– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Ny overenskomst
Trafikkdirigent Arvid jubler for egen tariffavtale: – Vi har ventet i mange år
Nå håper Arvid Eide at statusen for yrkesgruppa kan få et løft.
camilla.yndestad@lomedia.no
– Det er viktig, både for firmaet jeg jobber i, og for hele bransjen. Vi har snakket om og ventet på en løsning i mange år, sier trafikkdirigent og tillitsvalgt i firmaet Rammuden, Arvid Eide.
Når Arbeidsmanden ringer, er han på vei til årsmøte i klubben – der den nye tariffavtalen skal feires.
– Endelig har vi fått de rettighetene som bransjen har behov for, sier han.
Lang vei mot målet
Det var før jul i fjor at partene ble enige om en egen overenskomst for trafikkdirigenter.
At det skulle ende med en helt ny avtale, lå absolutt ikke i kortene fra starten av.
Veien dit har vært lang, og startet som en tvist mellom Norsk Arbeidsmandsforbundet og NHO om hvilken overenskomst trafikkdirigentene skulle ligge under: Asfalt- og veivedlikehold, eller service- og vedlikehold?
Asfalt- og veivedlikehold, mente Arbeidsmandsforbundet.
– NHO tok et valg og bestemte seg for at NHO Service og Handel var riktig arbeidsgiverorganisasjon for bedrifter som driver med trafikkregulerende arbeid. Da kom vi i en skvis fordi asfalt og veivedlikehold er BNL (Byggenæringens Landsforening), altså en annen part i NHO. Da var lista lagt.
Det sier forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Frode Engen.
Selv om det opprinnelige ønsket fra forbundet var å plassere trafikkdirigentene under asfalt- og veivedlikeholdsoverenskomsten, forteller Engen at det ikke ville vært noen ideell løsning.
– To arbeidsgiverorganisasjoner (NHO Service og Handel og BNL) på samme overenskomst, ville fungert dårlig, sier han.
Tøft yrke: Fred har opplevd flere nestenulykker på jobb. Nylig mistet han en kollega
Nytt forslag i tariffnemnda
Det ble satt datoer for tvistemøter og nemndmøter, og i den prosessen kom forslaget fra NHO om å lage et eget avtaleområde.
Frode Engen forteller at Arbeidsmandsforbundet i starten var skeptiske til forslaget, men at de – etter en del fram og tilbake – ble enige med NHO.
– Vi hadde vårt syn, og mente at det var asfalt- og veivedlikehold som har vært den riktige avtalen hele veien. Det er den eneste avtalen der trafikkdirigentene er nevnt. Fra for ti år tilbake, da spørsmålet først kom opp, har det vært standpunktet vårt. Vi måtte stå på det så lenge vi kunne, sier Engen.
– Hva var det som gjorde at dere snudde?
– Vi så at det ville bli vanskelig så lenge NHO hadde bestemt seg for at det var NHO Service og Handel som skulle være arbeidsgiverorganisasjonen. Asfalt- og veivedlikehold er jo BNL. Da var kampen for asfalt- og veivedlikehold tapt, sier han.
Arbeidsmandsforbundet hadde to alternativer: Utfallet ville enten bli service- og vedlikehold, eller et tarifftomt rom.
– Vi ville vært kommet like langt. Da var løsningen med å opprette en ny tariffavtale det beste vi kunne ende opp med, sier Engen, som tror at den nye avtalen vil være positiv, både for bransjen og medlemmene:
– Det vil bli enklere å jobbe for deres sak. Nå trenger trafikkdirigentene ikke lenger å dele oppgjøret med de som driver med asfalt, tunnelvedlikehold og brøyting. De kjører sitt eget opplegg, der det er deres kjernesaker som skal opp til forhandling, sier han.
Håper på mer stabile arbeidstider
Tillitsvalgt i Rammuden, Arvid Eide, har stor tro på den nye tariffavtalen.
– Jeg tror det blir bedre. Trafikkdirigering har gjerne blitt oppfattet som et lavstatusyrke, en litt sånn «cowboybransje».
Eide håper at den nye tariffavtalen vil løfte statusen til yrket.
– Nå har vi helt andre rettigheter under forhandlinger, sier han.
Punktene i den nye overenskomsten er i hovedsak hentet fra asfalt- og vedlikeholds-overenskomsten. Mye er likt, og noe er tatt bort, som bransjespesifikke punkter under asfalt.
Eide håper at den nye overenskomsten vil bli mer spisset mot trafikkdirigering, og har allerede mange ting på blokka som han vil ha med:
– Det med oppmøtetider er viktig. Noen ganger blir vi utkalt på oppdrag, og så vet vi ikke hvor lenge vi blir borte. Vi begynner gjerne klokken sju om morgenen, og aner ikke om vi blir ute i en eller tolv timer.
Eide håper også at stillingsprosentene blir økt, sånn at inntektene blir mer stabile.
– Nå vet vi ikke noe om hvordan neste uke blir – om det blir mye, eller lite å gjøre. Det er vanskelig å ha familie om man skal jobbe i denne bransjen. Det er nesten helt umulig, eller det er umulig. Jeg håper mye blir bedre med den egne avtalen, sier han.
Den nye tariffavtalen er opprettet med virkning fra 1. januar 2023.
KAKE: – Endelig har vi fått de rettighetene som bransjen har behov for, sier tillitsvalgt og trafikkdirigent Arvid Eide. Han og klubben feiret den nye avtalen med kake.
Amund Losen Moholdt
Overenskomst for trafikkregulerende arbeider:
Den nye tariffavtalen vil regulere lønns- og arbeidsforholdene for bedrifter som utfører trafikkregulerende arbeider, samt sikringsoppgaver tilknyttet arbeid i og ved trafikkerte miljø.
Overenskomsten gjelder ikke for bedrifter med annen kjernevirksomhet som utfører trafikkregulerende arbeider i egen regi, f.eks. entreprenører som har egne ansatte som utfører slikt arbeid.
Det er presisert at overenskomsten ikke gjelder for virksomheter som hovedsakelig driver med utleie av maskiner og utstyr.
Kilde: Norsk Arbeidsmandsforbund
Overenskomst for trafikkregulerende arbeider:
Den nye tariffavtalen vil regulere lønns- og arbeidsforholdene for bedrifter som utfører trafikkregulerende arbeider, samt sikringsoppgaver tilknyttet arbeid i og ved trafikkerte miljø.
Overenskomsten gjelder ikke for bedrifter med annen kjernevirksomhet som utfører trafikkregulerende arbeider i egen regi, f.eks. entreprenører som har egne ansatte som utfører slikt arbeid.
Det er presisert at overenskomsten ikke gjelder for virksomheter som hovedsakelig driver med utleie av maskiner og utstyr.
Kilde: Norsk Arbeidsmandsforbund
Mest lest
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.
Hanna Skotheim
88.000 uføre får ekstra penger i februar
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss.
Marie Louise Somby/Árvu
Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar. Hun har ikke angret
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Lina Scholz kjører brøytebil for å gjøre veiene tryggere. Derfor er hun opptatt av å formidle hvordan bilister skal unngå å skape farlige situasjoner i møte med dem.
Guro Gulstuen Nordhagen
Brøytebilsjåfør Lina er møkk lei av hensynsløse bilister
Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.
Privat
Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Brian Cliff Olguin
June Merete tilhører yrket som år etter år er blant de dårligst betalte i Norge
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim
For Benjamin er hver begravelse en eksamen
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh