JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

HMS

Linda (35) savner info for gravide i anleggsbransjen: – Nå finnes det ikke noen ting

– Det kan være vanskelig å være den som skal sette grenser for seg selv.
Linda Vassdal er gravid i uke 35 og jobber som maskinfører i LNS Spitsbergen på Svalbard.

Linda Vassdal er gravid i uke 35 og jobber som maskinfører i LNS Spitsbergen på Svalbard.

Privat

camilla.yndestad@lomedia.no

– Jeg savner et sted der man kan få informasjon om tilrettelegging for gravide i anleggsbransjen – det hadde vært så mye enklere om det hadde fantes, sier Linda Marie Vassdal.

Hun er gravid i uke 35 og jobber som maskinfører i LNS Spitsbergen på Svalbard.

Arbeidsoppgavene består av alt fra å kjøre hjullaster, mobilkran og lastebil, til det hun kaller «potet-oppgaver», som håndgraving og å fylle drivstoff.

Bortsett fra to uker der hun slet med kvalme og trøtthet i starten av svangerskapet, har Vassdal jobbet 100 prosent gjennom graviditeten. Men, hun har hatt behov for noe tilrettelegging.

Blant annet har hun måttet byttet bort 10-timers skift i 14-14-ordning med åtte timers-dager fra mandag til fredag. Hun kan heller ikke sitte i ro en hel dag da hun blir stiv i bena, og hun er avhengig av lett tilgang til toalett.

Selv om bedriften har tilrettelagt der hun har trengt det, skulle Vassdal gjerne sett at det fantes et sett med retningslinjer for gravide som jobber innen maskin og anlegg som gikk litt mer i dybden.

– Nå finnes det egentlig ikke noen ting. Det er opp til hver enkelt arbeidsgiver å ha en plan for hva de vil gjøre med gravide arbeidstakere. Jeg har inntrykk av at dette er en problemstilling som de ikke støter på så ofte, sier Vassdal.

Trenger ikke være fasit

Vassdal tror at manglende søkelys på gravide arbeidstakere, er en av årsakene til at mange arbeidsgivere mangler en konkret plan på hvordan de skal tilrettelegge.

– Og da blir det kanskje ikke så veldig bra oppfølging, sier maskinføreren.

Hun forteller at retningslinjene som hun ønsker seg ikke nødvendigvis trenger å være en fasit, men at de i grove trekk kunne inneholdt noe som gjelder for alle gravide i bransjen.

– Det vil variere fra arbeidsplass til arbeidsplass hva som er mulig og hvilke arbeidsoppgaver man har i det daglige, men det hadde vært fint om tematikken kunne vært litt bedre spesifisert i for eksempel tariffavtalene til bransjen, sier hun.

Annerledes i oljebransjen

Men er retningslinjene som Vassdal etterlyser et umulig ønske?

Om vi ser til oljebransjen, er ståa ganske annerledes. I årets tarifforhandlinger prioriterte forbundet Styrke å sikre gravide som er i jobb.

Et viktig gjennomslag var at gravide arbeidstakere får krav på overflytting til annet arbeid i bedriften, om mulig, hvis det vanlige arbeidet kan være skadelig for fosteret eller arbeidstakeren.

Dette skal i så fall skje uten at den gravide får lavere lønn.

En kjapp e-post til maskinentreprenørenes forbund (MEF) viser at arbeidsgiverorganisasjonen ikke har egne retningslinjer for gravide arbeidstakere i anleggsbransjen. Det samme gjelder NHO Byggenæringen.

Sistnevnte viser til Arbeidstilsynets veiledning for gravide på arbeidsplassen, mens MEF trekker fram at det finnes en del generelle regler som legger føringer for hvordan arbeidsgiver skal tilrettelegge for gravide arbeidstakere, blant annet at arbeidsmiljøet skal være fullt forsvarlig – som det også står spesifisert i arbeidsmiljøloven.

Vassdal har som gravid selv vært hyppig bruker av nettsidene til Arbeidstilsynet, men hun skulle ønske at de gikk mer i dybden.

– Der står det at du skal unngå forskjellige rystelser, men ja, hva er unngå og hva er rystelser? Det er ikke utdypet i det hele tatt, sier maskinføreren.

Det samme mener hun gjelder når det kommer til eksponering av diesel og bensin.

– Hos Arbeidstilsynet står det at man ikke skal utsettes for kjemikalier, men hva er det? Betyr det at man ikke kan tanke lastebilen selv, eller at jeg ikke kan jobbe på et tankanlegg? Hvor går grensene, spør Vassdal.

Kartlegger oppgaver

Det er likevel et arbeid på gang.

Tidligere i år kom det en rapport bestilt på oppdrag fra anleggsbedriften Grunn-Service AS. Her er risiko og tilretteleggingsmuligheter for gravide i bedriften kartlagt.

I rapporten står det spesifisert at bedriften ønsker å satse på rekruttering av kvinnelige medarbeidere, og har sett at det er et behov for å kartlegge risiko for vibrasjoner og andre forhold som kan utgjøre en helserisiko for gravide.

Aktuelle arbeidsoppgaver er risikovurdert, og blitt merket med et av de tre kriteriene uakseptabelt, problematisk og akseptabelt.

For eksempel har bruk av vibrerende verktøy blitt rødmerket og kategorisert som uakseptabelt. 

Vassdal har lest rapporten, og forteller at hun skulle ønske at hun hadde kommet over den tidligere.

– Da kunne jeg tatt den med til arbeidsgiveren min og vist til de forskjellige punktene – hva som er frarådet og bedt om å få arbeidsoppgaver som er bedre for meg som gravid, sier hun.

Ville også kommet arbeidsgiverne til gode

Vassdal roser rapporten fra Grunn-Service for å være grundig og gå mer i dybden enn det Arbeidstilsynet gjør.

Men: rapporten gjelder kun for dette firmaet. Nå håper Vassdal at det vil komme retningslinjer som vil omfatte hele bransjen. Det siste tror hun også vil komme arbeidsgiverne til gode.

– Min egen bedrift er positive og vil hjelpe, men de vet ikke hvordan de kan gjøre det. De spør meg, men det er litt vanskelig å være den som skal sette grenser for seg selv – for man har jo lyst til å bidra og til å være i arbeid, sier Vassdal.

Hun får ståtte fra lederen i Arbeidsmandsforbundets kvinnenettverk, Tove Rønning.

Rønning har jobbet i mannsdominerte yrker hele livet, og har bakgrunn som både langtransportkjører og tankbilkjører, og har i tillegg jobbet i gruve på Svalbard og som maskinfører i Veidekke Anlegg – der hun nå er hovedverneombud på fulltid. 

Hun har også født fem barn.

– Det er fortsatt så få kvinner i anleggsbransjen at det er behov for et søkelys på hva som kan skje under graviditet. Vi har sett rapporter som indikerer at maskinviberasjoner over tid kan være skadelig for foster, så det er all grunn til å være på vakt, sier Rønning.

Hun trekker fram arbeidsmiljøloven og at det er viktig at den følges.

– I den ligger det gode føringer for arbeidsgivers plikt til å tilrettelegge, men: Vi håper også at det kommer mer forskning på dette feltet, sier Rønning.

Tove Rønning, leder i Arbeidsmandsforbundets kvinnenettverk.

Tove Rønning, leder i Arbeidsmandsforbundets kvinnenettverk.

Glen Musk

Mer attraktivt for kvinner

Men hva tenker Vassdals egen bedrift, LNS Spitsbergen, om ståa? 

Kommunikasjonsansvarlig i LNSS, Eda Lyngra, forteller at de er enige i at det hadde vært en fordel om det fantes egne retningslinjer for maskin- og anleggsbransjen.

– Retningslinjer kan sikre god ivaretakelse av gravide på tvers av bransjen og uavhengig av selskapsstørrelse. På sikt kan det også bidra til at flere kvinner velger å bli i bransjen, samt at ordnede forhold rundt dette kan gjøre anleggsbransjen mer attraktiv for kvinner, sier Lyngra.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse