JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO kjempet igjennom et slitertillegg i offentlig sektor. Ansatte i privat sektor har fortsatt ikke dette tillegget

LO forventer at arbeidsgiverne i privat sektor anerkjenner at hullene i AFP-ordningen er et stort problem.
– Arbeidsgiverne i offentlig sektor anerkjenner at hullene i AFP er et stort problem og det forventer vi at arbeidsgiverne i privat sektor også vil gjøre, sier LO-økonom Roger Bjørnstad.

– Arbeidsgiverne i offentlig sektor anerkjenner at hullene i AFP er et stort problem og det forventer vi at arbeidsgiverne i privat sektor også vil gjøre, sier LO-økonom Roger Bjørnstad.

Jan-Erik Østlie

yngvil@lomedia.no

Tirsdag starter NHO og LO de tøffe forhandlingene i tariffoppgjøret. Det sentrale temaet i forhandlingene blir avtalefestet pensjon (AFP).

LO vil blant annet jobbe for å sikre sliterne en bedre pensjon hvis de går av ved 62 år.

For 11 dager siden sluttførte partene i offentlig sektor forhandlingene om tjenestepensjon i offentlig sektor.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund mener løsningen for offentlig ansatte blir veldig dyr. Hun er blant annet kritisk til et eget tillegg for sliterne, det vil si de som må gå av med pensjon når de er 62 år.

FriFagbevegelse spurte LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad hvordan avtalen om pensjon i offentlig sektor kan påvirke forhandlingene om AFP i privat sektor.

Bjørnstad svarer at det blir spekulasjoner å mene noe om dette, men han trekker fram to viktige signaler fra avtalen som ble inngått for ti dager siden: Betinget tjenestepensjon og slitertillegg.

Knut Olaf, Odd og Kjell Tore var over 59 år da jobben ble nedlagt. Slik klarte de å redde tidligpensjon med AFP

Kompensasjon til dem som mister AFP

– Det ene er at arbeidsgiverne i offentlig sektor anerkjenner at hullene i AFP er et stort problem. I offentlig sektor har partene avtalt «betinget tjenestepensjon» for å kompensere for det, sier Bjørnstad til FriFagbevegelse.

Betinget tjenestepensjon vil være et tillegg i alderspensjonen for de som ikke kvalifiserer for ny AFP i offentlig sektor.

– Det har vi ikke i privat sektor. Arbeidsgiverne i offentlig sektor anerkjenner at det er et problem og det forventer vi at arbeidsgiverne i privat sektor også vil gjøre, sier LO-økonomen.

Det andre fra pensjonsavtalen for ansatte i offentlig sektor Bjørnstad trekker fram, er «slitertillegget» til en del ansatte som mister dagens AFP-ordning. Dette tillegget gis til personer som i år er mellom 48 og 55 år, som jobber i offentlig sektor og har så dårlig helse at de ikke kan fortsette å jobbe etter fylte 62 år. De som i år er 55 år er det første årskullet som mister dagens AFP-ordning.

Tillegget er på litt over 14.000 kroner i året for de som er født i 1963. Det gis i alderen 62 til 67 år, så man får det altså i fem år.

– Nok en gang er det et signal om at effekten av levealdersjusteringene slår urimelig hardt ut på de som ikke klarer å stå i jobb lenger enn til 62 år. Det er et prinsipp som arbeidsgiverne i privat sektor bør merke seg, sier Bjørnstad om behovet for en kompensasjon som slitertillegget.

Levealdersjustering betyr at alderspensjonen din blir justert etter det som er forventet levealder for årskullet ditt. Så lenge folk i ditt årskull lever lenger, må hvert årskull jobbe lenger enn det forrige for å oppnå samme pensjon. Dette ble bestemt under pensjonsreformen i 2009.

NHO vil ha ny AFP-ordning

NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund sa nylig at NHO vil ha en ny AFP-ordning, og at den nye ordningen LO og NHO forhandler om kan løse problemet med hullene i ordningen, men ikke problemet med sliterne, skrev Avisenes Nyhetsbyrå.

– Vi kan ikke ende med en generell ordning som gir et incentiv til å gå av med pensjon tidlig. Det ville torpedert hele pensjonsreformen, sa Skogen Lund til ANB.

– Vi er åpne for å finne en løsning som holdes adskilt fra pensjonssystemet. Vi har sluttvederlagsordningen som har eksistert hos oss imellom og som er myntet på folk i høy alder. Vi kan gjøre den ordningen om for å treffe gruppa LO er ute etter å imøtekomme. Men det blir en helt egen ordning med en avgrenset sum penger helt adskilt fra pensjonssystemet, sa Skogen Lund.

Slik blir slitertillegget

Tillegget blir lavere for de som tilhører hvert årskull etter det første, og vil synke med 12,5 prosent for hvert årskull. Når vi legger til grunn dagens grunnbeløp i Folketrygden blir utbetalingene som listet opp under. Beløpet vil være noe høyere når det blir utbetalt for første gang om sju år – til de som fyller 62 år i 2025.

1963: 14.045 kroner

1964: 12.289 kroner

1965: 10.533 kroner

1966: 8778 kroner

1967: 7022 kroner

1968: 5266 kroner

1969: 3511 kroner

1970: 1755 kroner

For dem som er født etter 1970 er tillegget helt borte.

Dette er lønna i over 300 yrker

Lurer du på noe under tariffoppgjøret? Sjekk tariffleksikonet vårt her

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse