IKKE FRA FØRSTE KRONE: LO liker dårlig at kravet om pensjon fra første krone ikke er med i forslaget fra regjeringen og finansminister Siv Jensen.
Leif Martin Kirknes
Finansdepartementet med høringsnotat om tjenestepensjon
Regjeringen sier nei til pensjonsopptjening fra første krone
LO får oppfylt ett av fire viktige pensjonskrav i et forslag som er sendt på høring. Regjeringen vil ikke at retten til tjenestepensjon skal gjelde alle, fra første krone.
frifagbevegelse@lomedia.no
Finansdepartementet sendte tirsdag ut et høringsnotat der de foreslår endringer i innskuddspensjonsloven som gir mulighet til at ansatte kan opprette sin egen pensjonskonto hvor all pensjonskapital fra tidligere og nåværende arbeidsgiver samles.
Departementet foreslår også å fjerne regelen om at ansettelsesforhold som varer kortere enn tolv måneder ikke gir rett til tjenestepensjon. De andre kravene fra fagbevegelsen, nemlig å sikre pensjon for alle fra første krone, er ikke med i forslaget fra regjeringen. Det liker LO dårlig.
– Her er det store huller som ikke tettes. Det gjelder unge, folk med små stillinger og de som tjener dårligst, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO.
• LO vil forbedre dagens pensjon
Ba om utredning
Vi går litt tilbake i tid: Tjenestepensjon var et hovedtema under tariffoppgjøret i 2016. Fellesforbundet og Norsk Industri kom ikke til enighet, og under meklingen sendte partene et brev til statsminister Erna Solberg hvor de ba om en utredning av framtidige ordninger for tjenestepensjon. Dette var den foreløpige løsningen på pensjonsfloken. En arbeidsgruppe ble satt ned, rapporten ble levert for et år siden.
Arbeidsgruppa kom ikke med spesifikke anbefalinger, men drøftet i rapporten de negative sidene ved dagens begrensninger i tjenestepensjonsordningene: At opptjeningsrettighetene ikke gjelder ansatte under 20 år, de med lavere enn 20 prosent stilling, de som tjener under 1G (cirka 94.000 kroner) og de som har ansettelsesforhold på under tolv måneder.
Både Fellesforbundet og HK tolket rapporten som at det var vilje til å endre på disse skjevhetene i dagens regelverk. De to forbundene kom tidligere i år med konkrete krav om lovendringer for å tette disse «hullene» i dagens tjenestepensjonsordning.
Ett av fire krav innfridd
Regjeringen har imidlertid kun tatt hensyn til ett av problemene. De foreslår i høringsnotatet å fjerne regelen om at en arbeidstaker må ha vært ansatt i minimum tolv måneder for å kunne tjene opp pensjon.
I høringsnotatet skriver regjeringen at «å oppheve 12-månedersregelen vil bidra til bedre pensjonsopptjening gjennom jobbskifter.
Forslaget er dermed godt tilpasset arbeidstakere med hyppige bytter av jobb.» Regjeringen mener også at dette vil slå positivt ut for kvinner, som i større grad enn menn er midlertidig ansatt.
• Følg oss på Facebook og Twitter
Egen pensjonskonto
Hovedforslaget til regjeringen er at ansatte skal kunne samle all oppspart pensjon i en pensjonskonto. Kort oppsummert vil regjeringen at pensjonskontoen kan inngå i arbeidsgiverens pensjonsordning eller opprettes hos en pensjonsleverandør som den ansatte selv velger.
Man skal ha rett til å overføre tidligere oppsparte pensjonsmidler til denne kontoen, men den ansatte må betale for forvaltningen av disse midlene selv. Arbeidsgiver skal dekke kostnadene som gjelder den ansattes nåværende tjenestepensjon.
Men det er unntak fra den nye ordningen: Det er kun penger fra innskuddsordninger som kan inngå i pensjonskontoen. Pensjoner med såkalt dødelighetsarv holdes utenfor. Det samme gjelder hybridpensjonsordninger. Den nye ordningen med individuell pensjonssparing med skattefradrag skal også holdes utenfor.
Regjeringen skriver imidlertid at de skal komme tilbake med forslag om samling av pensjonsmidler fra hybridordninger på et senere tidspunkt.
LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad er glad for at regjeringen går inn for en måte ansatte kan få med seg pensjonskapitalbevis på, uten at så mye spises opp av gebyrer.
– Samtidig etterlyser vi en åpning for felles pensjonsordninger, der flere arbeidsgivere kan gå sammen. Nå har finansnæringa altfor stor makt til å hente ut gevinster som burde vært pensjonistenes, sier Bjørnstad.
• Slik skal de lavtlønte få bedre pensjon
Glad for konto, men...
Forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet er glad for at regjeringen vil innføre en ordning med individuelle pensjonskontoer, og at regjeringen foreslår å fjerne 12-månedersregelen.
– Vi er fornøyd med at departementet foreslår at hovedregelen skal være at midlene samles automatisk, uten at arbeidstaker behøver å ta aktivt stilling til dette, sier Eggum.
Han peker på at departementet ikke har kommet med forslag til løsning for arbeidstakere med flere aktive arbeidsgivere, noe som bør løses.
– I tillegg skulle vi ønske at departementets forslag blant annet også inneholdt opptjening fra første krone, og opptjening for mindre stillingsprosenter. Når det gjelder kostnadsfordeling vil vi se nærmere på dette, sier Eggum.
HK: Dette holder ikke
– Det er bra at de forsøker å kvittere ut noen av våre krav, men dette holder ikke. Vi må få på plass opptjening fra første krone, samt at stillingsbrøk ikke kan begrense ansattes mulighet til å få tjenestepensjon. Det er helt åpenbart at dette må på plass før vi er fornøyd, sier HK-leder Trine Lise Sundnes.
Finansdepartementet har satt høringsfristen til 21. februar neste år. Det er omtrent samtidig som LO vedtar kravene til det kommende hovedtariffoppgjøret til våren.
Om ikke LO og forbundene får gjennomslag for sine krav til ny ordning for tjenestepensjoner i høringsrunden, vil pensjon bli et av de sentrale temaene i tariffoppgjøret.
– Det er veldig fint om regjeringen i høringsrunden tar inn over seg at det må mer til før vi er i mål. Hvis ikke, kommer dette i tariffoppgjøret. Det er det ingen tvil om, understreker Trine Lise Sundnes.
Mer penger til pensjon
Finansdepartementet har regnet ut at forslagene om å samle pensjonene i individuelle kontoer til sammen vil gi inntil 800 millioner kroner i årlige besparelser. Det dreier seg om administrasjonskostnader og forvaltningskostnader. Dette vil gi mer pensjon til arbeidstakere og mindre inntekter til forsikringsselskapene.
• Leserinnlegg: Ungdom er opprørt over pensjon
• – Et viktig skritt for pensjon fra første krone
• Spør medlemmene direkte om råd før vårens tariffoppgjør
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
36.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
I 20 av de 295 yrkene som er med i statistikken tjener kvinner mer enn menn.
Brian Cliff Olguin
I disse yrkene tjener kvinner mer enn menn
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Roy Ervin Solstad
Nytt forslag kan få fire av fem turbussjåfører til å slutte
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
Se hvem som skal forhandle om din nye lønn
Det danske lønnsoppgjøret i 2023 ble godt for arbeiderne. (Arkivfoto).
Colourbox
Så mye øker lønna til danskene – mer enn LO ser for seg i Norge
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Som AUF-leder talte Ina Ap-ledelsen midt imot. Nå er det krise i partiet
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.
Bjørn A. Grimstad
Drikkevannet lekker – du kan få gigantregningen
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Kommentar
Det er på tide å få tilbake mer åpne skattelister, skriver Kjell Werner.
Berit Roald / NTB
«Åpne skattelister er viktig for tilliten i samfunnet»
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
Geir Ove Kulseth fikk ni stemmer flere enn motkandidat Eystein Garberg.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp i EL og IT Forbundet
Industriarbeiderne gikk fra næringsområdet samlet og videre til et torgmøte i Raufoss sentrum.
Fellesforbundet avd. 23
500 streika mot høye strømpriser på Raufoss
Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.
DHL
Lønnsfest for tyske postansatte – eierne blar opp for å avverge streik
Hovedtillitsvalgt for SL, Svein Olav Farstad (til venstre) og verneombud Stig Rune Lothe er begge selv lærere ved Eid ungdomsskole. Nå ber de på nytt om at basestasjonen med tre mobilantenner på taket til skolen blir fjernet.
Anders Tøsse