Stans: Kulluttak i gruvene i Svea stanses nå helt. Bildet er fra Lunckefjell åpnet offesielt i februar 2014. driftshvile.
Sissel M. Rasmussen
Kulldriften i Svea går i dvale
1. oktober går uttak av kull i Sveagruvene på Svalbard over i historien. Foreløpig. Hovedtillitsvalgt Rune Mjelde har tro på ny kulldrift innen tre år dersom regjeringen bidrar med penger til driftshvilen.
ane.borrud@lomedia.no
En gang sydet det av aktivitet i Svea, den lille anleggsbyen innerst i Van Mijenfjorden på Svalbard. I 100 år har gruvearbeider hentet ut kull fra fjellene rundt Svea.
1. oktober 2016 er dagen da kulldriften i Sveagruvene offisielt stanser. Dersom kullprisene tar seg opp, har regjeringen signalisert at gruvedriften kan starte opp igjen. Tre år har regjeringen satt som frist.
LES OGSÅ: – Situasjonen på Svalbard er tragisk
Men gruvesamfunnet blir ikke lagt helt øde. 50 mann skal fortsatt jobbe med å holde gruvene i stand.
– De skal holde logistikken i orden, slik at det er mulig med oppstart av gruvedriften på et senere tidspunkt, forklarer Rune Mjelde, hovedtillitsvalgt i for gruvearbeiderne i Store Norske.
Venter på statsbudsjettet
Store Norske har slitt økonomisk i flere år. Lave kullpriser har ført til store underskudd.
I slutten av april i fjor ble det klart at regjeringen ville bidra til å hjelpe kullbedriften. Gjennom oppkjøp av eiendom fra Store Norske sammen med lån ble 500 millioner kroner stilt til bedriftens disposisjon.
LES OGSÅ: Klokkene ringer for Svalbard
LES OGSÅ: Fortsatt stor usikkerhet på Svalbard
Rett før jul samme året kom nyheten om at regjeringen ville bidra med til sammen 110 millioner kroner i 2016 til Store Norske på Svalbard.
LES OGSÅ: Store Norske får 110 millioner kroner i 2016
Men pengene til driftshvile for 2017, 2018 og 2019 er ikke på bordet. Ennå.
– Jeg håper at det ligger penger i statsbudsjettet som muliggjør driftshvilen. Vi er helt avhengig av denne driftshvilen hvis det i det hele tatt skal være håp om gjenoppstart av gruvedrift i Svea og Lunckefjell, sier Mjelde.
Hovedtillitsvalgt: Rune Mjelde er hovedtillitsvalgt for gruvearbeiderne i Store Norske. Han jobbet tidligere i Svea, men er nå på plass i Gruve 7. Bildet er fra Svea.
Paul Olai-Olssen
Nå venter han på avklaring 6. oktober. Da kommer statsbudsjettet.
– Vi vet jo ikke om vi får noen egen post, eller om det vil komme en resolusjon i etterkant. Vi håper det kommer penger på statsbudsjettet, for da vet vi hva vi har å forholde oss til.
– Og hvis det ikke kommer mer penger fra regjeringshold?
– Nei da er vi vel teknisk konkurs, da.
Men Mjelde tror ikke at regjeringen vil sette kroken på døra.
– Min personlige formeningen er at det ville vært rart hvis regjeringen i fjor gikk inn med over 600 millioner, for så å stenge butikken.
Tror på fortsatt drift
Mjelde har jobbet i Svea tidligere, og jobber nå i gruve 7 ved Longyearbyen. Gruve 7 har økt bemanningen fra ett til to skift. Gruvearbeideren har tro på at det igjen vil ble hentet ut kull fra gruvene i Svea.
– Under forutsetning av at vi får litt hjelp til å komme over denne kneika ser jeg for meg vi har starta opp igjen innen utgangen av 2019, sier han.
Prisene på kull er i positiv utvikling. Da Mjelde sjekket prisen for et par dager siden, var den på 68 dollar per tonn. I fjor var prisen ned mot 50 dollar per tonn.
– Jeg mener det er reell sjans for en videre gruvedrift i Svea. Bare vi får hjelp over denne kneika, understreker han igjen.
Konsekvenser for hele samfunnet
Store Norske har vært en hjørnesteinsbedrift for den norske bosettingen på Svalbard i mange år.
LES OGSÅ: Fra fangst- til familiesamfunn
Selv om det nå er vokst fram andre næringer, får driftshvilen – og eventuelt nedleggelsen – av kullproduksjonen i Svea store konsekvenser for lokalsamfunnet.
Merker konsekvensene: Longyearbysamfunnet er ikke stort. Når rundt 250 arbeidsplasser i Store Norske har forsvunnet de siste årene, så har det gitt store ringvirkninger i byen.
Morten Hansen
– Det er om lag 250 mennesker som har mistet jobben i Store Norske siden nedbemanningene begynte. Det har selvfølgelig påvirket hele samfunnet. For eksempel så har tallet på barn i barnehagen falt vesentlig, forteller Mjelde.
Han er ikke alene om å vente på statsbudsjettet neste uke. Hele samfunnet i Longyearbyen går nå og venter.
– Det er mange aktører her på øya som venter på signal fra regjeringen om hvordan fremtiden til Store Norske blir. Det er en «vent og se» holdning. 6. oktober ser vi om Store Norske får en post på statsbudsjettet eller en resolusjon i etterkant. Uansett så vil det få konsekvenser for mange andre enn bare dem som jobber på Store Norske, avslutter Mjelde.
Dette har hendt
• Store Norske eies av staten, via Nærings- og fiskeridepartementet.
• Bedriften har to gruver i Svea, seks mil sør for Longyearbyen: Svea Nord og Lunckefjell.
• Da Lunkcefjell-gruven ble vedtatt i 2011 var kullprisene på 90 til 100 dollar per tonn. I fjor var kullprisene ned mot 50 dollar tonnet.
• I midten av januar 2015 ba bedriften staten om et lån på 450 millioner kroner for å komme gjennom krisen.
• I slutten av april ble det klart at regjeringen vil bidra til å hjelpe Store Norske. Staten kjøpte opp eiendommer fra Store Norske i Svea og i Longyearbyen, samt ga et lån. Totalsummen var på 500 millioner kroner.
• Den 3. september i fjor anbefalte styret i Store Norske driftshvile i i Svea i løpet av 2016 fordi det nå ikke er økonomisk grunnlag for videre drift. Infrastrukturen i og rundt Svea skal bevares i inntil tre år, for å se om kullprisene tar seg opp.
• Styret anbefalte at driften i Gruve 7 ved Longyearbyen skulle videreføres, og at produksjonen skulle dobles ved at bedriften går fra ett til to skift.
• Store Norske startet på en nedbemanningsprosessen, denne gangen fra 260 ansatte til 100 ansatte.
• 17.desember i fjor kom nyheten om at regjeringen vil bidra med til sammen 110 millioner kroner i 2016 til Store Norske på Svalbard. Regjeringen gir styret i bedriften det den har bedt om; penger til at selskapet kan utvide driften i Gruve 7 ved Longyearbyen fra ett til to skift, samt tilrettelegging for inntil tre år med driftshvile i gruvene i Svea og Lunckefjell.
• 1. oktober 2016 er den offisielle datoen for når driftshvilen i gruvene i Svea starter.
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført
Nanna Aanes Wolden
Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.
Helge Rønning Birkelund
Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.
Tri Nguyen Dinh
Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i apoteket opptil 100.000 mer i lønn
LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.
Kari Kløvstad
Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden
Debatt
Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.
Ole Palmstrøm
«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»
Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, sier at havvindsatsningen kan bli et helt nytt industrieventyr.
NTB/Tormod Ytrehus
Satsingen på havvind kan skape et nytt industrieventyr, mener Fellesforbundet
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.
Knut Viggen