Sykelønn
ISS-ansatte Magnus skal aksjonere for sykelønna: – Viktig at vi setter foten ned
Går det NHOs vei i sykelønnssaken, vil vi ha full streik i evig tid, tror Magnus Asplund, hovedtillitsvalgt i ISS Eiendom.
Magnus Asplund er driftstekniker i ISS Eiendom, klubbleder og hovedtillitsvalgt.
Jan-Erik Østlie
ane.borrud@lomedia.no
I morgen, onsdag 8. januar, arrangerer LO i Oslo en aksjonsdag med tittel «Forsvar sykelønnsordningen».
Datoen er ikke tilfeldig valgt. Det er dagen for NHOs årskonferanse, der næringslivstopper og politikere møtes.
LO er også invitert, men boikotter arrangementet. LO er forbanna på arbeidsgiversiden, som med NHO i spissen har nektet å videreføre IA-avtalen med en fredning av sykelønna i fire år til, og dermed satt sykelønnsordningen i spill.
Så istedenfor å delta på NHOs store festdag inne på Spektrum, skal LOs medlemmer stå utenfor og demonstrere når deltakerne er på vei inn til konferansen på morgenen, og når de skal på fest samme sted på kvelden.
Aktuelt: Tar med fanen til Oslo for å forsvare sykelønna: – Bare en forsmak
Urettferdig ordning
Magnus Asplund er driftstekniker i ISS Eiendom, klubbleder og hovedtillitsvalgt. Han skal stå bak fana til Arbeidsmandsforbundet avdeling 2 Oslo/Akershus, mens festkledde næringslivstopper går forbi i morgen kveld.
– Nå er det viktig at vi setter foten ned og viser hva vi står for, slår han fast.
Det er flere grunner til at han er imot endringer er sykelønna. Det ene er pengene.
– For barnefamilier vil dette ramme hardt. Hvis det for eksempel blir en lønnsnedgang på 20 prosent hvis du blir langvarig syk. Det er klart det betyr noe.
Selv er han 63 år, og det meste av lånene er nedbetalt. Men også for ham vil en lønnsnedgang på 20 prosent svi hardt.
Den andre grunnen er at et kutt i sykelønna vil ramme arbeidsfolk hardest.
Han mener en endring av sykelønna vil ramme arbeidsfolk som ikke har mulighet til å ha hjemmekontor. Og at mange må velge å gå på jobb hvis de blir straffet økonomisk for å være hjemme hvis de er syke.
– Jeg vil ikke ha masse syke mennesker på arbeid. Jeg vil ikke ha en syk pilot når jeg flyr, eller en syk sykepleier når jeg er på sykehus. Jeg vil at alle skal få full lønn i ett år når de er syke, sånn som det er i dag.
Sykelønn: Toppene i LO og NHO møtes ansikt til ansikt i NRKs «Debatten»
Frp-velgerne blir taperne
Det er Stortinget som bestemmer hva slags sykelønnsordning vi skal ha i Norge, gjennom Folketrygdloven.
I dag er det flertall på Stortinget for å ha den sykelønnsordningen vi har. Både Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og Rødt vil ha den ordningen vi har i dag.
Venstre har lenge vært det eneste partiet på Stortinget som vil kutte i sykelønnsordningen. Programkomiteen i Venstre går inn for å redusere sykelønna til 80 prosent etter seks måneders fravær.
Fremskrittspartiet åpner også opp for endring av sykelønna.
I et forslag til et nytt partiprogram står det at Frp vil «i større grad ansvarliggjøre den enkelte arbeidstaker ved korttidssykefravær».
Nyttårsaften gikk Høyres leder Erna Solberg, ut i VG og slo fast at Høyre ikke vil kutte i sykepengene folk får utbetalt. Dermed er det lite sannsynlig at det blir et politisk flertall på Stortinget for å kutt i sykelønna etter neste valg
Gitt at ikke Høyre endre standpunkt på landsmøtet i mars, eller at de gir seg på dette under eventuelle regjeringsforhandlinger med Frp.
Det siste tror ikke Asplund kommer til å skje.
– Å få kutt i sykelønna er like ille for Høyre-velgerne som for alle andre. Jeg tror ikke at Erna kommer til å svikte i denne saken.
– Det er alle de som stemmer Frp som kommer til å bli de store taperne. De kommer til å stå der med lang nese når de skjønner hva de har stemt på, sier han.
– NHO-sjefen er ute og kjører
I dag er rundt en tredel av norske arbeidstakere allerede sikret full lønn under sykdom gjennom sine tariffavtaler.
I går sa NHO sjef Ole Erik Almlid i VG at det er uaktuelt å endre sykelønna dersom det ikke gjelder alle, det vil si også de som har full sykelønn i sine tariffavtaler.
– Han er ute og kjører. Han mener at en million arbeidstakere som har full lønn i sin tariffavtale skal miste dette? At vi skal gå med på brudd på tariffavtaler som allerede ligger der? Det kommer til å bli full streik i evig tid om NHO fortsetter dette.
Ikke se til Sverige
Sykefraværet i Sverige er mye lavere enn i Norge. Blir du syk i Sverige, trekker sjefen deg i lønn.
Asplund er svensk, men har jobba i Norge i 22 år. Han har ingen tro på at den svenske løsningen vil være bra for Norge.
– Sykefraværet i Norge er høyt. Og det må ned. Men løsningen er ikke å kutte i sykelønna. Det er ingen som blir friskere av det.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.