Støttemarkering for vekterstreiken på Yongstorget i Oslo
Onsdag ble vekterstreiken trappet opp, og 800 vektere fra Arbeidsmandsforbundet er nå i streik. Omlag 100 av dem møttes på Youngstorget , der de fikk stor støtte fra resten av LO-familien. Se bildene her!
Ane Børrud
ane.borrud@lomedia.no
Forrige onsdag ble vekterstreiken et faktum. Arbeidsmandsforbundet brøt meklingen med NHO Service og Handel, og tok ut 420 vektere i Securitas og Avarn Security i streik. Samtidig tok Parat ut 383 vektere i de samme to selskapene i streik.
En uke senere, onsdag 23. september, ble streiken trappet opp. Arbeidsmandsforbundet tok ut ytterligere 389 medlemmer, fortsatt i Securitas og Avarn Security.
Støttemarkering for vekterstreiken
Onsdag 23. september arrangerte LO i Oslo og NAF avdeling 2 Oslo/Akershus en støttemarkering for vekterne. Mange trosset regnet, og møtte opp på Youngstorget i Oslo.
LO i Oslo: Tidligere leder av LO i Oslo, Roy Pedersen, var konferansier. – Dere tar kampen for oss alle og fortjener hele fagbevegelsens støtte, sa han.
Jan-Erik Østlie
Stå på, kamerater: Første appellant var leder i Handel og Kontor, Christopher Beckham. – Vi støtterr dere helhjertet. Dere har HK i ryggen, sa han til vekterne.
Jan-Erik Østlie
Solidaritet: Dernest var det leder i NTL, Kjersti Barsok sin tur. – Det er for drøyt at arbeidsgiverne vil fjerne garantiordningen. Vi står i solidaritet med dere og deres krav, sa hun.
Jan-Erik Østlie
Takk: Forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Terje Mikkelsen, åpnet sin appell med å takke. – Jeg ønsker å takke for all støtten vi har mottatt fra gode fagforeningskollegaer fra de fleste forbund over det ganske land, samt fra partier på rette siden av det politiske spekter. All støtten fra en brei arbeiderbevegelse gjør kampen lettere å bære, sa han.
Jan-Erik Østlie
Vis anstendighet: Mikkelsen avsluttet med en oppfordring til arbeidsgiverne. – NHO Service og Handel, Securitas og Avarn: Vi kan få slutt på streiken når som helst, det krever bare at dere holder tidligere inngåtte avtaler, og er villige til å legge til rette for et godt partsamarbeid lokalt. Vis respekt for de tillitsvalgte og medlemmene de representerer, det handler om anstendighet, asvluttet han.
Jan-Erik Østlie
Vil bli hørt: Regiontillitsvalgt i Securitas, Dan Christian Torres Legaspi, holdt den siste appellen. – I sum så streiker vi for at vi skal bli sett og hørt fra arbeidsgiverne. Vi skal ha medbestemmelse på arbeidsplassen vår. De skal ikke diktere hvordan livene våre skal være. Vi skal ha reelle forhandlinger, krevde han.
Jan-Erik Østlie
Faner: Flere forbund og foreninger møtte opp med sine faner for å markere støtte for vekternes kamp.
Jan-Erik Østlie
Handel og Kontor: Handel og kontor i Oslo og Akerhus hadde pakket inn fanen i plast for å beskytte den mot regnet.
Jan-Erik Østlie
NAF avdeling 2: Leder i NAF avdeling 2 Oslo/Akershus, Gunnar Bentehaugen, er ikke så lett å kjenne igjen bak munnbindet.
Jan-Erik Østlie
Umusikalsk: Tiril Torgunrud markerte motstand mot lederlønningene i Securitas.
Jan-Erik Østlie
EL og IT Forbundet: Vidar Hennum (til venstre) og Jan Olav Andersen, henholdsvis nestleder og leder og EL og IT Forbundet, hørte på appellantene.
Jan-Erik Østlie
SV: I folkemengden sto også SV-leder Audun Lysbakken.
Jan-Erik Østlie
Smittevern: Alle som møtte opp ble oppfordret til å registrere seg, i tilfelle det skulle bli behov for smittesporing. Og mange av vekterne som kom hadde munnbind på.
Jan-Erik Østlie
Vakt: Selv vekterne hadde egne vakter for å påse at smittevernreglene ble overholdt.
Jan-Erik Østlie
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.