JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsmandsforbundet vil ha kortere arbeidsuke for nattarbeid:

Vekteren Yngve: – Nattarbeid er en ekstrem påkjenning, og bør gi kortere arbeidsuke

Nattarbeid øker risikoen for hjerte- og karsykdommer, diabetes og brystkreft. Blant annet. Nå skal Arbeidsmandsforbundet jobbe for at dem som arbeider mest om natta skal få kortere arbeidsuke.
Yngve Fjeldsaunet Sæle er tillitsvalgt for vekterne på gassanlegget Kollsnes utenfor Bergen.

Yngve Fjeldsaunet Sæle er tillitsvalgt for vekterne på gassanlegget Kollsnes utenfor Bergen.

Øyvind Aukrust

27.05.2019
11:14
21.08.2023 17:14

ane.borrud@lomedia.no

Yngve Fjeldsaunet Sæle er tillitsvalgt for vekterne på gassanlegget Kollsnes utenfor Bergen. For tre år siden bestemte arbeidsgiveren seg for å endre arbeidstidsordningen, fra en helkontinuerlig tre-skiftordning til en to-skiftordning.

– Det betyr at vi jobber bare to tidspunkt på døgnet i forhold til tre tidspunkt. Arbeidstidene våre ble endret fra dag/ettermiddag/natt til bare dag/ettermiddag eller ettermiddag/natt, for klarer Sæle.

Dermed endret også lengden på arbeidsuka seg. Hvis du jobber helkontinuerlig skift, er arbeidsuka på 33,6 timer. En to-skiftordning 35,5 timers lang arbeidsuke. Men lønna er den samme.

«Taper», sa mobberne på skolen. Nå har vekter Tina (31) ledet et helt landsmøte fra dirigentbordet

Flere måtte jobbe natt

Endringen av arbeidstidsordningen førte til at flere vektere måtte begynne å kun jobbe om natta.

– Ved et anlegg med 24 timers produksjon bør det være 33,6 timers skift, sånn at vi får fordelt byrdene av skiftene likt. Matematikken går ikke opp i 35,5 timers uke, og vi måtte skreddersy 15 forskjellige skift, og noen måtte dessverre gå ren natt uten at de hadde bedt om det, fortsetter Sæle.

Selv har han valgt å bare jobbe natt.

– Det har jeg gjort for at noen andre kollegaer skal få slippe.

Men tre år med nattarbeid har satt sine spor.

– Jeg er den eneste i familien som har fått stoffskifteproblemer, sier han.

Og han vet at helseproblemer ved nattarbeid ikke er noe som bare angår han.

– En undersøkelse i Danmark viser at nattarbeid kan gi hjerte- eller karsykdommer, diabetes eller demens – og at risikoen for dødsfall øker med 26 prosent! Det er snakk om helsa til folk!

Hva arbeidsmiljøloven sier om arbeidstid

Nedslående forskning

Undersøkelsen Sæle viser til er en dansk undersøkelse blant 18.000 sykepleiere som konkluderer med at de som jobber natt risikerer å utvikle alvorlige og dødelige sykdommer.

– Det mest alarmerende i studien vår, er at det er stor risiko for at nattsykepleiere utvikler Alzheimers, hjerneskader og andre former for alvorlig helsesvikt, sa ansvarlig for studien og professor ved Center for Epidemiologi og Screening ved Københavns, Zorana Jovanovic Andersen, til sykepleien.no.

I STAMI-rapport Nr.1 (2014): «Arbeidstid og helse. Oppdatering av en systematisk litteraturstudie» kan du lese mer om helerisiko ved blant annet nattarbeid.

Fikk med seg landsmøtet

Da bedriften endret arbeidstiden, startet en lang prosess for vekterklubben på Kollsnes.

– Påkjenningen med å jobbe på natt er bevist gang på gang. Vi mener at nattarbeid er en like stor påkjenning som å jobbe en tre-skiftordning. Derfor bør de som hovedsakelig jobber natt sidestilles med helkontinuerlig skiftarbeid, og ha en 33,6 timers arbeidsuke. Ikke 35,5 timer som i dag. I praksis betyr det to færre vakter per måned.

Vekterne satt seg ned og så på tariffavtalen og lovverket.

– Vi fant ingen virkemidler for å stoppe bedriftens omlegging av arbeidstiden. Det de gjorde var helt lovlig.

De samarbeidet med vekterklubben på oljeraffineriet Mongstad, som ligger lenger nord i Hordaland. Sammen tok de kravet om 33,6 timers arbeidsuke for nattarbeidere inn i tariffrådet for fjorårets hovedoppgjør.

– Det kom høyt opp på lista over våre krav, men så ble det samordna oppgjør på grunn av pensjonskravene. Da måtte vi endre planene, forklarer Sæle.

Nå ble målet å få landsmøtet med på at følgende setning skulle inn i kapittelet om arbeidstid i forbundets handlingsplan for 2019 – 2023:

«Forbundet skal jobbe for at de som hovedsakelig jobber nattarbeid skal sidestilles med helkontinuerlig skiftarbeid (33,6 i snitt per uke).»

De sendte inn forslaget til avdeling 6 Vest, som gikk god for forslaget og sendte det videre. Til slutt var det landsstyret som skulle innstille ovenfor landsmøtet. Det ble: Tiltres.

– Kampen er i gang

Sæle gikk på talerstolen på landsmøtet.

– At et forslag fra klubben vår fra forblåste Øygarden kommune kommer helt til landsmøtet, det betyr mye. Det viser våre medlemmer at vi har påvirkningskraft! Støtt innstillingen fra landsstyret, oppfordret han.

Og det gjorde landsmøtet.

Nå er Sæle veldig glad.

– Dette gjelder ikke bare vektere. Dette gjelder alle som jobber natt!

– Men det må en endring i arbeidsmiljøloven til på Stortinget for å få til dette?

– Kampen er ikke vunnet. Men vi fikk støtte for vår sak. Nå skal Arbeidsmandsforbundet jobbe for å få til endringer i loven. Det er nå kampen er i gang!

Fikk du med deg disse?

Vekteren Knut-Johannes Berg kjemper for bedre jobbsikkerhet for arbeidsfolk som jobber på anbud

Landsmøtets yngste er vekter, stuntkvinne, spesialeffekt-sminkør og stolt ambassadør fra nord

Vekteren Kristoffer: – Arbeiderkamp er også å stå opp mot rasisme og hat