JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nye arbeidstidsbestemmelser for lærlinger i anleggsfag:

Regjeringen åpner for at 17-årige anleggslærlinger kan ta lengre skift

Regjeringen foreslår at anleggslærlinger på 17 år kan jobbe like lenge som voksne kolleger. – Det er bra, dette yrket er jo ingen sju-til-tre-jobb! sier 18-åringen Martin Haugen.
SÅNN ER ARBEIDSLIVET: I 2017 møtte Arbeidsmanden Martin Haugen som kjørte maskin for Hæhre Entreprenør i et skoleprosjekt. Nå er han 18 år, ute i fast jobb og er glad for regjeringens forslag om å kunne gi 17-årige anleggslærlinger lengre arbeidsdager.

SÅNN ER ARBEIDSLIVET: I 2017 møtte Arbeidsmanden Martin Haugen som kjørte maskin for Hæhre Entreprenør i et skoleprosjekt. Nå er han 18 år, ute i fast jobb og er glad for regjeringens forslag om å kunne gi 17-årige anleggslærlinger lengre arbeidsdager.

Ane Børrud

merete.holtan.garte@lomedia.no

I halvannet år har Arbeidsmandsforbundet sammen med Maskinentreprenørenes forbund jobbet opp mot politiske myndigheter for å få en dispensasjon i arbeidstidsreglene for anleggslærlinger på 17 år.

Arbeidsmiljølovens regler sier nemlig at lærlinger under 18 år ikke kan jobbe lengre enn åtte timer per dag. Det har ført til at de som er født sent på året har vært mindre aktuelle for prosjekter der det brukes skiftordninger med lange dager i en periode, etterfulgt av en lengre friperiode.

Slike skiftordninger er vanlige innenfor maskin og anlegg, og mange 17-åringer har ikke kunnet følge kollegenes turnus.

– Lærlingene får bedre stabilitet

Nå kan det bli en endring i denne begrensningen. Regjeringen foreslår nemlig å gjøre et unntak fra arbeidstidsbestemmelsene for lærlinger mellom 17 og 18 år i anleggsfag.

Forslaget er sendt ut på høring, og er med andre ord ikke vedtatt. Men forbundssekretær Steinar Rindhølen i Arbeidsmandsforbundet er glad for forslaget.

– Ved å få på plass en dispensasjon vil lærlingene få en bedre stabilitet og forutsigbarhet i arbeidshverdagen. At lærlingene kan følge faste arbeidslag er også positivt med tanke på kompetansebygging når det gjelder helse, miljø og sikkerhet, sier Rindhølen i en felles pressemelding fra Norsk Arbeidsmandsforbund og Maskinentreprenørenes Forbund.

Måtte sitte på brakka

I juni 2017 skrev Arbeidsmanden om maskinbedriften Hæhre Entreprenør som fikk skoletrøtt ungdom ut i arbeid i Vikersundbakken i Buskerud. Blant elevene som heller ville sitte i et førerhus enn på skolebenken, var Martin Haugen. I dag er han 18 år gammel, blir 19 i september, og er fast ansatt i kompisbedriften og maskinentreprenøren Brinchen & Mykland.

Hæhre får skoletrøtt ungdom ut i arbeidslivet

Haugen forteller at han i lærlingtida i Hæhre fikk oppleve begrensningene i arbeidstidsordningene.

– Jeg var en av de «knottene» som ikke kunne følge arbeidstida til kollegene mine. Da jeg var 17, måtte jeg enten sitte på brakka fra klokka var tre til dagen etter eller reise hjem etter fire dagers arbeidsuke, da antall lovlige arbeidstimer var overskredet.

Martin Haugen synes regjeringens forslag er fornuftig.

– Det er bra, dette yrket er jo ingen sju-til-tre-jobb! Vi skal sikkert ha lærlinger i firmaet vårt etter hvert, og sånn som det er nå, kan ikke 17-åringene jobbe full uke.

– Positivt

På skoleprosjektet i Vikersundbakken ble Martin Haugen lært opp av Kristian Thoresen, også kalt Kikkan, en mann med et langt anleggsliv bak seg. Arbeidsmanden kunne for to år siden fortelle at Kikkan ikke bare lært ungdommen å kjøre maskin, men også å komme seg opp om morran – gjerne for en halvtimes kaffeprat med «gamlekara» før arbeidsstart.

Kristian Thoresen synes også regjeringens forslag er godt.

– Hvis det innebærer at også 17-åringer kan komme på anlegg og gjøre en jobb sammen med de andre, er det positivt. I Hæhre jobber folk gjerne 14 dager på og 14 dager av, med arbeidsdager fra sju om morran til åtte om kvelden, med to timers pause.

Har måttet avvise de yngste

I Hæhre Maskin har Espen Holte jobbet som fagansvarlig for lærlinger inntil i 2018. Han forteller at bedriften i omtrent halvparten av alle tilfeller hvor de har tatt inn nye lærlinger, har måttet avvise den yngste og valgt den eldste.

– Hadde vi valgt 17-åringen, hadde vi enten måttet bryte loven eller tilrettelegge, sier Holte.

Tidligere tok ikke Hæhre inn lærlinger som var født senere på året enn august i det hele tatt. Men for fire år siden endret bedriften inntaksreglene, og lot 17-åringene jobbe. Men bare til halv fire på dagen.

– Vi måtte tilrettelegge ved å sette de yngste lærlingene på brakka fra halv fire til halv åtte på kvelden, mens de andre jobbet, forteller Espen Holte.

Han er i dag fagansvarlig for maskin i Hæhre, og roser regjeringens forslag.

– Vi er veldig, veldig glad for forslaget.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse