Utenlandske arbeidstagere som ikke kommer seg på jobb skal få kompensasjon
Regjeringen vil innføre en kompensasjonsordning for alle pendlere bosatt i EØS-området, med etterbetaling fra da grensene stengte. Peter Barkar, hovdtillitsvalgt i Implenia, jubler.
BINDELEDD: Som hovedtillitsvalgt i Implenia vil Peter Barkar både jobbe for de ansattes og bedriftens beste.
Sissel M. Rasmussen
ane.borrud@lomedia.no
– Flott, flott, herlig og fornuftig, En riktig beslutning jubler Peter Barkar.
Han er avtroppende hovedtillitsvalgt i Implenia, en anleggsentreprenør med rundt 600 ansatte.
Barkar er finlandssvensk, og bor i Jakobstad i Finland. Etter at grensene stengte har han hatt hjemmekontor. Siden han kan gjøre jobben sin via nettmøter, får han lønn. Men den 15. april tar Kenneth Jensen over som ny hovedtillitsvalgt. Da vil sannsynligvis ikke Barkar komme seg på jobb som anleggsarbeider i Norge. Nå er han garantert enn inntekt dersom det ikke er grunnlag for å permittere ham.
LO i sorg: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (53) er død
Basert på sykelønnsordningen
For å begrense risikoen for spredning av mer smittsomme varianter av koronaviruset, ble grensene inn i Norge praktisk talt stengt fredag 29. januar. Det viste seg fort at utenlandske arbeidere som møtter stengte grenser verken hadde krav på dagpenger eller sykepenger.
9. mars kom nyheten om at Regjeringen vil innføre en ny kompensasjonsordning for utenlandske arbeidstakere som ikke kommer seg på jobb i Norge. Forslaget innebærer at berørte arbeidstakere kompenseres for perioden etter 29. januar.
– Nå foreslår vi en ny kompensasjonsordning basert på sykelønnsordningen, da dette gjør det mulig å få på plass en ordning forholdsvis raskt, sier statsminister Erna Solberg på regjeringens hjemmeside.
Den nye kompensasjonsordningen vil gjelder for pendlere bosatt i EØS-området som er rammet av de stengte grensene. Ordningen skal gjelde fra 29. januar da innreiseforbudet ble innført, og varer så lenge innreiseforbudet for arbeidstakere gjelder.
Regjeringen foreslår at de berørte arbeidstakerne får en kompensasjon på 70 prosent av sykepengegrunnlaget opp til 6G (omlag 600.000 kroner). Det gir om lag samme kompensasjon som arbeidstakerne ville fått dersom de var permitterte. Arbeidsgiver får ansvar for å forskuttere kompensasjonen og får deretter refundert beløpet gjennom Nav.
Ansatte fra sju land
I Implenia jobber det anleggsarbeidere fra Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island, Tyskland og Polen. 54 av dem ble permittert før grensene stengte, på grunn av manglende arbeidsoppdrag. Da grensene stengte var det i tillegg fire svenske og fire finske anleggsarbeidere som ikke kom seg på jobb.
De 54 har fått dagpenger, siden bedriften hadde gyldig grunn til å permittere dem. De åtte som ikke kom seg på jobb har ikke hatt noe inntekt siden 29. januar.
Før dagens nyhet fra regjeringen kom, bekymret Peter Barkar seg også for fremtiden til de utenlandske av de 54 permitterte. Barkar håper og tror at Implenia vil få nye oppdrag rett etter påske. Da vil det etter hvert bli jobb til de 54. Men de av dem som ikke kommer seg på jobb, ville kunne minste permitteringsgrunnlag og dermed dagpenger. Nå har Barkar en bekymring mindre.
Må vedtas i Stortinget
Regjeringens forslag må vedtas på Stortinget. Etter det Arbeidsmanden erfarer, er det bare FrP som har signalisert at de er imot. Frps Erlend Wiborg, som leder arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, er ikke imponert over regjeringens forslag.
– Frp er imot dette da vi mener norske velferdsytelser skal gå til norske statsborgere og andre som bor og arbeider i Norge. Regjeringens kompensasjonsordning vil gå til folk bosatt i for eksempel Romania, Polen, Latvia og Sverige. Det er ikke norske skattebetaleres jobb å finansiere disse. Vår jobb er å sikre de som bor i Norge, sa Wiborg til NTB da nyheten om at en kompensasjonsordning skulle komme, kom før helga.
Wiborg mener regjeringen bør være mer opptatt av å styrke ordningene for nordmenn som er rammet av pandemien, enn at norske skattebetalere skal finansiere folk bosatt i andre europeiske land.
Peter Barkar fnyser lett.
– Jeg er norsk skattebetaler. Jeg har betalt skatt og trygdeavgift til Norge i 23 år! Vi som jobber i Norge mer enn 183 dager i året må betale skatten til Norge. Vi har ikke krav på noen hjelp fra hjemlandet vårt. Sånn er skattesystemet. Jeg tror det er veldig mange som ikke er klar over det, sier han.
Og ikke bare har de utenlandske anleggsarbeiderne betalt skatten sin til Norge.
– Vi har også vært med og bygd dette landet. Med masse vakre tunneler, vannkraftverk og jernbaner. Husk på det, avslutter han.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.