Sykelønn
Toppene i LO og NHO møtes ansikt til ansikt i NRKs «Debatten»
LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier til VG at de er åpne for å gjenoppta forhandlingene med NHO.
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik møtes til debatt om sykelønn på NRK tirsdag kveld.
Herman Bjørnson Hagen
helge@lomedia.no
joran.gronstad@lomedia.no
Fremtiden for sykelønna har ført til en isfront mellom NHO-direktør Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Men i VG i dag, strekker Hessen Følsvik ut en hånd og sier at LO er klare for å gjenoppta IA-forhandlingene.
– Vi er villige til å se på alle sider rundt sykelønnsordningen, ikke minst de sosiale konsekvensene, sier LO-lederen til avisa.
NHO-konferanse uten LO
Onsdag går den tradisjonsrike NHO-konferansen av stabelen uten deltakelse fra LO, som arrangerer både demonstrasjon og seminar om sykelønn et steinkast fra Oslo Spektrum, hvor NHO-toppene befinner seg.
NHOs administrerende direktør har overfor VG uttalt at NHO ikke vil svekke sykelønnsordningen uten at det er bred politisk enighet om det.
Men han sier samtidig at NHO ikke vil skrive under på en IA-avtale som freder sykelønna.
Det til tross for at Høyre-leder Erna Solberg har uttalt til VG at hun ikke vil svekke sykelønnsordningen.
– Har beveget seg
– Hvis NHO-direktøren skal lytte til sine egne ord om bred politisk enighet, bør han legge bort forslaget om å svekke sykelønnen, og i stedet jobbe sammen med LO for å få sykefraværet ned, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.
Hun forventer ikke at NHO-sjefen skal endre sin politiske overbevisning totalt, men registrerer at NHO-sjefen har beveget seg noe siden stormen før jul.
– Han sier nå at han ikke vil bidra til «å eskalere situasjonen». Det er bra og det er noe å gripe fatt i, sier LO-lederen og legger til:
– Slik jeg kjenner Ole Erik Almlid og norske arbeidsgivere er de rimelig pragmatiske og ikke så rent lite resultatorienterte. Et bredt forlik for å svekke sykelønnen er ikke innenfor rekkevidde, og dermed bør saken være rimelig enkel, mener Peggy Hessen Følsvik.
LO-lederen viser til at det bare er deler av høyresiden som ønsker å kutte i sykelønnen – med Venstre og Frp i spissen.
Hun mener NHO-sjefen skyter ned sitt eget kuttforslag, når han nå sier at NHO «ikke vil svekke sykelønnen uten et bredt politisk forlik.»
50-årsperspektiv
– Det var et samlet storting i 1978 som ble enige om å få på plass dagens sykelønnsordning. Poenget den gang var at vi skulle ha råd til å være syk i Norge. Heldigvis er det fortsatt bred enighet om å beholde full lønn under sykdom.
LO-lederen har også bitt seg merke i NHO-sjefens utsagn om at NHO «jobber i et 50-årsperspektiv».
NHO-sjefen sa følgende til VG:
«Vi jobber i et 50-årsperspektiv. Og når vi mener at det er helt nødvendig å hente inn kunnskap, også om sykelønnsordningen, så har vi et lengre perspektiv om hva som trengs for å sikre fremtidig utvikling i landet vårt.»
– Hvorfor en som sier han tenker i et 50-årsperspektiv har så hastverk for å kutte i dagens sykelønn er for meg uforståelig, sier Hessen Følsvik og legger til:
– LO og NHO er jo allerede enige om det meste annet knyttet til IA-avtalen. Det er bare én ting som gjenstår, og det er at NHO blir med på en formulering som freder sykelønnsordningen i fire år. Skriver NHO under, så er LO med på å hente inn all relevant kunnskap.
Tydelig Jonas
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vært tydelig og klar i NRKs politiske kvarter mandag morgen: Han er ikke bekymret for trepartssamarbeidet, fordi han mener det er grunnmuren i vårt samfunn.
– Men trepartssamarbeidet er inne i en krevende situasjon rundt dette med retten til sykelønn. Det er en veldig viktig velferdsordning, det er en realitet. I 2025 er det 90 år siden 1935. Da kom Hovedavtalen, som var det moderne Norges start på å løse utfordringer i samfunnet vårt. [ …] Det må vi hegne om. Men det er også en modell som skal tåle kriser og uenigheter, sa Jonas Gahr Støre.
– Jeg mener dette er en viktig uenighet som partene må diskutere om de kan komme seg ut av. For oss i Ap er det å sikre folk lønn under sykdom en veldig viktig velferdssak, som vi ikke firer på. Derfor var vårt forslag fra regjeringen til en ny IA-avtale over fire år, at vi vil ha sykefraværet ned uten at vi vil ta sykelønna til folk ned. Det mener vi er mulig. Det kom da til en brutal uenighet og NHO valgte å ikke inngå en slik avtale. Da hviler det et stort ansvar på dem, sa Jonas Gahr Støre.
Støres utsagn fikk NHO-sjef Ole Erik Almlid til å tenne på alle plugger.
Han avviser på det sterkeste at det var NHO som brøt IA-forhandlingene, selv om han til VG sier at det var uaktuelt å signere en avtale som freder sykelønnsordningen.
FriFagbevegelse forsøkte mandag å få kommentar fra NHOs administrerende direktør, uten å få svar. Svaret kom tirsdag.
NHO og Almlids kommentar er den samme som er gitt til øvrig media:
– Støre tar feil
– Jeg kjenner meg ikke igjen i Støres beskrivelse. NHO prøvde alt vi kunne for å få til en avtale. Og det var ikke NHO som brøt samarbeidet.
– Jeg tror ikke Støre vil finne støtte for sin beskrivelse av NHO hvis han snakker med de som var til stede i forhandlingsrommet. I stedet for å drive et svarteperspill, burde vi nå være opptatt av å komme videre og stå sammen om det viktige trepartssamarbeidet, sier Ole Erik Almlid.
– Det høye sykefraværet er et komplekst problem, som krever flere tiltak. Mer enn 20 år med IA-avtale har bidratt med mye bra. Men vi har ikke klart å få ned sykefraværet. Tvert imot øker det. Folketrygden og bedriftenes direkte kostnader for sykefravær nærmer seg 100 milliarder kroner årlig. Som samfunn er vi nødt til å få gjort noe med dette, mener Almlid.
Døren åpen
Døren til arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap), er åpen. Men det er ikke aktuelt for henne å innkalle partene til nye samtaler uten at det gis signaler om endret standpunkt.
Brennas politiske rådgiver, Edvin Søvik sier det slik:
– Konflikten virker fastlåst. Hvis partene ønsker, tar vi gjerne opp hansken, men da må partene selv ønske det og være villig til å endre standpunkt.