JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

15. juni er renholdernes internasjonale kampdag:

Trine vil ha protest foran kos og kake på renholdernes dag: – Det er fremdeles ikke så mye å feire i bransjen vår

Hele stillinger er kampsak nr. 1 for Norsk Arbeidsmandsforbund på renholdernes dag, 15. juni. Mange renholdere må ha flere arbeidsgivere for å få full arbeidsdag, forteller forbundssekretær Trine Wiig.
Forbundssekretær Trine Wiig i Arbeidsmandsforbundet. Bildet er tatt på markeringa av renholdernes dag i 2018.

Forbundssekretær Trine Wiig i Arbeidsmandsforbundet. Bildet er tatt på markeringa av renholdernes dag i 2018.

Nina Hanssen

ane.borrud@lomedia.no

15. juni 1990 deltok vaktmestere i en fredelig protestmarsj i Los Angeles. Da demonstrantene sluttet rekker for å krysse ei gate, gikk politiet løs på dem med batonger. Flere ble såret. Det ble starten på den internasjonale fagforeninga Uni Global Unions International Justice Day.

– Dette er en internasjonal kampdag som renholdere, vektere og vaktmestere over hele verden markerer, sier forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Trine Wiig.

I Norge markeres dagen som renholdernes dag. Wiig påpeker at denne dagen er en enestående mulighet for renholdere til å markere seg.

– Hvis vi ikke tar oss sammen, er jeg redd det blir en ny kos- og kakedag. Det er fremdeles sånn at det ikke er så mye å feire i bransjen vår, til tross for mye oppmerksomhet og mange skulderklapp under pandemien. Vi har fortsatt et stykke å gå for å få alt på stell, og vi ønsker at dagen skal være renholdernes 1. mai, understreker forbundssekretæren.

Diskriminering i arbeidslivet: «Glemt» paragraf kan hjelpe renholderen Grethe og andre arbeidsfolk

Færre jobber heltid

På en kampdag som 1. mai – og renholdernes dag – løftes viktige saker fram. I år har Arbeidsmandsforbundet valgt å rette oppmerksomheten mot hele stillinger.

– Det er mye ufrivillig deltid i bransjen, og problemet er økende, sier Wiig.

Tall Arbeidsmandsforbundet har innhentet viser at i 2020 var det 36,7 prosent av kvinnene som hadde 80 prosent stilling eller mer, mens hos mennene var tallet 43,3 prosent.

Ifølge forbundssekretæren er det mange som må ha flere arbeidsgivere for å få en full arbeidsdag.

– Kundene vil ha renhold på morgenen før folk kommer på jobb, eller på ettermiddagen etter at folk har gått hjem. Da blir det vanskelig å få til heltidsstillinger hos en arbeidsgiver, påpeker hun.

Og trekker fram kjøpesenter og skoler som eksempler på steder det er økende tendens til kortere arbeidsdager.

– Kundene tror de vil ha det sånn. Men det er jo merkelig at etter en anbudsrunde så kan ikke renholdet fortsette på dagtid, selv om det har vært sånn før. Det er samme lokale, samme renholdet og samme renholder. Men plutselig må renholdet utføres på morgen og ettermiddag.

Ifølge Wiig handler det hele om pris.

– En renholder kan jobbe mye fortere på en skole der det ikke er unger eller i et kjøpesenter der det ikke er kunder. Så igjen er vi tilbake til anbudsprosesser og prispress, mener hun.

Debattinnlegg: «Vi er like mye verdt som andre arbeidere i andre bransjer», skriver Naemy Trandum Aasen

En løsning

Fra 2006 – 2009 hadde Arbeidsmandsforbundet og NHO Service og Handel dialogprosjektet for renholdsbransjen. Målet med prosjektet var å fremme utvikling i renholdsbransjen. Virkemiddelet var å skape gode arenaer for aktiv dialog og samhandling mellom de ansatte, tillitsvalgte og ledelsen i bedriftene.

– Der hadde vi blant annet fokus på arbeidstid. Og det virket. Men så glapp fokuset, og utviklingen snudde mot mer og mer deltid.

Det er også en vedlegg i overenskomsten for renholdere som sier at «Hvis yrket skal få en faglig tilfredsstillende utvikling, er det nødvendig at en større del av renholderne får mulighet for heltidsstillinger».

– Vi må rette oppmerksomheten mot heltid igjen, slår Trine Wiig fast.

På grunn av pandemien blir renholdernes dag markert digitalt i år, som i fjor.

– Vi vil ikke være pådrivere for å samle folk å spre smitte, så vi har valgt en litt forsiktig tilnærming i år også. Men neste år, da håper vi kan møte folk ute, avslutter forbundssekretæren.

Fikk du med deg dette? «Jeg håper renholdere heves opp fra lavlønnsyrke etter denne pandemien», skriver Felicia Cephas McGill

Renholder er på 333 plass på lønnsoversikten. Sjekk lønna i ditt yrke her: Dette er snittlønna i over 350 yrker

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse