JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gruvedrift

Ny dom stopper ikke deponi i Førdefjorden, mener gruveselskapet

Staten skal møte miljøvernere til omkamp om gruvedeponi. Men en eventuell dom som sier at tillatelsen er ugyldig, vil ikke påvirke driften, ifølge Nordic Mining.
Staten har gitt tillatelse til å bruke Førdefjorden som deponi, men selv om saken skal opp i retten til høsten, mener gruveselskapet Nordic Mining at en eventuell dom ikke vil ha betydning for gruvedriften.

Staten har gitt tillatelse til å bruke Førdefjorden som deponi, men selv om saken skal opp i retten til høsten, mener gruveselskapet Nordic Mining at en eventuell dom ikke vil ha betydning for gruvedriften.

Nordic Mining

camilla.yndestad@lomedia.no 

– Vi har alle nødvendige konsesjoner og tillatelser og de blir ikke påvirket av denne saken, sier administrerende direktør i Nordic Mining, Ivar S. Fossum.

På Engebø ved Førdefjorden nærmer det seg oppstart for gruveselskapet Nordic Mining.

45 medarbeidere er allerede ansatt, og 30 til starter i løpet av neste måned. Planen er å komme i gang med produksjon før jul.

Men i bakgrunnen surrer en lang og betent sak.

Kort fortalt handler den om at Nordic Mining har fått tillatelse av staten til å deponere 170 millioner tonn gruveavgang i Førdefjorden i Vestland.

Naturvernforbundet og Natur og Ungdom mener at tillatelsen til sjødeponi er i strid med EUs regler. 

I januar tapte de søksmålet mot staten, der Oslo tingrett slo fast at tillatelsen til sjødeponi i Førdefjorden i forbindelse med gruvedrift på Engebø er gyldig.

Miljøvernorganisasjonene anket dommen til lagmannsretten, med en anmodning om at saken først skulle bli forelagt den overnasjonale Efta-domstolen.

Fordi Norge ikke er EU-medlem, vil ikke Efta-domstolen komme med en dom, men gi en rådgivende uttalelse.

Uenige i uttalelser

Borgarting lagmannsrett tok miljøorganisasjonenes anmodning til følge, og har bedt Efta-domstolen om en rådgivende uttalelse i forkant av ankebehandlingen.

Førdefjorden-saken skal til Efta-domstolen i høst, og i den forbindelse har EU-kommisjonen og Eftas overvåkingsorgan (Esa) nylig kommet med uttalelser.

Saksøkerne Naturvernforbundet og Natur og Ungdom mener uttalelsene fra EU-kommisjonen og Esa støtter deres syn på tolkningen av EUs vanndirektiv, som sier at det er forbudt å forurense vannressurser som fjorder, vann og elver, utenom hvis det stilles strenge krav.

Regjeringsadvokaten, som fører saken for Klima- og miljødepartementet, er imidlertid uenig i at uttalelsene til de to instansene gir så klar støtte til det miljøorganisasjonene mener.

Hva vil skje om de taper?

Etter at Efta-domstolen har kommet med en rådgivende uttalelse, går saken videre til Borgarting lagmannsrett.

Men: Hva vil skje med gruvedriften på Engebø dersom staten skulle tape i lagmannsretten? Vil Nordic Mining kunne miste tillatelsen til sjødeponi?

Ifølge administrerende direktør i Nordic Mining, Ivar S. Fossum, er svaret nei.

– Nordic Mining er ikke part i saken mellom Staten og miljøorganisasjonene, og det er derfor ikke naturlig at selskapet kommenterer den prosessen. Vi har alle nødvendige konsesjoner og tillatelser og de blir ikke påvirket av denne saken, sier han.

Eksperten sier noe annet

Ifølge Jan Fridthjof Bernt, som er professor ved Universitetet i Bergen og en av Norges fremste eksperter på forvaltningsrett, er svaret et ganske annet.

– Om det kommer en endelig dom som sier at tillatelsen til sjødeponi er ugyldig, innebærer det at vedtaket om tildeling av konsesjon er ugyldig i sin helhet. Hvis det ikke foreligger noen gyldig konsesjon, har Nordic Mining ikke adgang til å gjøre noe som helst i dette området, sier Bernt.

Han forteller at staten da må ta saken på nytt og sette i gang en ny vurdering av om det kan gis en ny konsesjon som tar høyde for innsigelsene fra domstolen.

– Inntil staten har gjort et nytt konsesjonsvedtak, må Nordic Mining stoppe alt arbeid med gruveprosjektet. Det er den prinsipielle jussen i saken.

– Dommen vil også gjelde for Nordic Mining

Bernt forteller at det i utgangspunktet er staten som må ta ansvar for tap som selskapet måtte lide fordi det trodde at vedtaket var gyldig.

– Om det foreligger en dom som sier at konsesjonen er ugyldig, så vil den dommen også gjelde for Nordic Mining – selv om selskapet ikke var part i saken, sier Bernt.

Han trekker pusten:

– Da eksisterer det ikke lenger noen konsesjon, og dermed ikke grunnlag for lovlig gruvedrift. Det burde staten ha opplyst selskapet om.

Regjeringsadvokaten: – Ikke mulig å spekulere

Advokatene Henrik Vaaler og Karen Mellingen hos Regjeringsadvokaten sier til Arbeidsmanden at tillatelsene som er gitt er basert på svært grundige og omfattende utredninger.

Advokatene trekker fram at det ikke er noen grunn til å spekulere i hvilke grep som må tas dersom et eller flere av vedtakene i saken skulle bli kjent ugyldig.

De to forteller at Nordic Mining ikke blir bundet av resultatet i rettssak mellom naturvernorganisasjonene og staten.

– Skulle domstolene konstatere at ett eller flere av vedtakene i saken er ugyldige, vil forvaltningen, etter omstendighetene, ha plikt til å vurdere om vedtaket skal omgjøres overfor Nordic Mining. Det er ikke mulig å spekulere i hva utfallet av en slik hypotetisk vurdering vil bli, sier Vaaler og Mellingen.

Nordic Mining ønsker ikke å kommentere svarene fra Jan Fridthjof Bernt og Regjeringsadvokaten.

Tidligere sak:

Miljøvernorganisasjonene anker Førdefjord-dommen: – Problematisk for gruvenæringen, mener forbundstopp

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse