JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ung Arbeidsmandskonferanse:

Ungdom i jobb i eller arbeidsinnvandring? Ja takk, begge deler

Er det en motsetning mellom å få ungdom ut i jobb og å ta imot utenlandske arbeidere? Nei, mente Arbeidsmandsforbundet, LO og MEF. Men arbeidsinnvandring må ikke få føre til sosial dumping.
Ung Arbeidsmandskonferanse er en årlig begivenhet i Arbeidsmandsforbundet. I år var 77 deltagere samlet på Gardermoen, til en helg med mye politikk og diskusjoner.

Ung Arbeidsmandskonferanse er en årlig begivenhet i Arbeidsmandsforbundet. I år var 77 deltagere samlet på Gardermoen, til en helg med mye politikk og diskusjoner.

Alexander Liane

ane.borrud@lomedia.no 

Nest siste helga i oktober gikk den årlige Ung Arbeidsmandskonferanse av stabelen.

Et av punktene på programmet var en paneldebatt om arbeidslivet.

Forbundssekretær Trine Wiig og anleggssekretær Amund Moholdt – begge fra Arbeidsmandsforbundet –, LO-sekretær Trude Tinnlund og sjeføkonom i MEF (Maskinentreprenørenes Forbund) Stein Gunnes var skjønt enige. Norge trenger både ungdom i jobb og arbeidsinnvandring. 

Nå har Connie (27) krav på egen damegarderobe, men hun mener det ikke er nok

Demme opp mot sosial dumping

Anleggssekretær i NAF avdeling 6 og 7, Amund Moholdt, åpnet seansen med sin innledning. Han spurte salen: Hva er dere unge opptatt av? Svarene rullet inn: utdanning, gode arbeidsvilkår, god lønn, fast stilling og gode framtidsutsikter. 

For å få alt dette understreket Moholdt at fagbevegelsen må passe på at utenlandsk arbeidskraft jobber på norsk lønn. 

– Utover det er det ikke noe negativt med arbeidsinnvandring. Så lenge det ikke fører til sosial dumping. 

Og hvordan skal fagbevegelsen få til dette?

– Dere må organiser dere. Bygg sterke klubber. Meld dere til verv. Få politikere til å stille strengere seriøsitetskrav ved anbud. At det stilles krav om tariffavtale, at lønns- og arbeidsvilkår vektes i anbudsprosessene og at det settes krav om lærlinger og fagarbeidere, understreket anleggssekretæren. 

Forbundssekretær Trine Wiig fulgte opp. 

– Vi er avhengige av arbeidsinnvandring. Vi klarer ikke å løse alle oppgavene våre uten dem. Men arbeidsinnvandring til lavere lønn truer det arbeidslivet dere vil ha. 

Ifølge Wiig er det ikke en motsetning mellom unge i jobb og arbeidsinnvandring. 

– Det er plass til begge deler. Men vi må passe på den norske modellen, og sørge for at de som kommer har det bra mens de er her. Uten dette trues det norske arbeidslivet. Lar vi det gå lenge nok forsvinner hele faste stillinger, det som gir oss trygghet og frihet.

Debattantene: Fra venstre ser vi LO-sekretær Trude Tinnlund, anleggssekretær Amund Moholdt, debattleder Svein Ivar Sætre, forbundssekretær i NAF Trine Wiig og sjeføkonom i MEF, Stein Gunnes. 

Debattantene: Fra venstre ser vi LO-sekretær Trude Tinnlund, anleggssekretær Amund Moholdt, debattleder Svein Ivar Sætre, forbundssekretær i NAF Trine Wiig og sjeføkonom i MEF, Stein Gunnes. 

Emmie Olivia Kristiansen

– Ikke enten eller

LO-sekretær Trude Tinnlund pekte på at ungdom og arbeidsinnvandring kan konkurrere mot hverandre, men de kan også supplere hverandre. 

– Det er ikke enten ungdom eller arbeidsinnvandring. Vi trenger begge deler. Men det er viktig at ungdommen kommer inn i arbeidslivet på ordentlige vilkår. 

Hun pekte på at da grensene åpnet før arbeidsinnvandring fra øst, kom tilbudssjokket. 

– Bedrifter nedprioriterte å bygge kompetanse i egen bedrift, og brukte heller innleie. Det er som å tisse i buksa. Deilig og varmt med en gang, men så blir det ubehagelig. 

Derfor må arbeidsinnvandring skje i kontrollerte former, og LO og fagbevegelsen har en nøkkelrolle.

– Vi må sikre allmenngjøring, øke organisasjonsgraden og sette press på arbeidsgivere sånn at de ikke prioriterer billig arbeidskraft. Vi må også styrke A-krimsenterne.

Ifølge LO-sekretæren finnes det et handlingsrom som kan forhindre at arbeidsinnvandring må gi negative konsekvenser. 

– Vi kan prege dette handlingsrommet. Nå har vi en Ap-ledet regjering. Den nye regjeringen varsler en storrengjøring i arbeidslivet. Det er et klart taktskifte i gang, konkluderte Tinnlund. 

Debatt: «Når anbud blir et samfunnsproblem»

Den viktigste ressursen

Sjeføkonom i MEF, Stein Gunnes, understreket at ungdom er den viktigste ressursen for anleggsbransjen.

– Vi er både opptatt av fagopplæring som fører til fagarbeidere, og de som faller utenfor. 

Utfordringen er at det ikke er nok skoleplasser, og dermed blir karakterkravet fra ungdomsskolen for å komme inn høyt. 

– Vei- og anleggsteknikk er kjempedyrt, det er det ingen tvil om. Likevel må det prioriteres høyere. Det er viktig å få fram fagarbeidere. Det skaper seriøsitet og trygge arbeidsplasser. 

En av de store utfordringene i bransjen er de gigantiske anleggsprosjektene som lyses ut. Norske entreprenører taper i konkurransen med store utenlandske entreprenører.

– Det er et problem at de utenlandske entreprenørene er mye dårligere på å ha lærlinger enn de norske selskapene, mener Gunnes. 

En gang var idrett også klassekamp: Slik kjempet arbeidernes eget idrettsforbund mot borgerskapet

Krav må følges opp

– Er det jobber nok til alle? spurte Svein Ivar Sætre som ledet debatten. 

– Vi er et lite land med høy aktivitet. Når pandemien er over, er vi avhengig av et globalt arbeidsmarked. Men vi må øke satsingen mot sosial dumping. Tariffavtaler er utrolig viktig, understreket Gunnes. 

Han pekte på at det også finnes en forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter. Den skal sørge for at ansatte hos entreprenører og underentreprenører ikke skal ha dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn det som er allmenngjort – eller står i landsomfattende tariffavtaler.

– Dette går under radaren hvis ingen sier ifra! Husk også på kapittelet om arbeidstid. Brudd på arbeidstidsbestemmelser er en viktig årsak til sosial dumping!

Gunnes pekte også på at fylkesreformen, som har overført ansvaret for fylkesveiene fra Statens vegvesen til fylkene, har ført til utfordringer.

– Problemet er bestillerkompetansen til byggherre. Når man er for dårlig til å følge opp seriøsitetsbestemmelser, gir det sosial dumping. 

– Jeg er helt enig! Krav må følges opp, supplerte LO-sekretær Trude Tinnlund.  

Trine Wiig viste til godkjenningsordningen for renhold. Alle virksomheter som tilbyr renholdstjenester, skal være godkjent av Arbeidstilsynet. Det er ulovlig å selge renholdstjenester uten offentlig godkjenning. Det er også forbudt å kjøpe renholdstjenester fra renholdsvirksomheter som ikke er godkjent. 

Det er snart 10 år siden forskrift om offentlig godkjenning av renholdsvirksomheter og forskrift om kjøp av renholdstjenester ble vedtatt av Stortinget. 

– Men undersøkelser Fafo har gjort viser at det godkjenningsordningen fortsatt ikke er kjent blant offentlige innkjøpere!

Ungdomsutvalget: De fra det sentrale ungdomsutvalget i Norsk Arbeidsmandsforbund som var tilstede på konferansen. Fra venstre ser vi Svein Ivar Sætre, Daniel Øvsetun Vik, Jason Kannemeyer, Simon Dragland Knutzen og ungdomssekretær Karina Veum. 

Ungdomsutvalget: De fra det sentrale ungdomsutvalget i Norsk Arbeidsmandsforbund som var tilstede på konferansen. Fra venstre ser vi Svein Ivar Sætre, Daniel Øvsetun Vik, Jason Kannemeyer, Simon Dragland Knutzen og ungdomssekretær Karina Veum. 

Emmie Olivia Kristiansen

Det aller viktigste verktøyet

Dermed var konklusjonen etter en drøy time med debatt: Norge trenger både ungdom i arbeid og arbeidsinnvandring. Men fagbevegelsen må forhindre at arbeidsinnvandring fører til sosial dumping.

– Kampen for lønns- og arbeidsvilkår blir aldri ferdig. Organisering er det aller viktigste verktøyet, understreket Trude Tinnlund. 

Hun bifaller den nye regjeringens lovnad om å innføre en Norgesmodell mot sosial dumping. 

– I dag er det lokale krav til leverandørene rundt om i landet, hovedsakelig i bygg- og anleggsbransjen. Norgesmodellen må ha en overordnet del som gjelder alle, og så en del for hver bransje. Det er viktig å få på plass en modell som er lik over hele landet, også for bedriftene, understreket LO-sekretæren.  

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse