JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen enige med Høyre og Frp om gruvedrift på havbunnen

Norge blir blant de første landene i verden som åpner for kommersiell gruvedrift på havbunnen.
Norge har store forekomster av ulike mineraler på havbunnen. (Illustrasjonsbilde)

Norge har store forekomster av ulike mineraler på havbunnen. (Illustrasjonsbilde)

Alistair Scrutton / Reuters / NTB

camilla.yndestad@lomedia.no

Stian.drake@ntb.no

Ap, Sp, Frp og Høyre er etter flere ukers forhandlinger enige om en trinnvis åpning for gruvedrift på havbunnen.

Forbundssekretær for bergverk i Norsk Arbeidsmandsforbund, Frank Toks, er ikke overrasket over nyheten, men mener at det først og fremst må kartlegges hvilke mineralforekomster som er på land.

– Verden trenger mineraler og de finnes på havbunnen også, men hovedsatsingen for gruvedrift bør definitivt være på land. Leting etter mineraler på havbunnen må ikke ta fokuset bort fra land og alle de nødvendige mineralene og verdiene som er der, sier Toks.

Han mener likevel det er riktig at det blir sett på mineralene på havbunnen, men at det må gå skånsomt for seg.

 – Det er veldig viktig å gjøre det varsomt sånn at man ikke ødelegger for sårbare økosystemer på havbunnen, sier han.

Forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Frank Toks.

Forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Frank Toks.

Jan-Erik Østlie

Stegvis åpningsprosess

Det var i sommer at regjeringen la fram planer om utvinning av mineraler på havbunnen. Da var det usikkert om Stortinget ville støtte planene.

Ifølge NTB har partiene nå blitt enige om en stegvis åpningsprosess der Stortinget skal godkjenne de første utviklingsprosjektene, på samme måte som det gjøres for enkelte utvinningsprosjekter i petroleumssektoren.

 – Dette gir kjente og forutsigbare rammer for næringsaktørene som skal delta i den nye næringen. Krav til miljø og kartlegging i letefasen og myndighetens ansvar presiseres i enigheten, der myndighetene i forkant av en eventuell utvinning skal lage et oppdatert og sammenstilt kunnskapsgrunnlag om virkninger på miljø, skriver Høyre i en pressemelding.

Svært omstridt.

Gruvedrift på havbunnen er svært omstridt. I sitt ferske direktiv om kritiske råvarer slår EU fast at de ikke vil støtte slike prosjekter før alle miljøkonsekvenser er fullt ut kartlagt.

Norge har store forekomster av ulike mineraler på havbunnen, og regjeringen ønsker å legge til rette for at dette kan bli en ny næring.

Flere av mineralene det er snakk om, er viktige for eksempel i utbyggingen av vindmøller og i konstruksjonen av batterier.

Regjeringens planer om gruvedrift på havbunnen har vært avhengig av støtte fra høyresiden. Regjeringens samarbeidspartner SV er stor motstander av planene.

– Det er ubegripelig at norske myndigheter stiller seg i første rekke for å rasere havbunnen. Miljøforskere har kommet med sterke advarsler. Vi aner ikke konsekvensene av slik virksomhet, og det kommer ingenting av miljøkrav til virksomheten, sier miljøpolitisk talsperson, Lars Haltbrekken til NTB.

Etterlyser midler til drift på land

Frank Toks trekker fram mineralstrategi som regjeringen la fram tidligere i år

Slik skal Vestre få fart på nye mineralprosjekter | FriFagbevegelse

Et av punktene i strategien er at regjeringen skal vurdere å opprette et eget statlig mineralselskap eller fond for å sikre lønnsom og bærekraftig utvikling av kritiske råvareressurser.

Toks mener det må komme flere midler på plass sånn at man får stimulert for å få åpnet for flere muligheter på land.

– Det er mye som er kartlagt og vi trenger enda mer. Vi vi har for eksempel Fensfeltet i Telemark, der vi finner en av Europas største forekomster av sjeldne jordartsmetaller som vi må bli selvforsynte med. Det er flere som vil starte opp, men de trenger midler. Det kreves store investeringer for å komme i gang, sier Toks.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse