JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mineralnæringen har store muligheter

I et miljøvennlig samfunn kan norske mineralressurser få en viktig betydning. Arbeidsmandsforbundet, LO og Norsk Bergindustri inviterte til debatt under Arendalsuka om muligheter for vekst i mineralnæringen.
Inviterte til debatt: Arbeidsmandsforbundet, LO og Norsk Bergindustri inviterte til debatt under Arendalsuka. Her er organisasjonene representert ved (fra venstre) forbundssekretær Anita Johansen (til venstre), nestleder i LO Roger Heimli og  rådgiver i Norsk Bergindustri, Ali Reza Tirna.

Inviterte til debatt: Arbeidsmandsforbundet, LO og Norsk Bergindustri inviterte til debatt under Arendalsuka. Her er organisasjonene representert ved (fra venstre) forbundssekretær Anita Johansen (til venstre), nestleder i LO Roger Heimli og rådgiver i Norsk Bergindustri, Ali Reza Tirna.

Leif Martin Kirknes

ane.borrud@lomedia.no

Det var et bredt panel arrangørene av debatten hadde invitert. Både Venstre og Miljøpartiet De Grønne deltok, sammen med politikerkollegaer fra Arbeiderpartiet og Høyre, samt representaner fra LO, NHO, Norsk Arbeidsmandsforbund og Norsk Bergindustri. Og det var unison enighet på podiet om at mineralnæringen var viktig.

Paneldebattantene: Fra venstre ser vi møteleder Stein Aabø, Heidi Lunde, stortingsrepresentant fra Høyre, Ola Elvestuen, stortingsrepresentant fra Venstre, Terje Aasland, stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet, Elisabeth Gammelsæter, generalsekretær i Norsk Bergindustri, Une Aina Bastholm, nasjonal talsperson i Miljøpartiet De Grønne, Roger H. Heimli, nestleder i LO, Svein Oppegård, direktør for politikk i NHO og Anita Johansen, forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund. 






Stein Åbø ledet debatten

Paneldebattantene: Fra venstre ser vi møteleder Stein Aabø, Heidi Lunde, stortingsrepresentant fra Høyre, Ola Elvestuen, stortingsrepresentant fra Venstre, Terje Aasland, stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet, Elisabeth Gammelsæter, generalsekretær i Norsk Bergindustri, Une Aina Bastholm, nasjonal talsperson i Miljøpartiet De Grønne, Roger H. Heimli, nestleder i LO, Svein Oppegård, direktør for politikk i NHO og Anita Johansen, forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund. Stein Åbø ledet debatten

Leif Martin Kirknes

LES OGSÅ: 17 historier om ulikhet i Norge

Forutsigbarhet

Norge har enorme mineralressurser. Veien fram for bedrifter som har villet sette i gang utvinning har vært lang og kronglete. Da bedriften Nussir ASA fikk tillatelse til å starte drift i kobberforekomstene i Nussir og Ulveryggen i Kvalsund på tampen av året 2015, hadde prosessen tatt fire år.

– Det er i hvert fall tre år for mye. Oppstart av mineralutvinning er så kapitalkrevende at en bedrift må kunne kreve en smidig og forutsigbar saksbehandling. Det er ingen investorer som vil legge penger i et prosjekt som kan få nei om fire år, sa forbundssekretær Anita Johansen den gangen.

Hun var med i gårsdagens panel som representant for Arbeidsmandsforbundet, der hun gjentok budskapet. Og kravet om større forutsigbarhet var klart og tydelig fra flere av debattantene.

– Vi sier til politikerne: Gi oss forutsigbarhet, så vi blir et attraktivt marked for investeringer, appellerte Elisabeth Gammelsæter, generalsekretær i Norsk Bergindustri.

– Mineralnæringen er en fremtidsrettet næring som vil ha forutsigbarhet. Den trenger noen som sier ja til konsesjoner, sa stortingspolitiker fra Høyre, Heidi Lunde.

Heidi Lunde fra Høyre, til høyre for henne Ola Elvestuen fra Venstre.

Heidi Lunde fra Høyre, til høyre for henne Ola Elvestuen fra Venstre.

Leif Martin Kirknes

Deponi er ikke avfall

Svein Oppegård fra NHO understreket viktigheten av mer kunnskap i næringen.

– Kunnskapen om hvordan vi kan utnytte hver eneste kilo stein er ikke god nok i dag. Se på treindustrien. I dag utnytter de 99 prosent av råvarene. Deponi er ikke avfall. Men vi mangler kunnskapene.

Men fram til denne kunnskapen kommer på plass, gir blant annet gruvedrift store avgangsmasser. Og panelet kom så vidt innom debatten om sjødeponi.

– Deponering i sjø bør bare velges når og hvis det er det mest miljøvennlige. Livet kommer tilbake, og deponeringen overvåkes. Det er ikke sånn at det er ute av øyet ute av sinn, sa Elisabeth Gammelsæter fra begindustrien.

Ole Elvestuen understreket at han ikke var mot gruvedrift, men at han aldri kom til å bli for deponering av avgangsmasser i fjorder.

Da Une Aina Bastholm fra MGD brukte ordet dumping i fjordene i sitt resonnement om at prisen er avgjørende for om bedrifter velger sjødeponi eller andre løsninger, brøt Elisabeth Gammelsæter inn:

– Deponi! Dumping er ulovlig!

Svein Oppegård fra NHO og Anita Johansen fra Arbeidsmadnsforbundet.

Svein Oppegård fra NHO og Anita Johansen fra Arbeidsmadnsforbundet.

Leif Martin Kirknes

Etterlyser kartlegging av ressurser

I en kommentar til statsbudsjettet i fjor, etterlyste leder av Arbeidsmandsforbundet en satsing på kartlegging av mineralressursene fra regjeringen.

– I den rødgrønne regjeringens siste statsbudsjett (for 2013) lå det 10 millioner kroner til mineralkartlegging i Sør-Norge og 3,5 millioner kroner til en styrking av Direktoratet for mineralforvaltning gjennom flere ansatte. I tillegg ble kartleggingen av mineraler i nord videreført med 25 millioner kroner. Denne satsingen glimret ifølge forbundslederen med sitt fravær i statsbudsjettet for 2017.

Anita Johansen benyttet anledningen til å etterlyse disse midlene.

– Regjeringen fjernet støtten til å kartlegge mineralene. Den vil jeg ha tilbake, sammen med støtten til Norges Geologiske Undersøkelse. Og det er viktig at kjerneprøvene skal være et nasjonalt eie. Kompetansen til å analysere disse er annerledes om 20 år enn i dag, slo hun fast.

Heidi Lunde fra Høyre slo fast at regjeringen ikke hadde kuttet kartlegging av mineraler, men brukt øremerkede midler. En påstand som tydelig irriterte kollegaen Terje Aasland fra Arbeiderpartiet.

– Heidi, kartleggingen er blitt kuttet, sa han.

– Det er tatt ut 25 millioner budsjettet og lagt inn 8 millioner. Det er kutt.

Men hovedbudskapet hans var at å krangle om 8 eller 25 millioner er rett tall, er feil strategi.

– Vi må begynne med politisk erkjennelse på tvers: Skal vi ha fokus på næringa må vi satse mer. Vi må ha en lov som setter rammene for hvordan vi skal utvikle mineralressursene. Hvis vi ikke går mer systematisk til verks vil vi står her om fire år og krangle om 25 eller 8 mill, advarte han.

– Vi må ha et fellesskap politisk. Det er nødvendig og det haster, avsluttet han innstendig.

Terje Aasland fra Arbeiderpartiet

Terje Aasland fra Arbeiderpartiet

Leif Martin Kirknes

– Positiv bred enighet

Dagen etter debatten er forbundssekretær Anita Johansen overrasket over den brede enigheten i panelet om mineralnæringens viktige rolle i det grønne skiftet.

– Men det er positivt at det er en bred enighet om hvor viktig og framtidsretta denne næringa er, slår hun fast.

– I takt med det grønne skiftet øker behovene for mineraler til de miljøvennlige installasjonene, enten det er el-biler, vindmøller, solceller eller andre ting.

Nå mener hun politikere på Storting og i regjering må på banen og komme med et nasjonalt overordnet regelverk som gir forutsigbarhet i søknadsprosessene i næringa.

– Tror du det vil ha noen betydning for mineralnæringa hvilken regjering det er som kommer på plass etter valget?

– Hvis Arbeiderpartiet kommer i regjering vil vi komme lettere til forhandlingsbordet for å påvirke betingelsene. Og skal vi få til et statlig mineralselskap – da har det stor betydning med en ny regjering, avslutter Johansen.

Mer fra Arendalsuka:

•Gikk til angrep på regjeringens manglende likestillingspolitikk

•– Får vi en rask utvikling som støter folk ut av arbeidslivet, har vi mislykkes som samfunn

•Hågensen er fortsatt forbanna over EU-nei

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse