JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Siri Hardeland

Trofast vaktmester

Helge Berg skulle ikke følge i farens fotspor. Planen var å få seg lærlingplass. Nå har han jobbet for
Løvenskiold-Vækerø i 50 år.24.09.2014
12:00
10.10.2014 13:05

ane.borrud@lomedia.no

Helge Berg vokste opp i en tømmerkoie i Heggelia i Nordmarka. Faren jobbet i skogen for Løvenskiold.

– Da jeg var ferdig på skolen, bodde jeg fortsatt i marka. Ringerike Kraftverk hadde utlyst syv lærlingplasser. Men da jeg kom tidlig om morningen den dagen plassene skulle fordeles, så var de allerede tatt. Det var nok noen som kjente noen der ja…

Han fikk heller ikke napp på lærlingplass på Aker Mek.

– Da sa Jon Kittelbye, som var skogsbestyrer: Nå kan du begynne å jobbe hos oss.

Og sånn ble det. 15 1/2 år gammel begynte Helge å jobbe for Løvenskiold-Vækerø i Nordmarka. Det ble starten på over 50 år i samme bedrift.

Anlegg, pukkverk og vaktmester

De første seks årene jobbet Helge som kulturarbeider; han var blant annet med å lage heste- og traktorveier, og var med tømmermålerne og målte tømmer. Lønna var ikke så mye å skryte av: 9.000 kroner i året. Det var mindre enn lærlinger fikk på den tiden.

Det var i skogen han møtte fagforeninga for første gang.

– En tømmerhogger som het Arve Pedersen kom bort til meg, slo øksa hardt inn i nærmeste stubbe og sa: Hvis du skal være her, så skal du melde deg inn i Skog og Land. Jeg turte jo ikke noe annet, så du kan si at jeg ble skremt inn i fagforeninga, ler Helge.

Men han har vært medlem siden. Først i Skog og Land, så i Arbeidsmandsforbundet. Løvenskiold hadde entreprenørselskap på den tiden, og da Helge fikk tilbud om å bli maskinkjører, takket han ja.

– Du vet, det var manko på maskinkjørere på den tiden. Og klart det var spennende for en unggutt å få jobbe på en helt ny gravemaskin.

Da entreprenørselskapet ble nedlagt, ble Helge tilbudt ny jobb på Løvenskiolds pukkverk, som lå på vei inn til Skytterkollen i Akershus. Han takket også ja til den.

– Jeg kjørte maskiner og jobba på vekta, forteller Helge.

Helge er en mann som liker å fortelle historier. Etter et langt arbeidsliv er det mange å ta av. Når vi kommer inn på pukkverket, forteller han om den gangen de brukte 18 tonn dynamitt i en salve.

– Da ringte de fra Ila fengsel, som ikke var så langt unna, og lurte på hva vi holdt på med, ler han.

Men etterhvert ble pukkverket også lagt ned. Helge så en ledig stilling som vaktmester på Bærums Verk, søkte, og fikk den. Her har han vært i 25 år.

På historisk grunn

På begynnelsen av 1600-tallet ble det funnet jernmalm i Bærum. Den første smeltehytta ble bygget i 1610, og Bærums verk ble stiftet. Fram til familien Løvenskiold tok over i 1898, var familien Krefting, Conrad Clausen, Peder Anker og familien Wedel Jarlsberg eiere som satte sitt preg på bedriftens utvikling.

I 1964 ble støperiet nedlagt, men mye av bebyggelsen fra det gamle jernverksmiljøet ble bevart. På 1980-tallet så Handelsstedet Bærums Verk dagens lys. I de fredede bygningene er det i dag butikker, mye innen kunst- og håndverk. I 1997 ble Verkets gamle produksjonslokaler omgjort til et kjøpesenter.

Elva Lomma snirkler seg gjennom landskapet. Driftsavdelingen, der Helge er ansatt, er i Hovedbygningen (Verksgården) fra 1764, med utsikt til Verksgata der de tidligere arbeiderboligene ligger på rekke og rad. I disse pittoreske omgivelser, på historisk grunn, er Helge Berg vaktmester.

Vaktmester med oversikt. På driftsavdelingen på Bærums Verk er det to ansatte. Helge, og driftslederen. De første årene Helge jobbet som vaktmester, var han alene.

– Jeg fikk låne folk fra andre avdelinger når jeg trengte det, forklarer Helge.

Arbeidsmengden er for stor til at de to kan ta hånd om alt. På de største jobbene leier de inn andre.

Størstedelen av jobben til Helge er ute. Han tar forefallende arbeid på alle husene, blant annet skifter takstein og renser takrenner. Om vinteren er det feiing av trapper, strøing og måking.

– Jeg holder det reint og ryddig, og ordner opp i småting, ja sjekker at alt er bra, sier Helge.

Og med 20 butikker i Verksgata, 10 butikker i Elvegangen, muséet, kjøpesenteret og Skulpturpark, er det nok å gjøre.

Tunge ovner

På museet er mange av produktene laget på Bærums Verk utstilt. Her er stekepanner, gorojern, vaffeljern, stemmeurne og strykejernovn. Alt massivt i jern, tungt og solid, med «Bærums Verk» eller «BV» støpt inn. I et stort rom er det en utstilling av mange av jernovnene som har vært produsert her. Det eldste er en ovnsplate fra 1698. De staselige ovnene står på rekke og rad. Helge har vært med på å sette de fleste av dem sammen.

– Ovnene har blitt tatt ned, fraktet hit, og satt sammen igjen her. Det er en veldig tung jobb, og på de største ovnene måtte vi være tre mann.

Han har selv en ovn fra Bærums Verk hjemme, en etasjeovn produsert før krigen. Han fant den under en opprydning, og spurte Løvenskiold om han kunne få kjøpe den.

– Den kan du få, Helge, svarte Løvenskiold.

Å restaurere de gamle ovnene har han lært seg på egenhånd. Med bistand av dem han kaller «gamlekara». Karer som har jobbet for Løvenskiold lenge før Helge, og som har interesse for historien til Verket. Nå er det Helge som gir kunnskapen videre.

– Ja, jeg får jo telefoner fra folk som har kjøpt seg hus med gamle ovner i, eller som har kjøpt ovnene brukt, som lurer på hvordan de skal få satt dem i stand.

Skulpturpark

Bærums Verk har en egen skulpturpark. Det er faste skulpturer som står ute hele året, men hvert år i juni åpnes en ny utstilling med nye skulpturer som står ut oktober samme år. Det er Helges jobb at utstillingen er pen til åpningen. Skulpturene skal vaskes og pusses. Og vedlikeholdes hele året.

Det er også sommermarked på Verket. Da setter Helge opp 25 salgsboder i Verksgata. Men det er ingenting mot julemarkedet. Før første søndag i advent skal Helge sette opp 60 juletrær med lys langs arbeiderboligene. Salgsboder skal settes opp og pyntes med granbar og lys. Og selveste julegrana, som tennes første søndag i advent, skal også gjøres istand.

– Den er det vel rundt 1000 lys på. Grana pleier å være rundt 20 meter, og vi bruker kran for å få den opp, forteller vaktmesteren.

50 år i Løvenskiolds tjeneste

Å være ansatt hos samme arbeidsgiver i 50 år er en begivenhet. 21. mai ble Helge feiret av bedriften på Bærum Verk Hovedgård, sammen med en 50-årsjubilant til, og mange 30-årsjubilanter.

Han fikk en 40 cm høy krystallkaraffel med en kongekrone på toppen av lokket. I foten er det inngravert «Helge Berg 50 år», og «Løvenskiold-Vækerø». Karaffelen står i skjenken hjemme. Det er ikke første gangen han har blitt gjort stas på.

– Jeg fikk gullklokka da jeg hadde vært her i 25 år, Norges Vel medalje da jeg hadde vært i 30 år, og da jeg rundet 40 år i bedriften fikk jeg en helaften på restauranten De Fem Stuer i Holmenkollen, for 10 personer, smiler han.

50 år i Løvenskiolds tjeneste har gått fort.

– Det var mange entreprenører som ville ha meg for 30 år siden. Men jeg valgte å bli. Man kan vel si at jeg er litt stedbunden. Og det har vært en flott arbeidsplass, avslutter han.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
24.09.2014
12:00
10.10.2014 13:05Mest lest

Knut Arild Hareide får kritikk for å sponse sosial dumping i luftfarten.

Knut Arild Hareide får kritikk for å sponse sosial dumping i luftfarten.

Martin Guttormsen Slørdal

Litauisk lønn på statsstøttet flyrute i Norge: Her er Hareides forklaring

VESTLENDING: Espen Berntsen jobber i Bergen, men han kommer fra og bor på Askøy. Daglig tar han båten imellom.

VESTLENDING: Espen Berntsen jobber i Bergen, men han kommer fra og bor på Askøy. Daglig tar han båten imellom.

Helge Skodvin

Er du fagorganisert, spurte sjefen under intervjuet. Espen skjønte at det smarteste var å si nei

Sik oppsummerer LO-leder Peggy Hessen Følsvik 10-årsmarkeringen for terroraksjonen på Utøya og i regjeringskvartalet.

Sik oppsummerer LO-leder Peggy Hessen Følsvik 10-årsmarkeringen for terroraksjonen på Utøya og i regjeringskvartalet.

Jan-Erik Østlie

Nå bør det være slutt på beskyldningene om å dra Utøya-kortet, mener LOs leder

Bjørnar Moxnes

Bjørnar Moxnes

Jan-Erik Østlie

Rødt vil senke sperregrensa – Ap-politiker vil øke den

OPP I LØNN: HK-tillitsvalgt Tim Marius Kollerød er en av de ansatte ved Handshake Norway. Bildet ble tatt under en fanemarkering 9. juli.

OPP I LØNN: HK-tillitsvalgt Tim Marius Kollerød er en av de ansatte ved Handshake Norway. Bildet ble tatt under en fanemarkering 9. juli.

Jan-Erik Østlie

Her skal lønna opp: Ansatte jubler for tariffavtale etter tre uker i streik

Nytt om navn:

Farukh Qureshi vil bytte ut fengselsfunksjonær-uniformen med politiuniform. Til høsten tar han fatt på politiutdannelsen.

Farukh Qureshi vil bytte ut fengselsfunksjonær-uniformen med politiuniform. Til høsten tar han fatt på politiutdannelsen.

Eirik Dahl Viggen

Fengselsbetjent Farukh (35) bytter uniform. Men han nekter å melde seg ut av LO

Illustrasjon

Illustrasjon

Colourbox.com

Frislipp for drosjer: Nesten 3.000 nye sjåfører har registrert seg i Oslo

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum

Senterpartiet

Vedum med frontalangrep på Ap i Nord-Norge

Roger Heimli

Roger Heimli

Jan-Erik Østlie

NHO og LO støtter ikke regjeringens skattelette for unge

HJEMMEKONTOR: Koronaåret har ført til møtedager fra kjøkkenbordet, men Tuva Moflag er blant dem som bor kort vei fra Stortinget, så hun har også ofte jobbet derfra.

HJEMMEKONTOR: Koronaåret har ført til møtedager fra kjøkkenbordet, men Tuva Moflag er blant dem som bor kort vei fra Stortinget, så hun har også ofte jobbet derfra.

Per Flakstad

Ap-politiker og Fagforbundet-medlem Tuva: – Vi trenger SV

Kommentar:

Johan Sverdup-feltet vil produsere olje i mange tiår.

Johan Sverdup-feltet vil produsere olje i mange tiår.

Equinor

«Et fortsatt ja til oljeleting»

Debatt:

Roald Arentz

Roald Arentz

Tormod Ytrehus

Drosjesjåførene er blant Norges dårligst betalte arbeidstakere, skriver Roald Arentz

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Flere unge uføre under Erna Solbergs regjering. Her er hennes jobb-løsning

Arkivfoto fra VM i yrkesfag.

Arkivfoto fra VM i yrkesfag.

Leif Martin Kirknes

Nye tall: Yrkesfag er mer populært enn studieforberedende

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) presenterte tallene for hvor mange som har kommet inn på studier fredag. (Arkivfoto)

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) presenterte tallene for hvor mange som har kommet inn på studier fredag. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Færre ferske lærerstudenter i rekordstort studieopptak

FESTIVALSJEFEN: En fornøyd Jan Lange alias Søppelmann Jansson, 60 år og noen dager.

FESTIVALSJEFEN: En fornøyd Jan Lange alias Søppelmann Jansson, 60 år og noen dager.

Jan-Erik Østlie

Søppelmann Jansson festival: Full av politikk og internasjonalt engasjement

Fabian Stang knallet til mot Ap-leder Jonas Gahr Støre på Facebook 22. juli, men slettet kort etter innlegget. (Arkivfoto)

Fabian Stang knallet til mot Ap-leder Jonas Gahr Støre på Facebook 22. juli, men slettet kort etter innlegget. (Arkivfoto)

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Kritikken hagler mot tidligere Høyre-ordførers 22. juli-utspill

Arkivfoto

Arkivfoto

Sissel M. Rasmussen

Sykehusklovner kan tape millioner på rødgrønn regelendring

Tormod Ytrehus

Kabinansatte har både opplevd permitteringer og smittefare. Nå ser det litt lysere ut, ifølge forbundsleder

Gyldendal

Fastfood – fy faan!


Flere saker