JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Allmenngjøring:

Ny minstelønn i syv bransjer: Sjekk hva satsene er fra 1. juni

I en rekke bransjer er det nye, lovpålagte minstelønninger fra 1. juni.
MER I LØNN: Byggebransjen er en av bransjene der den lovpålagte minstelønna nå er oppjustert.

MER I LØNN: Byggebransjen er en av bransjene der den lovpålagte minstelønna nå er oppjustert.

Håvard Sæbø

eline@lomedia.no

Etter at årets lønnsoppgjør er i havn i privat sektor får en rekke bransjer oppjustert det som er absolutt laveste timelønn bedriften kan operere med.

Dette er den såkalte allmenngjorte lønna, som gjelder alle i en bransje – uansett om de har tariffavtale eller ikke. Det er den statlig oppnevnte tariffnemda som bestemmer hvilke deler av en tariffavtale som skal gjelde for alle – allmenngjøres. Derfor varierer det litt hva som er fasit fra bransje til bransje. Protokollene er ennå ikke offentliggjort, men under finner du den informasjonen forbundene foreløpig sitter på.

p

Felles for alle er at de nye lønningene skal gjelde fra 1. juni.

Det er disse bransjene som har fått oppjustert lønningene:

Verftsindustrien:

Her er den nye timesatsen for fagarbeidere 178,55 kroner. Spesialarbeidere skal ha 170,53, mens hjelpearbeidere ikke kan tjene under 162,60.

For verftsarbeidere utbetales også det såkalte utenbystillegget, for arbeidere som sendes bnort fra bedriften eller det faste arbeidsstedet og derfor må overnatte borte fra hjemmet. Der er satsene per time henholdsvis 35,21 for fagarbeider, 33,61 for spesialarbeider og 32,02 for hjelpearbeider.

I tillegg er det allmenngjort ulike skifttillegg for ulike arbeidstidsordninger.

Bygg:

Fagarbeider skal ikke tjene under 209,70 kroner timen. Ufaglært med minst ett års bransjeerfaring skal ha minimum 196,50 og ufaglærte uten bransjeerfaring 188,40.

Ungdom under 18 år skal tjene minst 126,50 i timen.

p

Tariffnemda har videre bestemt at for arbeidere som har arbeid som krever at man overnatter borte fra hjemmet skal arbeidsgiver «etter nærmere avtale dekke nødvendige reiseutgifter ved arbeidsoppdragets begynnelse og slutt». Arbeidsgiveren har også plikt til å sørge for at det er avtalt ordninger for kost og losji, og hovedregeln er at a\bedriften skal sørge for dette. Der det ikke er tilfelle kan «betaling etter regning og lignende» avtales.

Det er også allmenngjort at bedriften skal stå for nødvendig arbeidstøy og verneutstyr, tilpasset årstiden.

Hotell, restaurant og catering:

Lønna de aller fleste vil kunne kreve i disse bransjene er nå 167,90 kroner timen. Denne lønna gjelder alle over 20 år, eller alle over 18 som har fire måneders bransjeerfaring.

For arbeidstakere som er 16 år er minstelønna 110,33 i timen, 17 år 119,83 i timen og 18 år 134,09 i timen.

De som trekkes i lønn for å ha innkvartering i bedriften kan trekkes 555,73 per måned for enkeltrom, 361,45 for dobbeltrom.

Landbruk:

Fast ansatte i landbrukethar en minstelønn på 143,05 for ufaglærte. Fagarbeidere får et tillegg på 11,75 kroner timen. Arbeidstakere under 18 år kan lønnes ned til 112,65 kroner i timen.

Lønningene er lavere for sesongarbeidere, såkalte ferie- og innhøstingshjelper. Der er minstesatsen for dem over 18 år som jobber mellom 12 og 24 uker 128,65 kroner timen. Er du over 18 og jobber inntil 12 uker er minstelønna 123,15, men de under 18 har krav på 103,15.

p

Det er spesifisert at ytelser for utgifter knyttet til arbeidet, som reise, kost og losji , ikke skal regnes som lønn.

Tariffnemda presiserer også tillegg i lønna for avløsere og røktere som gåre i fast turnus. De får 25 prosent mer i lønn lørdager mellom 13 og søndager klokka 24, på jul- og nyttårsaften etter klokka 13 og hele døgnet på bevegelige helligdager samt 1. og 17. mai.

Turbil og godstransport:

Innen disse transportbransjene er satsene satt opp til 158,37 for turbilsjåfører og 175,95 for godstransportsjåfører.

Fiskeri:

Her er de nye minstelønnssatsene 183,70 for produksjonsarbeidere uten fagbrev, mens faglærte skal ha 195,20 i timen.

Renhold:

187,66 kroner timen er den nye minstelønna innenfor renhold. For arbeidstakere under 18 år er det 139,62 som gjelder. I tillegg skal det avtales et lønnstillegg for jobbing mellom klokka 2100 og 0600, et tillegg som ikke kan være lavere enn 26 kroner timen.

Renholdere har også allmenngjort regler for arbeidstøy og reise, kost og losji. Det er bedriften som skal holde «nødvendig arbeidstøy og skotøy tilpasset arbeidsplassen og arbeidet». Dersom det er nødvendig å overnatte borte fra hjemmet på grunn av jobben, skal det gjøres avtale om kost og losji. Hovedregelen er at arbeidsgiver står for kost og losji, men det er også mulig å avtale en fast diettsats eller betaling etter regning.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse