JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stadig færre unge jobber om sommeren

Aldri har norsk ungdom jobbet så lite om sommeren som nå.
LOs sommerpatrulje, her representert ved Astrid Willa Eide Hoem, Aud Helen Wernberg Øyen og Bjarne Lagesen.

LOs sommerpatrulje, her representert ved Astrid Willa Eide Hoem, Aud Helen Wernberg Øyen og Bjarne Lagesen.

Trond Isaksen, LO/ANB

– Det er ikke ungdommen som er late, det er foreldrene, sier arbeidsgiverne.

Trenden er snudd

På slutten av 90-tallet var det svært vanlig for norsk ungdom å ta seg en sommerjobb. Tall fra SSB viser at så mange som tre av fire ungdommer mellom 15 og 17 år jobbet om sommeren på den tiden.

Men nå er trenden snudd. De siste tallene viser at kun 37 prosent av ungdom i samme aldersgruppe jobbet sommeren 2017. Det er det laveste tallet noensinne.

– Det er lett å slenge inn en kommentar om at norsk ungdom er late, men jeg tror bildet er mer nyansert enn det, sier bransjesjef for handel i NHO Service og Handel, Leif Bache-Mathiesen, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

• Mening: «Det må være deilig å sitte på toppen og dømme norsk ungdom, mens du selv sitter med direktørlønn»

Foreldre og arbeidsgivere

NHO organiserer hundrevis av bedrifter som i disse dager får sommervikarer mens de fast ansatte er på ferie. Bache-Mathiesen mener arbeidsgiverne må ta sin del av skylda for at stadig færre ungdom jobber om sommeren.

– Jeg tror arbeidsgiverne kan bli flinkere til å informere tidligere om at de ønsker sommervikarer. Jeg tror også foreldrene har blitt litt latere. De har ikke like store ambisjoner om å få barna i jobb enn før. Mine foreldre var veldig opptatt av at jeg skulle få en sommerjobb for å kjenne litt på hvordan arbeidslivet virkelig er. Men vi som har foreldre i den aldersgruppen nå, er ikke like opptatt av at barna skal få jobb i ferien. Det burde vi bli flinkere til, sier bransjesjefen.

Han tror ikke noe på at norsk ungdom skal være latere enn før, slik enkelte har hevdet.

– Ungdom har mer enn nok press på seg for å være flinke både på skolen, hjemme og i idrett. Da blir man kanskje litt mindre motivert til å jobbe om sommeren., sier Bache-Mathiesen.

Snart kommer Julia og 600 unge frivillige til en arbeidsplass nær deg. LOs sommerpatrulje er i gang

Ungdomsledighet

Ungdomsrådgiver i LO og leder for LOs sommerpatrulje, Bjarne Lagesen, reiser i disse dager landet rundt for å sørge for at ungdom i sommerjobb har ordnede forhold på arbeidsplassen. Han mener det er flere årsaker til at ungdom jobber mindre om sommeren nå enn før.

– Fra Fagforbundets ungdomsbarometer vet vi at flere jobber deltid ved siden av studiene. Det kan gi deg muligheten til å ta fri om sommeren. Vi vet også at siden oljekrisen har ungdomsledigheten gått opp, og vi har fått et mer presset arbeidsmarked for ungdom. Det har vi sett gjennom arbeidet med LOs sommerpatrulje, sier Lagesen.

Det har også blitt langt større konkurranse om sesongjobber i Norge, blant annet som følge av østutvidelsen i EU, som har gjort at mange østeuropeere har kommet til Norge for å jobbe.

– Til tross for det har arbeidsgiverne blitt flinkere til å gi ungdom arbeidskontrakt. På 90-tallet var det tre av ti unge i sommerjobb som ikke hadde arbeidskontrakt. Ungdom opplever også at det stilles høyere krav til kompetanse enn tidligere. Vi ser også en trend der mange unge som studerer også ønsker seg en jobb som er relatert til studiet, sier han.

Hva skal en 18-åring tjene? Hva sier loven om arbeidstid? Her er sjekklista for sommerjobben

Viktig med jobb

Bache-Mathiesen mener ungdom har godt av å få seg arbeid for sommeren, ikke bare fordi de tjener penger.

– Å få seg jobb for eksempel i en dagligvarebutikk er en fin måte å se hvordan en forretning virkelig fungerer. En ting er pengene, men du får en veldig god idé om hva arbeidslivet dreier seg om. Det er den viktigste erfaringen å få med seg fra en sommerjobb.

Samtidig opplever mange unge at det blir stadig vanskelig å finne seg en jobb. Selv for kortere engasjementer og sesongarbeid krever mange arbeidsgivere arbeidserfaring. I flere avisoppslag har det også kommet fram at arbeidsgivere som søker etter vikarer kan få mange hundre søknader.

– Men jeg mener arbeidsgivere også må vektlegge personlige egenskaper. Det er viktigere i dag enn tidligere. Den praktiske opplæringen i en sommerjobb kan gå fort. Da bør du heller ansette mennesker med gode holdninger og den ønskede framtoningen, sier fagsjefen. (ANB)

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse