Regjernigen legger opp til at gruvedriften i Lunckefjellet avsluttes. Dermed fikk ikke styret i Store Norske det som de ville: En gjenoppstart.
Sissel M. Rasmussen
Regjeringen vil stenge gruvedriften i Svea på Svalbard
Store Norske ba om penger til å videreføre driften Svea-gruvene på Svalbard. Isteden fikk de penger til å avvikle.
merete.holtan.garte@lomedia.no
Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2018 å bruke 141 millioner kroner på å rydde opp i gruvene i Svea, det vil si i gruvene Lunckefjell og Svea Nord.
– Etter en samlet vurdering har regjeringen kommet fram til at avvikling og opprydning av kullvirksomheten i Svea og Lunckefjell er den riktige løsningen, sier næringsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding.
• Dette er de 25 dårligst betalte yrkene i Norge
Ultimatumet feilet
Produksjonen i Svea og Lunckefjell ble foreløpig stoppet i 2016. Driftshvilen ble innført på en periode på inntil tre år, hvor det hvert år måtte tilføres nye penger for å opprettholde hvilen.
Etter fall i kullprisene over lengre tid var det ikke lenger noe økonomisk grunnlag for videre drift, og både i 2015 og 2016 gikk kullselskapets eier, staten, inn med store summer for midlertidig å redde driften.
I praksis har rundt 45 ansatte jobbet med å opprettholde infrastrukturen i Svea-gruvene siden driftshvilen fra oktober 2016. Men også driftshvile koster, og foran statsbudsjettet 2018 stilte styret i Store Norske et ultimatum:
Gå inn med penger til å videreføre driften i gruvene Lunckefjell og Svea Nord, eller legg den ned for godt.
• Skjebnedag for Svea-gruvene på Svalbard
Fortsatt kull til kraftverket
Nå ser det ut til at det siste blir en realitet. I praksis vil regjeringens forslag bety at det ryddes opp i gruvene Lunckefjell og Svea Nord.
Gruve 7, som også ligger under Store Norske, vil fortsette med sin produksjon, da kullet herfra forsyner kraftverket i byen.
– Kullprisene fortsatt krevende
Store Norske har gitt uttrykk for at de innen tre års drift i Lunckefjell kan hente ut kull til eksport og få overskudd på driften. Regjeringen er av en annen oppfatning:
– Markedsutsiktene for kull er fortsatt krevende. Det er ikke mulig å starte driften igjen uten å tilføre svært mye penger fra staten, med stor risiko for tap. Vi har også lagt vekt på at driftshvile videre ikke er aktuelt. Det er også selskapet tydelig på selv, sier næringsminister Monica Mæland.
Million-opprydning
Regjeringen forslår å gå inn med 141 millioner kroner til å rydde opp etter driften i Svea-gruvene. Hva opprydningen totalt vil koste, kommer blant annet an på hvilke krav miljømyndighetene vil stille.
Det legges ikke til rette for annen aktivitet i Svea når opprydningen er gjennomført.
– Det vil være stor aktivitet i Svea og Lunckefjell i opprydningsperioden, noe som vil gi Longyearbyen-samfunnet ytterligere tid til omstilling, påpeker imidlertid Monica Mæland.
Dekker pensjon
Regjeringen foreslår i tillegg å bevilge 43 millioner kroner i 2018 til å dekke pensjonsforpliktelser i Store Norske-konsernet, og gjør overfor Stortinget rede for hvilke rammer det statseide selskapet skal ha for driften framover.
Hovedvirksomheten skal være fortsatt drift av Gruve 7 i Longyearbyen, og i regjeringens pressemelding heter det at «virksomheten skal skje innenfor rammene av de overordnede målene i Svalbard-politikken».
– Store Norske vil fortsatt spille en viktig rolle, blant annet gjennom driften av Gruve 7, og gjennom opprydningen i Svea og Lunckefjell, sier næringsminister Monica Mæland.
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Bekymret for russerne
Leder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund, som organiserer arbeiderne innenfor bergverk, er mer trist enn overrasket over regjeringens forslag.
– Statsbudsjettet er trist lesning for Store Norske og Svalbard, men jeg vet ikke om jeg kan si at jeg er overrasket. Vi trodde jo det var stemning for å drive Svea-gruvene videre, men usikkerheten har vært stor i lang tid, sier Hagensen.
Nå er forbundslederen bekymret for framtiden på Svalbard.
– Store Norske har stor betydning for Svalbard-samfunnet, og da tenker jeg ikke bare på gruvedriften. Denne saken handler like mye om norsk suverenitet, utenrikspolitikk og sikkerhet. Vi leser Svalbardtraktaten på en slik måte at om Store Norske ikke er til stede med drift i gruvene, kan andre aktører etter en viss tidsperiode - også utenlandske - ta over. Og vi vet at blant annet russerne har vært aktive i området.
– Utrolig trist og leit
Erna Hagensen uttrykker også stor sympati med familiene som blir rammet av en avvikling av gruvedriften. 250 arbeidsplasser har allerede forsvunnet i Store Norske de siste årene. Per i dag er rundt 45 ansatte på jobb under driftshvilen i gruvene Lunckefjell og Svea Nord.
– Dette er tragisk for de som mister jobbene sine i Store Norske. Hele Svalbard-samfunnet er jo bygget opp rundt gruveselskapet i over 100 år, og tenk på alle de som har bodd og levd på Svalbard. En slik avvikling rammer hele familier, som må bryte opp og finne seg nye jobber på fastlandet. Nei, dette er utrolig trist og leit.
– Gruvedrift ikke så sexy i dag
Regjeringens budsjettforslag skal gjennom en stortingsbehandling før forslaget blir reelt. Lederen i Norsk Arbeidsmandsforbund vil nå sette seg ned sammen med kollegene og tenke.
– Hva kan vi gjøre? Det er klart - gruvedrift i Norge er ikke så sexy i dag, og det vil bli en tung politisk kamp å ta. Men vi må likevel se hva vi kan gjøre. Vi må først og fremst ta vare på de av våre medlemmer som blir rammet, sier Erna Hagensen, og legger til:
– Jeg registerer at regjeringen legger opp til at driften i Gruve 7 vil fortsette, og at det vil brukes mye penger og tid på selve opprydningen også.
Fryktelig skuffet
Hovedtillitsvalgt for gruvearbeiderne i Store Norske, Rune Mjelde, var på jobb i Gruve 7 da nyheten kom. Han oppsummerer slik:
– Jeg er fryktelig skuffet. Det var tre utveier: fortsatt driftshvile, oppstart eller avvikling. Jeg hadde trodd vi skulle få bevilgninger til å starte opp. Så falt de ned på avvikling. Det er skuffende, gjentar han.
Stemningen i Gruve 7 er resignert.
– Vi hadde jo sett for oss at avvikling var en av mulighetene, men håpet på noe annet. Når vi fikk bekreftelse på de dårlige nyhetene, da gikk lufta ut av ballongen.
– Fortsatt år med opprydning
For gruvearbeiderne som er igjen i Store Norske vil ikke avviklingen få noen umiddelbare konsekvenser.
– Vi kan jo ikke bare forlate Svea. De som er i Svea nå har jobb en stund framover for å drive opprydding.
Rune Mjelde har ingen konkret formening om hvor lang tid en slik opprydding vil ta. Det avhenger av hva regjeringen vil skal ryddes.
– Det kommer jo også an på hvor mye ressurser som settes inn. Men jeg tror det vil ta år. Det er en kjempejobb å rydde opp etter gruvedriften i Svea, avslutter han.
Mest lest
Pensjonistene kan vente seg 8,54 prosent mer i inntekt i år.
Kristin M. Johansen
Nye satser for pensjon og trygd
Polske Julia Gałczyńska ble leid ut fra bemanningsbyrået FresWork til bøndene i bærbygda Fresvik i Sogn til langt under den lønna hun hadde krav på. Nå får hun endelig etterbetalt.
Sondre Dalaker/NRK
Jordbærplukkere får hundretusener i erstatning
Ole Martin Prangerød (40) har etter mange år i kriminalomsorgen fått en høyt betrodd stilling i Nav.
Eirik Dahl Viggen
Ole Martin fikk nok av fengselslønna – byttet til jobb i Nav
Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.
Ida Bing
Nora er en «quiet quitter»: – Det har et ufortjent dårlig rykte
Hanna Skotheim
Nav-ordning tom for penger: – Kom som «lyn fra klar himmel»
FORBUND I SORG: 17. mai gikk Erna Hagensen bort, 66 år gammel. Hun døde av kreft etter lang tids sykdom.
Lena Sørensen
Tidligere forbundsleder Erna Hagensen er død
Utgiftene til en eksempelfamilie har økt med over 32.000 kroner fra februar 2022 til februar 2023.
Sissel M. Rasmussen
Utgiftene til en vanlig familie har økt med 32.000 kroner
Magnus Hauge under en vinterøvelse.
Privat
Magnus klarte ikke å løpe - fikk ikke bli ingeniør
Julia Gałczyńska ble leid ut fra bemanningsbyrået FresWork til bøndene i bærbygda Fresvik i Sogn. Lønna var langt under det hun hadde krav på. Bo- og arbeidsforhold var kritikkverdige.
Privat. Innfelt: Sondre Dalaker/NRK
Julia vant i retten, men kan gå glipp av pengene fordi hun bor i Polen
Da det danske forsikringsselskapet gikk konkurs, satt Rune Sundmoen igjen uten de 2,5 millioner kronene han hadde rettmessig krav på.
Martin Guttormsen Slørdal
Rune ble yrkesskadet for 13 år siden. Han har fortsatt ikke fått en eneste krone
Ole Kristian Iversen (19) rakk bare en uke som lærling før han ble alvorlig skadet i en bilulykke for snart to år siden. Han håper å være tilbake som vanlig lærling i sveisefaget til sommeren.
Håvard Sæbø
Etter tre uker i koma, kunne Ole Kristian verken snakke eller gå. Nå er han tilbake på verftet
Kronikk
Privat
Er jeg dum som et brød som valgte jobben jeg har?
Ledelsen er ikke samarbeidsvillige, mener tillitsvalgt Rehana Adel og Aleksander Nawracala.
Tormod Ytrehus
Aleksander i Espresso House: – Føler ikke at vi blir tatt på alvor som tillitsvalgte
Transportminister Bezalel Smotrich, nå finansminister, var med da hurtigtoget mellom den israelske byen Tel Aviv og Jerusalem startet.
Emil Salman/Haaretz
På full speed over okkupert land
AVLYTTET: Politiet brukte lydopptak som grunnlag for å sikte en ansatt i Oslo fengsel for korrupsjon.
Eirik Dahl Viggen
Avlyttet fengselsbetjent får saken sin behandlet i Høyesterett
Renathe Remes Øen, hovedtillitsvalgt i Bergen kommune, skjønner godt at fast ansatte er frustrerte over sommervikarenes bonuser.
Hanna Skotheim
Her tjener sommervikarene mer enn de fast ansatte
Anna Sandman er fra Ukraina, og kan bli ordfører i Gjerdrum kommune etter høstens valg.
Sissel M. Rasmussen
Ukrainske Anna kan bli ordfører for Arbeiderpartiet
Her vil Kaefer Energy leige inn frå bemanningsbyrå utan avtale med tillitsvalte for fagforeininga.
Equinor
Selskap avtalte ikkje innleige med tillitsvalde: – Omgår lovendringa
Antall drosjer har mer enn doblet seg siden frislippet av drosjeløyver.
Roy Ervin Solstad
Det blir flere taxier – men de tjener mindre
Flyteriggavtalen gjelder for ansatte på flyttbare offshoreinnretninger, samt plattformboring på permanent plasserte innretninger på norsk sokkel.
Arkivfoto: Eivind Senneset