JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen vil stenge gruvedriften i Svea på Svalbard

Store Norske ba om penger til å videreføre driften Svea-gruvene på Svalbard. Isteden fikk de penger til å avvikle.
Regjernigen legger opp til at gruvedriften i Lunckefjellet avsluttes. Dermed fikk ikke styret i Store Norske det som de ville: En gjenoppstart.

Regjernigen legger opp til at gruvedriften i Lunckefjellet avsluttes. Dermed fikk ikke styret i Store Norske det som de ville: En gjenoppstart.

Sissel M. Rasmussen

merete.holtan.garte@lomedia.no

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2018 å bruke 141 millioner kroner på å rydde opp i gruvene i Svea, det vil si i gruvene Lunckefjell og Svea Nord.

– Etter en samlet vurdering har regjeringen kommet fram til at avvikling og opprydning av kullvirksomheten i Svea og Lunckefjell er den riktige løsningen, sier næringsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding.

Dette er de 25 dårligst betalte yrkene i Norge

Ultimatumet feilet

Produksjonen i Svea og Lunckefjell ble foreløpig stoppet i 2016. Driftshvilen ble innført på en periode på inntil tre år, hvor det hvert år måtte tilføres nye penger for å opprettholde hvilen.

Etter fall i kullprisene over lengre tid var det ikke lenger noe økonomisk grunnlag for videre drift, og både i 2015 og 2016 gikk kullselskapets eier, staten, inn med store summer for midlertidig å redde driften.

I praksis har rundt 45 ansatte jobbet med å opprettholde infrastrukturen i Svea-gruvene siden driftshvilen fra oktober 2016. Men også driftshvile koster, og foran statsbudsjettet 2018 stilte styret i Store Norske et ultimatum:

Gå inn med penger til å videreføre driften i gruvene Lunckefjell og Svea Nord, eller legg den ned for godt.

• Skjebnedag for Svea-gruvene på Svalbard

Fortsatt kull til kraftverket

Nå ser det ut til at det siste blir en realitet. I praksis vil regjeringens forslag bety at det ryddes opp i gruvene Lunckefjell og Svea Nord.

Gruve 7, som også ligger under Store Norske, vil fortsette med sin produksjon, da kullet herfra forsyner kraftverket i byen.

– Kullprisene fortsatt krevende

Store Norske har gitt uttrykk for at de innen tre års drift i Lunckefjell kan hente ut kull til eksport og få overskudd på driften. Regjeringen er av en annen oppfatning:

– Markedsutsiktene for kull er fortsatt krevende. Det er ikke mulig å starte driften igjen uten å tilføre svært mye penger fra staten, med stor risiko for tap. Vi har også lagt vekt på at driftshvile videre ikke er aktuelt. Det er også selskapet tydelig på selv, sier næringsminister Monica Mæland.

Million-opprydning

Regjeringen forslår å gå inn med 141 millioner kroner til å rydde opp etter driften i Svea-gruvene. Hva opprydningen totalt vil koste, kommer blant annet an på hvilke krav miljømyndighetene vil stille.

Det legges ikke til rette for annen aktivitet i Svea når opprydningen er gjennomført.

– Det vil være stor aktivitet i Svea og Lunckefjell i opprydningsperioden, noe som vil gi Longyearbyen-samfunnet ytterligere tid til omstilling, påpeker imidlertid Monica Mæland.

Dekker pensjon

Regjeringen foreslår i tillegg å bevilge 43 millioner kroner i 2018 til å dekke pensjonsforpliktelser i Store Norske-konsernet, og gjør overfor Stortinget rede for hvilke rammer det statseide selskapet skal ha for driften framover.

Hovedvirksomheten skal være fortsatt drift av Gruve 7 i Longyearbyen, og i regjeringens pressemelding heter det at «virksomheten skal skje innenfor rammene av de overordnede målene i Svalbard-politikken».

– Store Norske vil fortsatt spille en viktig rolle, blant annet gjennom driften av Gruve 7, og gjennom opprydningen i Svea og Lunckefjell, sier næringsminister Monica Mæland.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Bekymret for russerne

Leder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund, som organiserer arbeiderne innenfor bergverk, er mer trist enn overrasket over regjeringens forslag.

– Statsbudsjettet er trist lesning for Store Norske og Svalbard, men jeg vet ikke om jeg kan si at jeg er overrasket. Vi trodde jo det var stemning for å drive Svea-gruvene videre, men usikkerheten har vært stor i lang tid, sier Hagensen.

Nå er forbundslederen bekymret for framtiden på Svalbard.

– Store Norske har stor betydning for Svalbard-samfunnet, og da tenker jeg ikke bare på gruvedriften. Denne saken handler like mye om norsk suverenitet, utenrikspolitikk og sikkerhet. Vi leser Svalbardtraktaten på en slik måte at om Store Norske ikke er til stede med drift i gruvene, kan andre aktører etter en viss tidsperiode - også utenlandske - ta over. Og vi vet at blant annet russerne har vært aktive i området.

– Utrolig trist og leit

Erna Hagensen uttrykker også stor sympati med familiene som blir rammet av en avvikling av gruvedriften. 250 arbeidsplasser har allerede forsvunnet i Store Norske de siste årene. Per i dag er rundt 45 ansatte på jobb under driftshvilen i gruvene Lunckefjell og Svea Nord.

– Dette er tragisk for de som mister jobbene sine i Store Norske. Hele Svalbard-samfunnet er jo bygget opp rundt gruveselskapet i over 100 år, og tenk på alle de som har bodd og levd på Svalbard. En slik avvikling rammer hele familier, som må bryte opp og finne seg nye jobber på fastlandet. Nei, dette er utrolig trist og leit.

– Gruvedrift ikke så sexy i dag

Regjeringens budsjettforslag skal gjennom en stortingsbehandling før forslaget blir reelt. Lederen i Norsk Arbeidsmandsforbund vil nå sette seg ned sammen med kollegene og tenke.

– Hva kan vi gjøre? Det er klart - gruvedrift i Norge er ikke så sexy i dag, og det vil bli en tung politisk kamp å ta. Men vi må likevel se hva vi kan gjøre. Vi må først og fremst ta vare på de av våre medlemmer som blir rammet, sier Erna Hagensen, og legger til:

– Jeg registerer at regjeringen legger opp til at driften i Gruve 7 vil fortsette, og at det vil brukes mye penger og tid på selve opprydningen også.

Fryktelig skuffet

Hovedtillitsvalgt for gruvearbeiderne i Store Norske, Rune Mjelde, var på jobb i Gruve 7 da nyheten kom. Han oppsummerer slik:

– Jeg er fryktelig skuffet. Det var tre utveier: fortsatt driftshvile, oppstart eller avvikling. Jeg hadde trodd vi skulle få bevilgninger til å starte opp. Så falt de ned på avvikling. Det er skuffende, gjentar han.

Stemningen i Gruve 7 er resignert.

– Vi hadde jo sett for oss at avvikling var en av mulighetene, men håpet på noe annet. Når vi fikk bekreftelse på de dårlige nyhetene, da gikk lufta ut av ballongen.

– Fortsatt år med opprydning

For gruvearbeiderne som er igjen i Store Norske vil ikke avviklingen få noen umiddelbare konsekvenser.

– Vi kan jo ikke bare forlate Svea. De som er i Svea nå har jobb en stund framover for å drive opprydding.

Rune Mjelde har ingen konkret formening om hvor lang tid en slik opprydding vil ta. Det avhenger av hva regjeringen vil skal ryddes.

– Det kommer jo også an på hvor mye ressurser som settes inn. Men jeg tror det vil ta år. Det er en kjempejobb å rydde opp etter gruvedriften i Svea, avslutter han.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse