JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landsmøtet nærmer seg

Landsmøtet. Bare ordet kan få det til å sitre for gamle organisasjonstravere. I slutten av mai samles delegater fra Svalbard i nord til Lindesnes i sør.
Delegatene fra Svalbard avgir stemme unhder landsmøtet i 2011.

Delegatene fra Svalbard avgir stemme unhder landsmøtet i 2011.

Martin Guttormsen Slørdal

ane.borrud@lomedia.no

Når delegatene skal stemme over forslag på landsmøtet, har forslagene vært gjennom en lang prosess. Først satt forbundsstyret ned en komite som skulle lage utkast til nytt handlingsprogram, og en komite som skulle lage utkast til nye vedtekter. Disse ble sendt ut i organisasjonen, og forslag til endringer har gått fra klubber til avdelingene til forbundsstyret til landsstyret. Det er landsstyrets innstilling som landsmøtet skal stemme over, til sammen 252 forslag på handlingsprogrammet og vedtektene.

En regjering til venstre

I forslaget til handlingsprogrammet fra komiteen er det lagt inn et nytt kapittel om bolig og boligpolitikk. Samfunn og arbeidsliv er også foreslått som nytt kapittel. Her er det foreslått at forbundet vil arbeide for en ny rød-grønn regjering for å ha mulighet til å gjennomføre sine saker. Avdeling 6 Vest har foreslått å bytte ut ordet «rød-grønn» regjering med «sosialdemokratisk», mens landsstyrets innstilling endte på at forbundet vil arbeide for å få på plass en regjering til venstre i norsk politikk. På denne måten vil landsstyret unngå å binde seg til ett regjeringsalternativ under valgkampen i 2017.

EØS

Kamp mot EØS har stått sentralt i flere forbund. Flertallet på EL & IT sitt landsmøte i mars gikk inn for å erstatte EØS-avtalen med en handelsavtale. Det er forventet at EØS også vil bli en het potet under Fellesforbundets landsmøte til høsten. I landsstyrets innstilling til handlingsprogram på landsmøtet i Arbeidsmandsforbundet er det ingen forslag om EØS.

Vedtektene

Ikke et landsmøte uten en god debatt på vedtektene. I slutten av mai vil diskusjonene blant annet gå om hvor mange det bør være i forbundets ledelse, hvordan ungdomssekretæren skal velges, om det skal være kontingent på feriepenger og overtid og hvordan ressursene skal fordeles mellom avdelingene og NAF sentralt.

Sosialistiske grunnverdier

Det skjer mye nyskapning på et landsmøte. Utmeisling av ny politikk for de neste fire årene. Samtidig er det kontinuitet. I formålsparagrafen til Arbeidsmandsforbundet slås det i dag fast at forbundet vil arbeide for et samfunn som bygger på sosialistiske grunnverdier og demokrati, for å fremme en rettferdig fordeling av samfunnsgodene. Det er ingen forslag om å endre dette.

Landsmøtet

Tid: Onsdag 27. mai til søndag 31. mai 2015.

Møtestart: Onsdag 27. mai kl. 13.00

Sted: Sonja Henie Ballroom på Radisson Blu Plaza Hotell, Oslo

Landsmøtet for nybegynnere

Hva er et landsmøte?

Landsmøtet er forbundets høyeste myndighet. Her samles et bestemt antall medlemmer som representerer hele forbundet. De bestemmer hvilke saker det er viktig å arbeide med fram til neste landsmøtet, i 2019.

Hvor ofte er det landsmøte?

Det er ordinært landsmøte hvert fjerde år.

Hvem deltar på landsmøte?

Landsmøtet består av 180 valgte delegater (utsendinger) fra avdelingene, samt forbundsstyrets medlemmer (14 stk) og landsstyrets medlemmer (15 stk). Til sammen er det 209 delegater med tale- og stemmerett. Hele bredden i medlemsmassen skal gjenspeiles i sammensetningen på landsmøtet. Den enkelte yrkesgruppes totale medlemstall skal så godt som mulig stå i forhold til antallet de har med i landsmøtet. I tillegg til de som har stemmerett møter kontrollkomiteen (3 stk) og en del ansatte og gjester fra både innland og utland.

Hva bestemmer landsmøtet?

Landsmøtet stemmer over aller forslag som er kommet inn fra avdelinger, grupper, klubber, landsstyret og forbundsstyret. Grupper og klubber har sendt sine forslag gjennom avdelingene, som samordner og videresender disse. Forbundsstyret og landsstyret har så behandlet forslagene. På landsmøtet legges forslagene fram med innstilling fra landsstyret. Forslagene er delt inn i 3 saker på dagsorden; handlingsprogrammet, vedtektene og diverse forslag.

Er det fortsatt mulig å sende inn forslag til landsmøtet?

Nei, avdelingenes frist for å sende inn forslag til landsmøtet gikk ut 10. desember 2014.

Hvordan styres et landsmøte?

Landsmøtet velger seg fire dirigenter (ordstyrere) og fire sekretærer som skal styre landsmøtet.

Hvem er i valgkomiteen?

Den 4. februar i år valgte landsstyret valgkomiteen for landsmøtet. Valgkomiteen består av Karl S. Olsen (Kystverket/avd. 3 – leder), Bjørg Ulriksen (renhold/avd. 1), Galina Yampolskaya (renhold/avd. 2), Roy Cato Lorentsen (asfalt og veivedlikehold /avd. 4), Kjell Borglund (maskin/avd. 5), Helge Aasmul (anlegg/avd. 6), Christian Heinecke (vakt/avd. 7), Vidar Sæther (maskin/avd. 8) og Jørn Tore Larsen (bergverk/avd. 9). Vidar Sæther fra avdeling 8 har i ettertid trukket seg, og vil bli erstattet av en ny representant fra avdeling 8.

Hvem bestemmer mellom landsmøtene?

I Arbeidsmandsforbundet er det landsstyret som er den høyeste myndighet i forbundet når landsmøtet ikke er samlet. Det gjør vedtak i alle spørsmål som ikke er avgjort på landsmøtet.

Landsstyret består av forbundsstyret og 15 representanter fra avdelingene. Forbundsstyret og landsstyret velges av landsmøtet.

Hvor finner jeg mer informasjon?

Arbeidsmandsforbundet har laget sin egen landsmøteside på nettet.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Landsmøtet

Tid: Onsdag 27. mai til søndag 31. mai 2015.

Møtestart: Onsdag 27. mai kl. 13.00

Sted: Sonja Henie Ballroom på Radisson Blu Plaza Hotell, Oslo