JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
BRA STEMNING: I over 30 år har LOs sommerpatrulje besøkt unge på jobb og sjekket om alt er i orden. I den første av sommerens tre patruljeuker gikk Stian Tveitan (til venstre) og Kenneth Pedersen, begge fra Norsk Arbeidsmandsforbund, på en runde i Sande i Vestfold. Der møtte de blant annet frisørlærling Anette Sofie Sørstrøm, som har det bra på jobb i Studio Boheme. Her får hun se jobbhåndboka LO har laget. Anette Sofie må også skrive under på et skjema som sier at det er greit at LO bruker svarene hennes til statistikk.

BRA STEMNING: I over 30 år har LOs sommerpatrulje besøkt unge på jobb og sjekket om alt er i orden. I den første av sommerens tre patruljeuker gikk Stian Tveitan (til venstre) og Kenneth Pedersen, begge fra Norsk Arbeidsmandsforbund, på en runde i Sande i Vestfold. Der møtte de blant annet frisørlærling Anette Sofie Sørstrøm, som har det bra på jobb i Studio Boheme. Her får hun se jobbhåndboka LO har laget. Anette Sofie må også skrive under på et skjema som sier at det er greit at LO bruker svarene hennes til statistikk.

Merete Holtan Garté

Stian og Kenneth i LOs sommerpatrulje: – Et besøk fra oss kan faktisk forhindre arbeidsgivere i å begå lovbrudd

«Har du det bra på jobb? Har du en arbeidskontrakt, og vet du hvem som er verneombud på arbeidsplassen din?» LOs vaktbikkjer sporer opp unge arbeidstakere på jobb, og får dem til å svare på spørsmål de aldri har stilt seg.02.07.2018
11:22
21.08.2023 17:14

merete.holtan.garte@lomedia.no

Det er så hett som det går an å bli i Norge sommerstid. Stian Tveitan (31) og Kenneth Pedersen (30), begge fra Norsk Arbeidsmandsforbund, spenner likevel på seg joggesko for å gjøre en jobb for LO i varmen. På t-skjorta deres er det bilde av en real vaktbikkje.

Den skal passe på at unge arbeidstakere har det bra på jobben denne sommeren.

– Vi kommer fra LOs sommerpatrulje, åpner Stian og Kenneth, vennlig og prøvende, når de besøker butikker og bedrifter i Sande sentrum denne formiddagen. De vil ikke bli avvist - de vet at besøket deres kan gjøre en forskjell.

– Det kan absolutt bety en forandring for enkeltpersoner - mange vet lite om hvilke rettigheter de har, sier Kenneth.

– Det gjelder ikke bare de unge arbeidstakerne, vi er også her for å hjelpe arbeidsgiverne. De vil kanskje det beste for sine ansatte, men de vet kanskje ikke alt. Et besøk fra oss kan faktisk forhindre arbeidsgivere i å begå lovbrudd, sier Stian.

Slik unngår du å bli lurt i sommerjobben

Visste selv veldig lite

Stian Tveitan var selv blant de uvitende da han startet som vekter i Securitas for en del år tilbake. Det måtte en uteblitt overtidsbetaling til før han kom i kontakt med en tillitsvalgt på jobb, og fikk tips om at han burde melde seg inn i Arbeidsmandsforbundet.

Nå er Stian både lokal tillitsvalgt for Securitas Vestfold, regionstillitsvalgt for Region Øst (Buskerud, Telemark, Vestfold og Østfold) og nestleder bak Janita Blomvik, hovedtillitsvalgt for hele Securitas. Kenneth Pedersen er kollega i vaktselskapet og lokal tillitsvalgt for Telemark. De to gutta har patruljert for LO flere somre tidligere.

I år satser Arbeidsmandsforbundets avdeling på Østlandet ekstra på den tre uker lange patruljen. Styret har vedtatt at samtlige av avdelingens medlemmer skal ut på veiene. Det betyr flere dagsverk til LOs sommerpatrulje og mer synlighet for forbundet.

– Det er bra, sier Stian og Kenneth, og forklarer enkelt og konsist hva oppgaven deres i sommerpatruljen er:

– Vi skal sørge for at unge arbeidstakere har de rettighetene og vilkårene de burde ha i arbeidslivet.

Snart kommer Julia og 600 unge frivillige til en arbeidsplass nær deg. LOs sommerpatrulje er i gang

– Kontakt foreldrene om nødvendig

De to møter opp på kommunehuset i Holmestrand for en brifing av LOs ungdomssekretær i Vestfold, Pia Susanne Johansen. Rundt bordet sitter tillitsvalgte i flere ulike forbund - alle med den årvåkne bulldoggen på t-skjortebrystet.

LO samler seg nemlig til et felles vakthold om sommeren, i Vestfold med mellom 45 og 50 patruljerende dette året.

Ungdomssekretæren gir forsamlingen de nødvendigste beskjeder og utstyrer dem med en ryggsekk fylt med alt fra kjøreruter og spørreskjemaer til arbeidskontrakter, jobbhåndbøker og en anselig mengde kjærlighet på pinne.

Vennlighet og arbeidsglede skal spres langs ruta. Men er det alvor, så er det alvor.

– Husk at dere har meldeplikt om dere ser lovovertredelser. Oppdager dere grove brudd som gjelder barn under 15 år, så spør dere personen om dere får lov til å ringe foreldrene. Eller dere ringer meg. Jeg er tilgjengelig hele dagen, sier Pia Susanne Johansen fast.

Får tommel opp på veien

Kenneth og Stian får utdelt Sande som arbeidsområde, og gyver løs. Det hele kan minne om barndomstidas onde, å gå gatelangs og ringe på hos folk for å selge lodd. Men Kenneth og Stian liker dette. De starter på en Rema 1000-butikk.

– Det første vi spør om, er om daglig leder eller en annen arbeidsleder er til stede. Og så spør vi om de har noen unge arbeidstakere på jobb, forteller de to gutta.

På Rema er daglig leder ute et ærend, og Kenneth og Stian sier at de gjerne kommer tilbake litt senere. I mellomtiden går de innom treningssenteret Spenst, som uheldigvis er ubetjent denne formiddagen. Isteden sikter de seg inn mot en frisørsalong. På veien får de et smilende nikk fra en forbipasserende.

– Dere gjør en kjempejobb, sier damen, med tommelen opp.

Stadig færre unge jobber om sommeren

En typisk patruljesamtale

Også i frisørsalongen, Studio Boheme, blir Kenneth og Stian godt tatt imot. Den ansvarlige på jobb sier at LOs utsendte gjerne kan få snakke med lærlingen deres, om de bare kan vente noen få minutter til hun er ferdig med å klippe kunden sin. En kopp kaffe senere er Anette Sofie Sørstrøm på 22 år klar for en prat.

Så følger en helt typisk sekvens med spørsmål i LOs sommerpatrulje:

– Hei! Vi kommer fra LOs sommerpatrulje, vi vil opplyse om arbeidsrettighetene dine - vet du hva LO er?

– Ja, jeg vet jo litt.

– Er du med i forbundet?

– Jeg vet egentlig ikke.

– Hvor lenge har du vært lærling?

– I ett år.

– Trives du på jobb?

– Ja, men jeg har nesten akkurat begynt her - tidligere var jeg i en annen salong, der slutta jeg fordi jeg ikke trivdes, men her er det fint.

– Fikk du godkjent lærlingtida di fra den andre frisøren?

– Ja.

– Har du en arbeidskontrakt her, som er skrevet under av både av deg og arbeidsgiveren?

– Ja, her er alt i orden.

– Blir du kameraovervåket på jobb?

Videre følger spørsmål som om Anette Sofie vet hvem som er verneombud, hvor mye hun får timebetalt, om hun eventuelt får overtidsbetalt, og om hun får ta pausen sin ute eller får betalt for den og må være tilgjengelig inne. Kenneth og Stian spør også om hun får feriepenger («sjekk lønnsslippen din»), om hun får levere egenmelding eller sykmelding, om det er kameraovervåkning i frisørsalongen («da er arbeidsgiver pliktig å opplyse om det») og om bedriften har tariffavtale. Anette har full kontroll på lønna, men vet mindre om alt det rundt, som bestemmelser om tariff og verneombud.

Stian og Kenneth forklarer at kravet om verneombud først slår inn hvis bedriften har ti ansatte eller flere, og avslutter med å ta med seg en gammel kvittering for et kjøp i salongen - der finner de bedriftens organisasjonsnummer. Til slutt gir de Anette Sofie en kjærlighet på pinne, en jobbhåndbok og informasjon om det å bli fagorganisert, og konstaterer at her virker alt på stell.

Sånn er det ikke alle plasser.

LIKER VAKTHOLD: Både Kenneth og Stian jobber til vanlig i vaktselskapet Securitas. I sommer er de vaktbikkjer for LO - her i en lekebutikk i Sande.

LIKER VAKTHOLD: Både Kenneth og Stian jobber til vanlig i vaktselskapet Securitas. I sommer er de vaktbikkjer for LO - her i en lekebutikk i Sande.

Merete Holtan Garté

Beskytter de aller mest sårbare

De rapporterte tallene fra fjorårets sommerpatrulje viser nemlig at det ble funnet lovbrudd på 40,4 prosent av arbeidsplassene som ble besøkt, over 7000 bedrifter i alt. Året før fant patruljen brudd på 36,5 prosent av de besøkte arbeidsplassene, men det er verdt å nevne at manglende informasjon om verneombud trekker det dystre tallet opp.

Begge de to utsendte fra Arbeidsmandsforbundet har sett reale brudd på lovverket på tidligere patruljer.

– Et år oppdaget vi en ung ansatt på et gatekjøkken ble betalt i burgere og pølser. På et annet sted, i en frisørsalong, mente arbeidsgiveren at lønnsslipper ikke var så viktig. Og på begge steder var de unge ansatte fornøyde! De fleste er jo glade bare de får seg en jobb, og vet ikke hva de har krav på, sier Stian engasjert.

– Arbeidslivets aller yngste er de mest sårbare. De vet minst og blir utnyttet mest. Det er derfor vi trenger LOs sommerpatrulje, slår Kenneth fast.

Hva skal en 18-åring tjene? Hva sier loven om arbeidstid? Her er sjekklista for sommerjobben

– Arbeidsliv må inn i skolen

På neste stopp, en større kjedebutikk i Sande sentrum, svarer innehaveren unnvikende på om han har noen yngre på jobb.

– Ingen under 18, sier han, og overhører patruljens presisering om at de ansatte de vil snakke med gjerne kan være både over 18 og 20 år.

Likevel takker Kenneth og Stian høflig for seg, og går ut av butikken.

– Føler vi oss ikke velkomne, er det bare å takke for besøket og gå. Ser vi lovbrudd, må vi melde det videre til forbundet eller Arbeidstilsynet. Hvis ikke, er det bare å være vennlige, sier Kenneth.

– Vi er jo ikke myndighetene, konstaterer Stian.

De to er hjertens enig i at LO - og også arbeidsgiversiden NHO - burde gå inn for å lære unge om arbeidsliv før de begynner i sin første jobb.

– Viktigheten av å organisere seg burde være et tema i skolen! Undervisning om arbeidsliv kunne vært lagt inn både i historiefaget og samfunnsfaget. Her burde partene i arbeidslivet være pådrivere, mener Kenneth Pedersen og Stian Tveitan.

NHO-topp: – Norske ungdommer er bortskjemte

– Unge kvinnelige sommervikarer får ubehagelige tilnærmelser fra mannlige sjefer

Bare fire av ti bedrifter skal ansette sommervikarer, viser undersøkelse

02.07.2018
11:22
21.08.2023 17:14Mest lest

Fagbevegelsen har hatt oppmerksomhet mot AFP og lønn, men vi må ikke glemme pensjonen gjennom folketrygden, mener Tor Rønning (til venstre) og nestleder Roger Olsen i Fellesforbundets klubb på grossistlageret til Astrup AS i Oslo.

Fagbevegelsen har hatt oppmerksomhet mot AFP og lønn, men vi må ikke glemme pensjonen gjennom folketrygden, mener Tor Rønning (til venstre) og nestleder Roger Olsen i Fellesforbundets klubb på grossistlageret til Astrup AS i Oslo.

Roy Ervin Solstad

Lagerarbeidere advarer: – Mange kommer til å få pensjonssjokk

ORGANISATOR: Salgskonsulent i BCP Norway, Arne J. Aarum, fikk med seg de fleste av kollegene sine og søkte om tariffavtale.

ORGANISATOR: Salgskonsulent i BCP Norway, Arne J. Aarum, fikk med seg de fleste av kollegene sine og søkte om tariffavtale.

Brian Cliff Olguin

Tipset Arne fikk av en kollega, var verdt over en million kroner i pensjon

Etter pandemien hadde ikke tillitsvalgt Gro Enger og kollegene noe kontor å komme tilbake til.

Etter pandemien hadde ikke tillitsvalgt Gro Enger og kollegene noe kontor å komme tilbake til.

Herman Bjørnson Hagen

Gro fikk valget mellom sluttpakke, fem timers pendling eller hjemmekontor for alltid

Hjelpepleier May Brit Bang (f.v.), helsefagarbeider Silje Eike og lærling Madelen Mæland henter ut medisin. Det er tre ansatte på vakt på natta. I dag får de hjelp av en lærling i tillegg.

Hjelpepleier May Brit Bang (f.v.), helsefagarbeider Silje Eike og lærling Madelen Mæland henter ut medisin. Det er tre ansatte på vakt på natta. I dag får de hjelp av en lærling i tillegg.

Jan Kåre Næss

På dette sykehjemmet må alle ansatte jobbe nattevakt

– Jeg møter mange unge som er redde for å om de har råd til å bli gamle, sier NTL Ung-leder John Magne Pedersen Tangen.

– Jeg møter mange unge som er redde for å om de har råd til å bli gamle, sier NTL Ung-leder John Magne Pedersen Tangen.

Guro Gulstuen Nordhagen

– Mange blir utbrent før de passerer 35. Det skremmer vettet av meg

To oljearbeidere jobbet store deler av arbeidstiden sin som innleid på et flerbruksfartøy, men fikk ikke like vilkår som de fast ansatte. Nå har de fått medhold i retten om at de skulle fått det. Bildet er av flerbruksfartøyet «North Sea Gigant» og er kun ment som illustrasjon.

To oljearbeidere jobbet store deler av arbeidstiden sin som innleid på et flerbruksfartøy, men fikk ikke like vilkår som de fast ansatte. Nå har de fått medhold i retten om at de skulle fått det. Bildet er av flerbruksfartøyet «North Sea Gigant» og er kun ment som illustrasjon.

Arkivfoto: Vigdis Askjem (Illustrasjon)

To oljearbeidere fikk lavere lønn enn kollegaene. Nå får de flere hundre tusen i erstatning

– Sosialarbeidere kan godt være en litt stoltere profesjon, sier Hilma Nikolaisen.

– Sosialarbeidere kan godt være en litt stoltere profesjon, sier Hilma Nikolaisen.

Fartein Rudjord

«Systemet» har ikke gjort det lett for alenemor Hilma

UT AV VESTBREDDEN: UNI Global Union-leder Christy Hoffman vil ha Oljefondet ut av okkuperte områder.

UT AV VESTBREDDEN: UNI Global Union-leder Christy Hoffman vil ha Oljefondet ut av okkuperte områder.

Brian Cliff Olguin

20 millioner arbeidere fra 150 land med Palestina-krav til Oljefondet

Debatt

Mange av LOs medlemmer klarer så vidt å være i arbeid til fylte 62 år. Disse medlemmene står nå i fare for å bli presset over på den lange og tunge vegen til uføretrygd, skriver Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Mange av LOs medlemmer klarer så vidt å være i arbeid til fylte 62 år. Disse medlemmene står nå i fare for å bli presset over på den lange og tunge vegen til uføretrygd, skriver Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Tormod Ytrehus

Uforståelig at ledelsen i LO godtar en økning av pensjonsalderen

KREVER MER LØNN: Nå er det vår tur, sier NTL-erne Jorid Ness (f.v.), Nina Nygård, Therese Aune Nøtnes og Gard Grande på Ørland flystasjon.

KREVER MER LØNN: Nå er det vår tur, sier NTL-erne Jorid Ness (f.v.), Nina Nygård, Therese Aune Nøtnes og Gard Grande på Ørland flystasjon.

Nina Hanssen

Ansatte i Forsvaret: – Det er vår tur nå. Lønna må opp

Drytech er best kjent gjennom produktet Real Turmat: Frysetørkede middagsmåltider til å ha i tursekken. Nå varsler bedriften permitteringer. – Surt, sier tillitsvalgt i den lokale NNN-klubben, Patrik Solberg.

Drytech er best kjent gjennom produktet Real Turmat: Frysetørkede middagsmåltider til å ha i tursekken. Nå varsler bedriften permitteringer. – Surt, sier tillitsvalgt i den lokale NNN-klubben, Patrik Solberg.

Erlend Angelo

Turmat-produsent må permittere når Forsvaret ikke fornyer kontrakten

Kommentar

Her er vi vitne til en prosess hvor det er svært vanskelig å reversere arven etter Erna Solberg, skriver Kjell Werner.

Her er vi vitne til en prosess hvor det er svært vanskelig å reversere arven etter Erna Solberg, skriver Kjell Werner.

Leif Martin Kirknes

Erna splittet fagbevegelsen

Kristiansund snur om kravet til bedrifter med skjenkebevilling.

Kristiansund snur om kravet til bedrifter med skjenkebevilling.

Sissel M. Rasmussen

Ansatte i utelivet skulle få bedre kår. Nå snur kommunen

Hovedtillitsvalgt i Store Norske, Rune Mjelde (t.v.), og Svein Jonny Albrigtsen har kjempet for å bevare kullarbeidsplasser på Svalbard i årevis. Mjelde etterlyser en plan for hva som vil skje når Gruve 7 etter planen skal stenges neste år. (Arkivfoto)

Hovedtillitsvalgt i Store Norske, Rune Mjelde (t.v.), og Svein Jonny Albrigtsen har kjempet for å bevare kullarbeidsplasser på Svalbard i årevis. Mjelde etterlyser en plan for hva som vil skje når Gruve 7 etter planen skal stenges neste år. (Arkivfoto)

Katharina Dale Håkonsen

– Regjeringen tar bort livsgrunnlaget til 70 ansatte

Colourbox

Hjemmekontor på heltid ga symptomer på depresjon og angst

Hamid Norouzi slet med norsken, og sier han ikke skjønte digitale systemer eller forsto hvordan næringslivet fungerte. Han har anmeldt sin tidligere sjef for svindel. Saken ble henlagt

Hamid Norouzi slet med norsken, og sier han ikke skjønte digitale systemer eller forsto hvordan næringslivet fungerte. Han har anmeldt sin tidligere sjef for svindel. Saken ble henlagt

Ronja Sagstuen Larsen

Hamid ble lurt av sjefen. Nå skylder han staten 200.000 kroner

ORGANISERT: Philip Rein er tillitsvalgt i Foodora, og ønsker at også Wolt skal få tariffavtale. Her i samtale med et bud som jobber både for Wolt og Foodora.

ORGANISERT: Philip Rein er tillitsvalgt i Foodora, og ønsker at også Wolt skal få tariffavtale. Her i samtale med et bud som jobber både for Wolt og Foodora.

Håvard Sæbø

Foodora-ansatte vil ha budene fra konkurrenten inn i fagforeninga

LANG HISTORIE: Én time bruker Isak Mydske på å forklare hele fagbevegelsen. Men mest LO, da.

LANG HISTORIE: Én time bruker Isak Mydske på å forklare hele fagbevegelsen. Men mest LO, da.

Herman Bjørnson Hagen

Isak (20) er sjokkert over hvor lite folk vet om rettighetene sine

MED STOLPESKO: Åslaug Haga har vært både energiminister og partileder, nå er hun leder i Fornybar Norge og framsnakker det grønne skiftet.

MED STOLPESKO: Åslaug Haga har vært både energiminister og partileder, nå er hun leder i Fornybar Norge og framsnakker det grønne skiftet.

Leif Martin Kirknes

Her henger Åslaug Haga (64) i strømstolpen: – Dette er jo et yrke for framtida

Viktoriia Berezovchuk vasker håret til en kunde i Ellas Salong.

Viktoriia Berezovchuk vasker håret til en kunde i Ellas Salong.

Helge Rønning Birkelund

Slik kommer ukrainske Viktoriia (32) seg ut i det norske arbeidslivet


Flere saker