JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skadesanerer Frode vil ha kompensasjon for psykisk belastning på jobben

– Vi rydder opp etter de døde. Vi vasker blod på gulv og vegger, vi tetter kulehull i taket. Vi møter pårørende, og må prate og trøste. Vi blir utsatt for trusler om juling og å bli drept.
Frode vil ha informasjon om hva det er som kommer til å møte dem – før de drar ut på oppdrag.

Frode vil ha informasjon om hva det er som kommer til å møte dem – før de drar ut på oppdrag.

Jan-Erik Østlie

ane.borrud@lomedia.no

Det fortalte Frode Georg Pedersen til en måpende landsmøtesal, da han gikk på talerstolen under Arbeidsmandsforbundets landsmøte i helga.

Pedersen har jobbet som skadesanerer i over 20 år, men ønsker mer oppmerksomhet rundt sin bransje.

Skadesanererne er dem som rykker inn der det har vært brann-, vann-, eller kloakkskader, selvmord eller hærverk.

Elsker jobben, men…

Han vil ikke bare klage, og skynder seg å understreke at han elsker jobben sin.

– Jeg føler at jeg gjør en forskjell. Jeg liker å jobbe med mennesker, og jeg kommer inn på alle slags mennesker. Mange av dem lever i fattigdom, fra dag til dag.

Men det er en jobb som kan gi store psykiske belastninger. De vet aldri hva de møter når de drar ut på en jobb.

Han forteller om opprydding etter selvmord, og hvor vanskelig det er å fjerne blod fra tre og betong. Om hvordan de må håndtere pårørende som er i sjokk. Om mennesker med psyiske problemer og som sliter med rus.

Ekstra tillegg for psykisk belastning

Den ene tingen Frode vil ha på plass for skadesanererne er at de må få informasjon om hva det er som kommer til å møte dem – før de drar ut på oppdrag.

– Vi aner ikke hva vi kommer til å møte.

De er stort sett alene ute på jobb. Men ved det de kaller harde oppdrag, som omhandler død, er de to personer. Da har Frode ofte med seg en fersk kollega uten erfaring fra slike oppdrag.

Den andre tingen er at skadesanererne bør få et ekstra tillegg for psykisk belastende oppdrag.

I overenskomsten i dag er det tillegg for noen av de fysiske ulempene jobben har.

Det står at «likskader godtgjøres med timelønn tillagt 100 %». Det skal avtales lokale tillegg for «For arbeid med asbest, muggsopp, ekstreme kloakkskader, ekstreme blodskader, samt arbeid i forurenset miljø* med pålagt bruk av gass- eller friskluftmaske».

Men det står ikke noe om tillegg for psyksik belastende oppdrag.

– Kona mi er psykiatrisk sykepleier. Hun pleier å si vi burde få en grunnleggende opplæring i psykiatri, og at vi må automatisk må få tilbud fra arbeidsgiver om oppfølging etter sånne oppdrag, forteller Frode. 

Ønsker seg fagbrev

Det er ingen fast opplæring man skal få når man begynner som skadesanerer. Frode selv er utdannet tømrer, og det er mange skadesanererer med mange forskjellige fagbrev. Men det finnes ikke noe eget fagbrev for skadesanerere.

– I vår bransje er det leraning by doing. I alle skadesaneringsfirmaene jeg har jobbet i, har jeg bltt sendt ut alene på jobb etter et par dager.

En ting vil Frode gjerne ha med. En takk til Arbeidsmandsforbundet. Og spesielt distriktssekretær Vidar Røren.

– Jeg har alltid hatt forbundet i ryggen. Ved den tidligere arbeidsplassen min var det mye tull, og røren kom inn og ryddet opp. Jeg er så takknemlig for den jobben forbundet gjør. Og jeg betaler kontingenten in med glede. 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse