GÅR FORAN: Oslo kommune har gjort om kravene til offentlige kjøp av renholdstjenester for å favorisere seriøse aktører.
Jan-Erik Østlie
Oslo kommune velger ikke lenger laveste pris på renhold
Oslo kommune endrer kriteriene for å velge ut renholdstjenester. Nå teller kvalitet 50 prosent, miljø 30 prosent og pris 20 prosent.
merete.holtan.garte@lomedia.no
– Den seriøse delen av bransjen har ingen sjanse til å konkurrere om vi legger for stor vekt på pris, sier Ivar Johansen fra Sosialistisk Venstreparti (SV).
Johansen sitter i bystyrets finanskomité, og viser til at Oslo kommune gjennom flere år har hatt en konserngjennomgripende rammeavtale, kalt samkjøpsavtale, for kjøp av daglig renhold.
Det innebærer at kommunale virksomheter som har valgt å kjøpe renhold eksternt, må legge kriteriene i avtalen til grunn når de velger leverandører.
Les også: Offentlige virksomheter er mer opptatt av pris enn pensjon
Måtte bestille ny, utvidet revisjon
Den forrige samkjøpsavtalen strakk seg fra september 2014 til juni 2017, og skulle revideres. I den forbindelse ble det i 2016 gjort en kontroll av de 13 eksterne leverandørene kommunen til nå hadde brukt.
Kontrollen ble utført av Deloitte AS, og avdekket såpass mange avvik at det ble nødvendig å se nøyere på leverandørene som kom dårligst ut. Som Ivar Johansen sier:
– Deloitte måtte foreta en utvidet stikkprøvekontroll hos et utvalg leverandører.
Følg oss på Facebook.
Alvorlige avvik
I et notat til finanskomiteen fra finansbyråd Robert Steen beskrives resultatet av revisjonen slik:
«Totalinntrykket etter revisjonene er at kommunens renholdsleverandører i hovedsak er seriøse leverandører som tar sitt ansvar for lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte alvorlig. Samtidig viste første revisjon en del avvik som var såpass alvorlige at det var nødvendig med en tilleggsrevisjon. Denne viste til dels alvorlige avvik hos enkelte av leverandørene, spesielt når det gjaldt betaling for faktiske utførte arbeidstimer.»
Rettet opp feil
Hva gjorde så Oslo kommune? Utviklings- og kompetanseetaten fulgte opp firmaene hvor det ble påvist avvik, og har fått dokumentert at disse er blitt rettet opp. Samtlige leverandører har også besvart hvordan de skal unngå tilsvarende avvik i framtiden.
Enda viktigere er de nye kriteriene som er blitt satt opp for innkjøp av renholdstjenester til kommunale virksomheter. I den nye samkjøpsavtalen skal leverandørene nemlig velges ut på grunn av kvalitet og miljø framfor pris.
Få vårt nyhetsbrev.
Bare 20 prosent vekt på pris
Den nye nøkkelen ser slik ut: Kvalitet skal telle 50 prosent, hensynet til miljø 30 prosent og pris bare 20 prosent. I den gamle avtalen ble kvalitet vektet 20 prosent og pris 80 prosent, mens miljø ikke var et tildelingskriterium i det hele tatt.
«I den nye samkjøpsavtalen er det lagt økt vekt på kompetanse, erfaring og miljø, og mindre på pris. Det er stilt strengere krav til økonomi og mannskap, og innført bedrede kontrollmuligheter. Jeg legger til grunn at disse tiltakene vil bidra til bedre forhold for den ansatte, og forhindre at Oslo kommune kjøper renholdstjenester fra useriøse leverandører» skriver finansbyråd Robert Steen til sin komité.
– Vi leverer
Og Ivar Johansen fra SV er fornøyd med den nye avtalen.
– Nå støtter vi opp om de seriøse aktørene, og bekjemper sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Det er en god retning.
– Er de nye kriteriene oppsiktsvekkende, i offentlig regi?
– Ikke med det nye politiske flertallet i Oslo. Vi har sagt at vi skal bekjempe sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Dette betyr at vi leverer, sier SV-politikeren.
Oslos egen modell
I den nye samkjøpsavtalen for renholdstjenester er også kontraktsbestemmelsene fra Oslomodellen tatt med. Modellen trådte i kraft i januar i år og har om mål å sette Oslo kommune i front i kampen for et seriøst og anstendig arbeidsliv.
Modellen pålegger alle kommunens virksomheter å bruke vedtatte standardkontrakter, med tilhørende kontrakts- og bilagsformular, når de gjør anskaffelser over 500.000 kroner på områder som omfattes av standardkontraktene.
I praksis stilles det krav om blant annet bruk av fast ansatte, om tarifflønn mellom oppdragene, om faglærte håndverkere og begrensning i antall underleverandører.
Fjernet sladden
Ivar Johansen er glad for at modellen setter standard også for innkjøp av renholdstjenester, og går ikke av veien for å bruke pisk for den som ikke retter seg etter arbeidslivets regler.
I den første rapporten etter revisjonen av Oslo kommunes 13 eksterne leverandører, var navnene på firmaene som sto for de største avvikene sladdet. Johansen tok til orde for å fjerne sladdingen, og fikk gehør for det.
– Vi har ikke noen interesse av å skjerme de som har uryddige arbeidsforhold, og de som er ordentlige, bør gjøres synlig. Hemmelighold rammer de seriøse aktørene mest, mener SV-politikeren.
Les også:
KrF presset regjeringen til å snu: Det blir ikke kutt i dagpenger for arbeidsløse
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB