Jan-Erik Østlie
Pengene er på plass
Tre og et halvt år etter at Ingebrigt Bjerke var permittert i seks måneder, har han fått dagpenger.
ane.borrud@lomedia.no
Ingebrigt Bjerke er heltids- og helårsansatt hos Oppdal Skiheiser. Etter til sammen 17 år i bedriften, de siste fem som helårsansatt, ble Ingebrigt Bjerke og Ingvald Hagen for første gang permittert i midten av mai i 2011. Flere faktorer bidro til at det var for lite arbeid den sommeren. Overraskelsen var stor da de fikk avslag på søknad om dagpenger.
Klage på klage
Bjerke påklagde vedtaket til Nav Klageinstans sør, men fikk ikke medhold. LOs juridiske tok saken, og anket vedtaket til Trygderetten. I august 2012 kom kjennelsen: Trygderetten stadfestet vedtaket fra Nav Klageinstans Sør. Ingebrigt Bjerke hadde ikke krav på dagpenger. Da anket LOs juridiske saken til Lagmannsretten.
Men det var ikke bare i Oppdal dagpenger ved permittering ikke ble innvilget. Nav hadde strammet kraftig inn på hva de aksepterte som grunnlag til å få dagpenger, og LOs juridiske hadde flere lignende saker. Da det ble klart at en tilsvarende sak, som gjaldt to ansatte ved Trykkpartner Grytting AS i Orkdal i Sør-Trøndelag, skulle opp i Høyesterett, ble saken til Bjerke og hans kollega satt på vent til høyesterettsdommen forelå.
Høyesterettsdom
I mars i år kom dommen fra landets høyeste domstol:. Trykkerne vant og Nav ble pålagt å utbetale dagpengene for perioden de var permittert i 2011.
– Jeg tenkte at nå er vi sikkert ferdige, men så enkelt var det ikke, sa Ingebrigt Bjerke til Arbeidsmanden i sommer, da han fortsatt ventet på pengene sine.
LOs juridisk inngikk et forlik med regjeringsadvokaten, som sa at Nav skal behandle saken på nytt. Og nå er endelig dagpengene til Ingebrigt Bjerke og Ingvald Hagen kommet.
Selv om saken har vært en tålmodighetstest, så er Bjerke fornøyd.
– Du må ha en utrolig tålmodighet for å stå i slike situasjoner. Og hadde det ikke vært for at LOs juridiske hadde tatt saken vår, så hadde det ikke skjedd noen ting. Her har LO stått på for våre rettigheter på en måte vi ikke hadde klart som uorganiserte privatpersoner, sier han.
En meget spesiell sak
LO-advokat Karl Inge Rotmo har ført saken for LO-organiserte som ikke fikk dagpenger.
– Ingebrigt Bjerke og mange andre fikk avslag på søknad om dagpenger fra våren 2011. Det startet i Sør-Trøndelag, og de sakene havnet på mitt bord. Da det kom flere saker fra hele landet, ble det naturlig at jeg tok hånd om dem.
Rotmo kaller høyesterettsdommen det store juridiske slaget – som ble vunnet.
– Det var en åpenbart riktig dom i Høyesterett, sier han.
Dommen var også viktig.
– Dersom Navs tolkning hadde stått seg, hadde hele permitteringsordningen stått og vaklet. Kostnadene ved permitteringer hadde blitt veltet over på arbeidstakerne. Da kunne arbeidstakerne kommet i den paradoksale situasjonen at de heller ville bli sagt opp enn permittert, for ved oppsigelse har man rett på arbeidsledighetstrygd.
Rotmo påpeker at Nav etter høyesterettsdommen har vist en stor vilje til å få løst dagpengesakene.
– Vi har hatt flere møter med Nav etter dommen. De er generøse, og sier at dersom det ikke foreligger noen protokoll på bedriften om enighet om permittering, kan man lage en protokoll nå som slår fast at det var enighet på permitteringstidspunktet. Dette er helt spesielt.
Etterlysning fra Nav
I september sendte Nav ut brev til 1540 personer som søkte om dagpenger mellom 1. januar 2011 og 1. februar 2014 mens de var permitterte, men som fikk avslag og klaget på dette.
I brevet slår Nav fast at dersom du passer inn i en av de tre gruppene nedenfor, kan du få søknaden din vurdert på nytt.
• Du fikk avslag på søknaden din fordi grunnen til at du ble permittert ikke var ekstraordinær, uventet eller uforutsigbar.
• Du fikk avslag på søknaden din selv om du og arbeidsgiveren var enige om at permitteringen var nødvendig.
• Du fikk avslag på søknaden din fordi du ikke ville ta arbeid hvor som helst i landet mens du var permittert.
Utfordringen til Nav er at de ikke har oversikt over dem som fikk avslag på søknad om dagpenger, men som ikke klagde på vedtaket. Dermed kan det finnes mange land og strand rundt som kan gå glipp av dagpenger de har krav på.
– Jeg vil oppfordre alle tillitsvalgte og medlemmer om at dersom de, eller noen de vet om, har fått avslag på søknad om dagpenger på feil premisser, at de fremmer et krav om dagpenger til Nav, avslutter Rotmo.
Les også:
Er det flere som har rett på dagpenger (12.09.2014)
Nav måtte punge ut (06.08.2014)
Full seier om dagpenger i Høyesterett (31.03.2014)
Nav må lette på permitteringspraksisen (28.01.2014)
Permitterte vet ikke om de får dagpenger (15.01.2014)
Dagpenger i asfaltbransjen som i andre bvransjer (08.07.2013)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen