To dødsfall i bygge- og anleggsbransjen i 2024
Dette er det laveste antallet noensinne.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
camilla.yndestad@lomedia.no
– Tallene er mye lavere enn hva de har vært tidligere. Det er en merkbar nedgang, sier Lars Tveiten.
Han er regionalt verneombud (RVO) i Norsk Arbeidsmandsforbund for anleggsarbeiderne på Østlandet, og har nettopp blitt presentert Arbeidstilsynets tall for antall arbeidsskadedødsfall i 2024.
I fjor døde to arbeidstakere i bygge- og anleggsbransjen. Dette er det laveste antallet noensinne.
I femårsperioden 2019–2023 har antall døde, ifølge Arbeidstilsynet, variert mellom seks og ni arbeidsskadedødsfall per år.
– Næringen skiller seg positivt ut, sier Arbeidstilsynets direktør, Ingvill Kvernmo, i en pressemelding.
Kan henge sammen med lav aktivitet
Begge ulykkene i bygg- og anlegg var fallulykker ved byggearbeid.
Én av de omkomne var utenlandsk statsborger. I tillegg var det ett arbeidsskadedødsfall i forbindelse med arbeid på en dumper på et anleggsområde i næringen industri.
Lars Tveiten utelukker ikke at de lave tallene kan ha en sammenheng med lav aktivitet og færre jobber i bransjen.
– Det er helt stopp i hyttemarkedet og privatmarkedet sammenlignet med tidligere, og flere bedrifter har begynt å permittere på grunn av manglende ordretilgang, sier Tveiten.
Han forteller at de jobbene som ligger ute nå stort sett er store kontrakter for kommune, stat og store byggherrer.
Der det tidligere gjerne var seks-sju tilbydere, er det nå gjerne 25–26.
– Nå er det flere seriøse aktører som søker på jobbene som de mindre bedriftene søkte på før – og fikk. Det er de store og seriøse som stort sett får jobbene nå, sier Tveiten.
Han forteller at de seriøse aktørene gjerne er bedre på HMS, noe som igjen kan ha påvirket fjorårets lave dødsstatistikk.
– Om du jobber hos store byggherrer som for eksempel Statens vegvesen eller Bane Nor, så krever de mye HMS fra sine bedrifter og underentreprenører, sier han.
20 omkom på landsbasis
Foreløpige tall fra Arbeidstilsynet viser 20 arbeidsskadedødsfall på landsbasis i 2024. Av de omkomne var 18 menn og to kvinner.
Ifølge Arbeidstilsynet er tallet også betydelig lavere sammenlignet med tidligere år. I 2023 omkom 26 arbeidstakere på jobb. For femårsperioden 2019–2023 er gjennomsnittet 28 arbeidsskadedødsfall per år.
De tre vanligste ulykkestypene i 2024 var trafikkulykker, klemulykker og sammenstøt eller påkjørsel. Seks personer omkom i trafikkulykker, tre som følge av å bli klemt eller fanget og tre på grunn av sammenstøt eller påkjørsel.
Arbeidstilsynets direktør understreker viktigheten av at alle gode krefter nå fortsetter å dra i riktig retning, og fortsetter å jobbe for å få ned antall arbeidsulykker og arbeidsskadedødsfall.
– Vi ser at mange jobber godt og systematisk med arbeidsmiljøet sitt og med å forebygge ulykker, men vi ser også gjennom våre tilsyn og analyser at det er et stort forbedringspotensial noen steder. Mange av ulykkene kunne vært unngått, sier Ingvill Kvernmo i pressemeldingen.
Ingen dødsfall på Svalbard
I fjor ble det registrert arbeidsskadedødsfall i 12 av landets 15 fylker. To personer omkom på jobb i utlandet.
Trøndelag peker seg ut med fire arbeidsskadedødsfall i 2024. I de øvrige fylkene var det ett arbeidsskadedødsfall i hvert fylke, med unntak av Agder, Innlandet og Buskerud, hvor det var to.
Ingen omkom i arbeidsulykker i Oslo, Telemark, Vestland eller på Svalbard i fjor.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.