LO sier nei til lengre arbeidsdager for 17-årige anleggslærlinger
Etter påtrykk fra Arbeidsmandsforbundet åpner regjeringen for at 17-årige anleggslærlinger kan jobbe lengre skift enn åtte timer. Men LO sier nei.
FØLGE SKIFTET ELLER IKKE: Det er delte meninger om lærlinger som er mellom 17 og 18 år og jobber på anlegg, skal få unntak fra arbeidsmiljølovens begrensninger på arbeidstiden.
Colourbox.com
Saken oppsummert
merete.holtan.garte@lomedia.no
Arbeidsmanden skrev nylig om regjeringens forslag til nye arbeidstidsbestemmelser. Blant annet foreslår Arbeids- og sosialdepartementet en dispensasjon i reglene for anleggslærlinger som ikke har fylt 18 år, så disse kan jobbe lengre dager enn åtte timer av gangen, som er begrensningen i arbeidsmiljøloven.
Regjeringen åpner for at 17-årige anleggslærlinger kan ta lengre skift
Det innebærer at 17-årige lærlinger kan følge de eldre kollegenes skift, og ha en fast fadder. Alternativet har for mange vært å sitte på brakka mens kollegene har jobbet ferdig skiftet, og i bransjen har mange erfart at lærlinger som fyller 18 sent på året er blitt valgt bort av bedriftene.
Fraråder unntak for 17-åringer
Arbeidsmandsforbundet har sammen med Maskinentreprenørenes Forbund derfor jobbet for denne endringen i lengre tid. De to forbundene har forsøkt å påvirke politiske myndigheter, og har lyktes.
Nå er dispensasjonsforslaget fra regjeringen ute på høring blant berørte parter, med høringsfrist 13. mai, og et utkast til svar fra moderorganisasjonen LO er kjent.
LO-sekretariatet vedtok mandag å fraråde dispensasjonen for de 17-årige lærlingene.
Intern høring i LO
I utkastet til høringssvar starter LO med å informere om at det foreslåtte unntaket fra arbeidstidsbestemmelsene er vurdert nøye innad i organisasjonen, og at saken har vært til intern høring hos de mest berørte forbundene. «Det er argumenter som taler både for og imot forslaget», slås det fast.
LO lander likevel på å verne om arbeidsmiljølovens begrensning på maksimalt åtte timers arbeidsdager for arbeidstakere under 18 år.
«Unge arbeidstakere særlig utsatt for ulykker»
I høringssvaret heter det at «det er et prinsipielt overordnet poeng at grensene for daglig og ukentlig arbeidstid, nattarbeid og arbeidsfrie perioder er satt ut fra hensynet til vern av de unge arbeidstakernes helse og sikkerhet. Unge arbeidstakere er særlig utsatt for ulykker, og anleggsbransjen er en risikofylt bransje. Det er godt dokumentert at arbeidsdager utover åtte timer øker risikoen for ulykker.»
LO konkluderer derfor med at organisasjonen «primært ikke ønsker en endring i forskriften på dette området».
– Vernebestemmelsene er der for en grunn
Arbeidsmandsforbundet avholdt nylig landsmøte, hvor blant annet LO-leder Hans-Christian Gabrielsen var invitert til å holde et innlegg. Under den påfølgende debatten tok forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet Steinar Rindhølen ordet for å be Gabrielsen støtte dispensasjonsforslaget fra regjeringen.
ph
LO-lederen uttrykte forståelse for at forbundssekretæren tok opp problemstillingen, men påpekte at vernebestemmelsene er der for en grunn.
– Det må nok være svært, svært gode grunner til at vi skal se bort fra disse, sa Hans-Christian Gabrielsen.
– Bedre sikkerhet med faste lag
Nå er LOs endelige standpunkt kjent, og Steinar Rindhølen sier dette til Arbeidsmanden:
– Vi erkjenner jo at arbeidsmiljøloven er der for en grunn, som LO påpeker. Men vi mener at det innenfor anlegg er momenter som taler for at sikkerheten til en 17-årig lærling er bedre ivaretatt med en dispensasjon fra arbeidstidreglene, fordi 17-åringen får jobbe i faste lag og med en fast fadder. For en ung person er det viktig å tørre å spørre og å si ifra.
– Betyr at mange ikke får reise hjem
Rindhølen mener også at det er en sosialt viktig faktor som spiller inn for en 17-åring som jobber borte fra hjemmet:
– Får lærlingen bare jobbe åtte timer, blir vedkommende sittende på brakka på ettermiddagene mens de andre jobber. Da får lærlingen heller ikke deltatt i skiftordningen, så han eller hun kan reise hjem i lengre friperioder. Og å komme hjem betyr mye for en 17-åring, resonnerer forbundssekretæren.
Sammen med ledelsen i Arbeidsmandsforbundet har han nå sendt et eget høringsnotat til Arbeids- og sosialdepartementet med forbundets syn på saken.
Arbeidstilsynet støtter forslaget med et forbehold
Også Arbeidstilsynet har sendt inn høringsnotat til Arbeids- og sosialdepartementet. Der skriver de «at det kan være fordeler knyttet til at lærlinger mellom 17 og 18 år på en bygge- og anleggsplass har arbeidstidsordninger som er mer lik de ordninger øvrige ansatte i lærebedriften har. Mer like arbeidstidsordninger vil kunne gi mer forutsigbare rammer for både lærlingen og virksomheten.»
Arbeidstilsynet mener likevel det ut fra hensynet til unge lærlingers helse og sikkerhet er behov for å modifisere den foreslåtte regelen noe, og trekker fram et punkt i regjeringens forslag som sier at arbeidsgiver plikter å sørge for at «arbeidstaker har 12 timer sammenhengende arbeidsfri innenfor en periode på 24 timer som omfatter tiden mellom kl. 00.00 og kl. 06.00.»
Krever mer hviletid på morgenen
Dette hviletidsrommet vil Arbeidstilsynet endre til klokka ti på kvelden til åtte om morgenen, så ikke «lange arbeidsdager og -uker kan komme i konflikt med unge arbeidstakeres søvnbehov».
Forbundssekretær Steinar Rindhølen er glad for at Arbeidstilsynet ikke har noe prinsipielt imot et unntak for 17-åringe anleggslærlinger fra arbeidstidsreglene, men ser at kravet om hvile til klokka åtte om morgenen kan skape praktiske problemer ute på arbeidsplassene.
– Skiftene starter normalt klokka sju om morgenen, opplyser Rindhølen.

Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Nå: 0 stillingsannonser