JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Miljøvernorganisasjonene anker Førdefjord-dommen: – Problematisk for gruvenæringen, mener forbundstopp

– Omkampene vil få konsekvenser for viljen til å investere i gruvedrift i Norge, sier Frank Toks i Arbeidsmandsforbundet.
Gruveselskapet Nordic Mining har fått tillatelse av staten til å deponere gruveavfallet i Førdefjorden. Helt siden 2008 har miljøbevegelsen kjempet for å hindre dette. På bildet er Nordic Mining er i gang med å gjøre klar anleggsveiene opp til dagbruddet på Engebøfjellet i Sunnfjord. Forbundssekretær for bergverk i Norsk Arbeidsmandsforbund, Frank Toks, er lei de mange omkampene.

Gruveselskapet Nordic Mining har fått tillatelse av staten til å deponere gruveavfallet i Førdefjorden. Helt siden 2008 har miljøbevegelsen kjempet for å hindre dette. På bildet er Nordic Mining er i gang med å gjøre klar anleggsveiene opp til dagbruddet på Engebøfjellet i Sunnfjord. Forbundssekretær for bergverk i Norsk Arbeidsmandsforbund, Frank Toks, er lei de mange omkampene.

Nordic Mining/Leif Martin Kirknes

camilla.yndestad@lomedia.no

stian.drake@ntb.no

10. januar falt dommen i en av Norges mest langvarige miljøstrider.

Der slo Oslo tingrett fast at tillatelsen til sjødeponi i Førdefjorden i forbindelse med gruvedrift på Engebø er gyldig.

Dermed tapte Naturvernforbundet og Natur og Ungdom, som gikk til sak mot staten fordi de mente at tillatelsen til sjødeponi var i strid med EUs regler. 

På et landsstyremøte i Naturvernforbundet onsdag kveld ble det klart at dommen blir anket.

 – Man blir liksom aldri ferdig

Forbundssekretær for bergverk i Norsk Arbeidsmandsforbund, Frank Toks, mener det er problematisk for gruvenæringen at det blir omkamp på omkamp.

 – Det har blåst rundt denne saken i 15 år, og det er altfor lang tid – og nå skal den ankes. Man blir liksom aldri ferdig, og får aldri stadfestet at her er det ok at man etablerer en gruve og tar ut mineraler, sier Toks.

Han legger vekt på at behandlingen av Førdefjord-saken, både rettsforhandlingene og dommen, har vært grundig, og at han skulle ønske at beslutningen om gruvedrift på Engebø ikke hadde tatt så lang tid.

– Omkampene vil få konsekvenser for viljen til å investere i gruvedrift i Norge. Det gjør noe med viljen når det blir så langdrygt, med omkamp etter omkamp. Det er synd at de anker – men samtidig er det en mulighet man har, sier Toks.

Kjempet siden 2008

Gruvebedriften Nordic Mining er i gang med byggingen av sitt industrianlegg på Engebø, og skal etter planen starte med full gruvedrift i dagbrudd i Engebøfjellet i Sunnfjord i Vestland fylke høsten 2024. Mineralene som skal hentes ut er rutil og granat.

Stridens kjerne handler om at 80 prosent, om lag 170 millioner tonn, av det knuste fjellet skal deponeres i Førdefjorden.

Gruveselskapet Nordic Mining har fått tillatelse av staten til å deponere gruveavfallet i fjorden, og helt siden 2008 har miljøbevegelsen kjempet for å hindre dette.

De har hele tiden hevdet at tillatelsen bygger på feil forståelse av EU-direktiver, og dermed ikke kan være gyldig.

Kan ikke leve med dommen

Det var i 2022 at Naturvernforbundet og Natur og Ungdom saksøkte staten, og rettssaken fant sted i Oslo tingrett fra 18. september til 4. oktober i fjor.

Miljøorganisasjonene tapte saken på alle punkter.

– Natur og Ungdom har sammen med Naturvernforbundet valgt å anke fjordsøksmålet til lagmannsretten, med særlig fokus på den norske forståelsen av EUs vanndirektiv sier leder Gytis Blaževičius i Natur og Ungdom til NTB.

Både Naturvernforbundet og Natur og Ungdom trekker fram at vanndirektivet står sterkt i norsk rett.

 – Slik dommen fra tingretten tolker det, kan alle vannressurser i Norge ødelegges dersom det finnes en økonomisk interesse for det. Dette betyr ikke bare at Førdefjorden kan stå i fare på grunn av denne misforståelsen, men også andre fjorder som er i samme situasjon, blant annet Repparfjord i Finnmark, sier Blaževičius.

Han får støtte fra fra leder Truls Gulowsen i Naturvernforbundet:

– Vi har hatt en lang og god diskusjon rundt om vi skal anke, men har enstemmig kommet fram til at dommen fra tingretten er noe vi ikke kan leve med, sier Gulowsen til NTB.

– Vi tør å ta risikoen

I dommen som falt 10. januar kom det fram at Naturvernforbundet og Natur og Ungdom må betale for sakskostnader til både Klima- og miljødepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet. Det tilsvarer en prislapp på 1,4 millioner kroner.

Gulowsen sier til NTB at nettopp økonomien har vært den store barrieren i hvor vidt de skulle ta saken videre eller ikke.

 – Vi tør å ta risikoen. Dette er et godt bevis på at det er uforholdsmessig dyrt ta miljøsaker til retten, sier Gulowsen.

Han understreker at de har fått god støtte fra flere som heier på dem, og som har ment at de må ta saken videre. I tillegg blir også selve sakskostnadspunktet anket, slik at organisasjonene håper de i alle fall kan få med seg retten på at de ikke skal betale.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse