Lønnsoppgjøret 2022
Renholderne krever høyere lønn og pandemi-tillegg
Tirsdag startet forhandlingene på renholdsoverenskomsten, og i år er det lønn som er den viktigste saken.
Det er satt av to dager til forhandlingene, som skal være ferdige 20. april.
Håvard Sæbø
ane.borrud@lomedia.no
Arbeidsmandsforbundet og NHO Service og Handel har satt seg til forhandlingsbordet for å bli enige om en ny overenskomst for renholdsbedrifter.
Denne overenskomsten er for renholdere som er ansatt hos private renholdsbedrifter, som er ute og gjør rent hos kunder som kjøper renholdstjenester.
Mer penger
Ved forrige hovedoppgjør var det betalt for all reisetid på jobb som var store saken.
Men hva er det viktigste for renholderne under vårens oppgjør?
– I år er det lønn som er den viktigste saken. Altså: Mer penger. Vi har fått en reallønnsnedgang ved i alle fall de to siste forhandlingene, sier forbundssekretær Trine Wiig.
Det betyr at selv om lønningene har økt, har prisene økt enda mer.
– Renholderne må betale samme pris på brød, strøm og bensin som alle andre, på en lavere lønn enn de fleste, slår Wiig fast.
Trine Wiig, forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet.
Ole Palmstrøm
Pandemi-tillegg
I tillegg til renholderne ha på plass et pandemi-tillegg. Ikke nødvendigvis for koronapandemien, som forhåpentligvis snart er over, men for framtida.
– Verdens helseorganisasjon sier at vi må være forberedt på flere pandemier i framtida. Det kan ta to år eller 20 år. Men de kommer. Og da vil vi ha på plass på forhånd i avtalen at renholdere som har smittevask skal få ekstra betalt for det, slår Wiig fast.
Under korona-pandemien var det flere renholdsbedrifter som inngikk særavtale om ekstra betalt for smittevask for renholderne. Men langt fra alle.
– Vi vil ha det inn i tariffavtalen sånn at alle renholdere som jobber i bedrifter med tariffavtale får dette, forklarer Wiig.
To sko, ikke én
Helt siden 1980-tallet kjempet forbundet for at arbeidsgiverne skulle holde renholdere med gode arbeidssko. I 2012 vant renholderne er en historisk seier. Følgende tekst kom inn i overenskomsten:
«Fast ansatte har etter utløp av avtalt prøvetid krav på sko eller skogodtgjørelse. Bedriften kan velge å enten stille sko til rådighet for de ansatte, eller subsidiere anskaffelsen av sko med en engangssum (etterskuddsvis), evt utbetale skogodtgjørelse som et tillegg til ordinær timelønn. Evt. skogodtgjørelse utgjør kr 700,- per år for arbeidstakere som arbeider mer enn ½ årsverk, og kr 350,- per år for de som arbeider mindre enn ½ årsverk».
Siden har teksten stått uendret.
– Satsene på sko har stått stille siden vi fikk det inn i avtalen. Nå har det gått 10 år, og i 2022 får du cirka én sko for 700 kroner. Ikke to! Dette må vi prøve å finne en fornuftig løsning på, sier Wiig.
To dager
Det er satt av to dager til forhandlingene, som skal være ferdige 20. april. Men noe klokkeslett for når fristen går ut, er ikke satt.
– Hvis vi ser at vi klarer å bli enige uten å få hjelp av Riksmekleren så sitter vi til vi er ferdige, sier Trine Wiig.
– Ved forrige hovedoppgjør ble dere enige under forhandlingene, og behøvde ikke å møtes hos Riksmekleren. Hvordan ser det ut i år?
– I år er jeg litt mer i tvil. Det kan hende vi må en tur til mekleren. Det er jo det vi har tradisjon for. Det hører med til sjeldenhetene at vi blir enige under forhandlingene. Men målet er jo at vi klarer å bli enige uten å måtte få hjelp, avslutter forbundssekretæren.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.