Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (t.h.) presenterer styret i det nye veiselskapet: Fra venstre Harald V. Nikolaisen, Eli Giske, Dag Morten Dalen og Rolf G. Roverud (styreleder).
May Berg
Samferdselsministeren på nye veier
Nå skal det bli fart på norsk veibygging, ifølge samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. I dag presenterte han regjeringens nye veiselskap og styret som skal få selskapet opp og stå.
may.berg@lomedia.no
Regjeringen har tro på at et vegselskap løsrevet fra Statens vegvesen skal øke farten og effektiviteten i norsk veiutbygging. Allerede i regjeringsplattformen fra 2013 bebudet regjeringen at man ville "etablere et eget utbyggingsselskap som skal løfte flere veiprosjekter og gjennomføre veibyggingen mer effektivt". I april i år presenterte regjeringen planene for et veiselskap, som får med seg 130 milliarder fra statskassen samt løfter om rundt 5 milliarder i årllige bevilgninger. Sju veiprosjekter skal i første omgang overføres fra Statens vegvesen til det nye veiselskapet.
Se også: Nytt veiselskap fra neste år
Uavhengig stilling
Samferdselsdepartementet tar sikte på at selskapet skal være operativt fra 1. januar 2016. I dag presenterte samferdselsministeren interimselskapet og styret som får i oppgave å forberede etableringen av selskapet, som har fått arbeidsnavnet Nye veier AS.
– Selskapet skal ha stor uavhengighet i forhold til Samferdselsdepartementet, i motsetning til Statens vegvesen. Selskapet får en forutsigbar finansiering og stor frihet i forhold til hvordan prosjekter skal løses ut fra faglige vurderinger. Suksesskriteriet vil være hva man oppnår på lang sikt, sa Solvik-Olsen da han presenterte styret for pressen i formiddag.
Styreleder med NSB-bakgrunn
Styreleder blir Rolf G. Roverud. Han har bred ledererfaring fra flere sektorer, blant annet som visekonsernsjef i NSB. Roverud driver i dag egen rådgivnings- og konsulentvirksomhet. Øvrige styremedlemmer er professor i samfunnsøkonomi og prorektor ved BI Dag Morten Dalen, Eli Giske, som blant annet har erfaring som finansdirekktør i både delstatlige og børsnoterte selskaper, administrerende direktør i Statsbygg Harald V. Nikolaisen, og Siri B. Hatlen, tidligere adm. dir. for Oslo Universitetssykehus.
– Dette er et styre som i sum har svært mye ledererefaring og erfaring med styrearbeid både i privat og offentlig sektor, sa Solvik- Olsen, og poengterte at han ikke har fylt opp styret med Høyre- og Frp-folk.
Roverud påpekte at styrets første oppgave blir å etablere selskapet og få på plass en ledelse, samt å få i stand en god dialog med Statens vegvesen.
Utenfor Oslo
Samferdselsministeren kunne ikke si noe nærmere om verken lokalisering eller antall ansatte i selskapet.
– Så få som mulig. Men om antallet ansatte blir tosifret eller tresifret får selskapet stor frihet til å avgjøre, sa Solvik-Olsen.
Lokaliseringen er det departementet som avgjør. Det eneste samferdselsministeren ville si, var at avgjørelsen skal tas raskt, og at det blir utenfor Oslo, et sted med mulighet for å rerkruttere gode fagfolk.
Ifølge Solvik-Olsen er spørsmålet om rettigheter og pensjon for ansatte som overføres fra Statens vegvesen til selskapet ennå ikke avklart.
– Spørsmålet om virksomhetsoverdragelse er ennå ikke endelig avgjort. Det jeg kan si, er at vi ikke har som mål å spare penger ved å forringe ansattes rettigheter og pensjonordninger, sa Solvik-Olsen.
Statens vegvesen har etter hvert kommet langt i arbeidet med å bekjempe sosial dumping, blant annet gjennom kontroll med underleverandører. Både samferdselsministeren og styrelederen understreket at dette blir en prioritert oppgave også i det nye selskapet.
– Målet er å bygge billigere og bedre veier, men ikke på bekostning av sikkerhet og gode arbeidsplasser, sa Solvik-Olsen.
– Arbeidet mot sosial dumping blir en av oppgavene vi skal ivareta i oppbygningen av selskapet, sa Roverud.
Regjeringen går motsatt vei
NTL-foreningen i Statens vegvesen stiller spørsmål ved at regjeringen oppretter et nytt vegselskap for å spare penger.
– Vanligvis slår man sammen enheter for å effektivisere, i Statens vegvesen velger regjeringen å opprette et nytt selskap. Det nye med dette selskapet er at man bevilger penger til lengre strekninger, og gir selskapet større frihet til å drive prosjektene. Det kunne man like gjerne gjort overfor Statens vegvesen, og så kunne vi fortsatt hatt en organisasjon som drev med veibygging i Norge, sier Kåre Herland, leder i NTL Veg.
Herland er redd for at regjeringen spiller Svarteper med Statens vegvesen.
– Vi har en del oppgaver som vi ikke vet om veiselskapet skal utføre på strekningene de skal bygge ut, og vi regner med at Statens vegvesen blir sittende med en del forvaltningsoppgaver. Vi er bekymret for at selskapet skal få de enkle jobbene, mens de vanskelige bitene blir igjen i Statens vegvesen. Så kan det brukes mot oss ved en senere anledning at vi ikke er effektive nok, for å privatisere en større del av Statens vegvesen.
Herland ser ikke at ansatte i Statens vegvesen kommer til å bli overført til det nye selskapet.
– Statens vegvesen skal drive med det samme som vi har gjort, så vi ser det ikke som naturlig at ansatte blir overført, sier Herland.
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
33.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.
Eivind Senneset
Oljearbeider sto fram som kvinne på jobb: – Vil leve, ikke bare overleve
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
Se hvem som skal forhandle om din nye lønn
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.
Bjørn A. Grimstad
Drikkevannet lekker – du kan få gigantregningen
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Streik stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB