere til grunn at det var «vinn eller forsvinn» for Brede Edvardsen?
– Jeg er usikker på hva han ville gjort, men han gikk til valg som leder, ikke nestleder. Anita hadde heller ikke noe ønske om å bli nestleder.
Uansett vil ikke Ramsdal at dette skal gjenta seg. Forbundsleder Edvardsen er også tydelig på at de skal ta en runde internt med valgkomiteen.
– Dette var en vanskelig situasjon, og jeg unner ingen at det blir sånn på nytt. En enstemmig innstilling er det beste, «that's it», sier Ramsdal.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
TØFFE TAK: Erlend Overvik beskriver årene hvor han kjempet for å få komme tilbake til jobb som en stor påkjenning for både ham og familien. Det har gjort at gleden han alltid hadde når han skulle på jobb er borte. Tilliten til systemet og ledelsen er heller ikke der lenger. Selv om han ikke føler han må passe på hva han gjør, forteller han at han går litt på tå-og-hev når han nå har fått komme tilbake på arbeidsplassen.
Martin Guttormsen Slørdal
Erlend ble utestengt fra jobb i fire år. Tillitsvalgt forteller om fryktkultur
– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.
Martin Guttormsen Slørdal
Rune ble tilkjent millioner for sin yrkesskade. Etter 13 år får han omsider pengene
Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.
Jonas Fagereng Jacobsen
– Jeg er kvalifisert til alle de jobbene jeg søker på, men får dem ikke
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Renholdsassistent Alexander Skadberg har gjennom sine fem år på sokkelen fått en stolthet og trivsel i jobben. Hans opplevelse av å bli utsatt for fordommer kom derfor bardust på.
Arkivfoto: Tord Paulsen, Khrono
Alexander ble satt ut av kommentar på pauserommet: – Ser ikke ut som du er fra Bodø
Kokk Vebjørn Furuseth har mye løfting, ståing og gåing i jobben. Han vil ha uttelling for jobben han gjør i dag i form av Avtalefestet pensjon (AFP).
Tormod Ytrehus
Kokken Vebjørn krever ny «sliterpensjon»
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Sykepleiere og lærere kan bli pålagt å anmelde papirløse mennesker
Debatt
Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.
Jan-Erik Østlie
Erna Solberg er raus med dei mektige og hard mot dei med minst
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Sparebank 1 Forsikring er den største leverandøren av hybridpensjon i markedet. Nå har Sparebank 1 Gruppen valgt hybrid for sine egne ansatte.
Ole Palmstrøm
Lite LO kan gjøre for å presse Sparebank1 på renter, mener Jørn Eggum
Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB