JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Janita Blomvik fikk trampeklapp for innlegg som støttet 10.000 syriske flyktninger til Norge

- Det er en humanitær katastrofe i Syria. Arbeiderpartiet har vedtatt at vi skal ta imot 10.000 flyktninger. Regjeringen sier det er altfor mange. Det er pinlig, slo Janita Blomvik fast fra talerstolen på landsmøtet til Norsk Arbeidsmandsforbund.
janita Blomvik snakket varmt om at Norge burde ta imot 10 000 flyktniger fra Syria.

janita Blomvik snakket varmt om at Norge burde ta imot 10 000 flyktniger fra Syria.

Ylva Seiff Berge

ane.borrud@lomedia.no

I debatten etter innledningen til Jonas Gahr Støre var det mange som hadde noe på hjertet. Så mange at taletiden kun ble på ett minutt.

Janita Blomvik, som jobber som vekter fra avdeling 3 Møre og Romsdal, snakket varmt om at Norge burde ta imot 10.000 flyktninger fra Syria.

– Like mye penger i året som vi bruker på potetgull

– Kom an folkens. Dette har vi råd til. Det er like mange penger som vi bruker i året på potetgull. Hvis vi dropper sjokoladen i tillegg, så kan vi få familiene med. Vi i Arbeidsmandsforbundet skal ta imot flyktningene, og få den integrert i arbeidslivet og organisasjonslivet, sa hun og høstet varm applaus i salen.

Det var en støtte Arbeiderpartiets leder satt pris på.

– Jeg er ekstremt glad for det dere sier om Syria. 10.000 familier vil tilsvare 5 – 6 familier per kommune i to år. Det er ingen liten oppgave, men den er riktig, svarte han til applaus fra salen.

Gahr Støre refererte til Arbeiderpartiets landsmøte, som gjorde dette vedtaket.

– Jeg sa til Ap-landsmøtet: Det er et modig vedtak. Der var det ordførere og lokalpolitikere. Og det er i kommunene jobben begynner. Men hvis alle er med, alle frivillige organisasjoner og fagforeninger er med, så får vi det til.

Han fortalte også at det er flere som spør om hvorfor ikke Stortinget bare vedtar det, når det er flertall på Stortinget for forslaget

– Men hvis vi skal gjennomføre det, da er det en fordel å få regjeringen med. Det er bedre å bruke et par uker ekstra på å få med alle, konkluderte han.

– Kan bli veldig tøft hvis renten stiger

Bjørn Tore Olsen, renholder fra avdeling 6 Vest, var opptatt av boligpolitikk i sitt innlegg. Han ville at kravet om egenkapital skal senkes til 10 prosent.

– De lavlønte blir stengt ute fra boligmarkedet, og må leie i leiemarkedet. Der kan utleier leie ut til ågerpriser.

Gahr Støre var ikke uenig i at det er vanskelig, eller umulig for noen, å komme seg inn på boligmarkedet.

– Men hvis man har 10 prosent innskudd og 90 prosent i lån, kan det bli veldig tøft hvis renta stiger. Derfor er en aktiv boligbygging for å få prisene ned viktig, sa han.

– Det er kompetanse her i salen

Både Marte Martinussen fra Statens vegvesen avdeling 8 Midt-Norge og Kjell Borglund fra maskin avdeling 5 Innlandet, fortalte Gahr Støre om hvor han burde søke kunnskap.

– Jeg vil snakke litt om Nye veier AS. Eller «ville veier AS». Her i salen er det asfaltarbeidere og veiarbeidere. Maskinarbeidere og folk fra Kystverket. Hvis du trenger bistand Jonas, så er kompetansen her i salen, sa hun.

Kjell Borglund var inne på det samme.

– Sosial dumping er no drit. De ødelegger arbeidslivet. Det kan vi alt om. Ikke bruk penger på dyre konsulenter. Spør oss. Jeg gleder meg til du kan stå på talerstolen og rope: Morna Erna og Siv.

– Det offentlige er ofte de verste

Monica Gram Larsen, vekter fra avdeling 2 Oslo/Akershus, løftet opp problemene ved anbudspolitikken.

– Ofte er det det offentlige som er den verste, som bare ser bare på pris. Jeg forventer jo at det er det offentlige som er det mest seriøse.

– Selvfølgelig Monica, svarte Gahr Støre. Vi må jobbe for at det offentlige holder en seriøs standard. Vi ser at det er kommuner som går foran, for eksempel Skien og Trondheim.

Speeddate

Jonas Gahr Støre brukte litt mer enn ett minutt på å svare på innleggene. Men lang tid hadde han ikke, siden han skulle videre til Sverige. Oppsummeringsrunden ble derfor intens.

– Dette ble en speeddate. Men det kan komme gode forhold ut av speeddating, avsluttet Arbeiderparti-lederen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse