JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norske verneombud på inspeksjon i VM-landet

«Vi fant ikke flere sikkerhetsbrudd på anleggene i Qatar enn det vi hadde funnet på en norsk byggeplass»

Geir Kåre Wollum fra Norsk Arbeidsmandsforbund har sjekket arbeidsforholdene for de som bygger idrettsanlegg for det omdiskuterte fotball-VM i Qatar. – Jeg ble positivt overrasket, sier verneombudet.

Harry Eide

merete.holtan.garte@lomedia.no

Det er sju år siden den daværende FIFA-president Sepp Blatter åpnet konvolutten der det sto at Qatar var tildelt fotball-VM for 2022. Siden har kritikken haglet: Hvordan kunne det lille ørkenlandet, som ifølge kritikerne bryter menneskerettighetene, er korrupt og har store hull i tvilsomt eksisterende arbeidsmiljølover – få tildelt et slikt mesterskap?

Geir Kåre Wollum jobber til vanlig som regionalt verneombud (RVO) innenfor bygg og anlegg i Norge. Sammen med RVO-kollega Harry Eide fra Fellesforbundet reiste han i oktober til Qatar som en del av en delegasjon fra det internasjonale bygningsarbeiderforbundet BWI. De utsendte skulle granske forholdene for anleggsarbeiderne i VM-landet med egne øyne.

Wollum lot med vilje være å lese seg opp på dødstall og urovekkende arbeidsforhold på forhånd.

– Jeg ville stille med åpent sinn, sier det norske verneombudet.

Inspiserte: Geir Kåre Wollum (Norsk Arbeidsmandsforbund - til høyre) og Harry Eide (Fellesforbundet) besøkte Qatar og to VM-anlegg.

Inspiserte: Geir Kåre Wollum (Norsk Arbeidsmandsforbund - til høyre) og Harry Eide (Fellesforbundet) besøkte Qatar og to VM-anlegg.

Geir Kåre Wollum

«Akseptert risiko» gir fare

BWI står for Building and Wood Workers’ International, har hovedsete i Sveits og stilte med til sammen sju representanter fra England, Kypros, India, Filippinene og Norge for å se på arbeidsforholdene på to av i alt åtte idrettsanlegg i Qatar.

Den ene var stadionanlegget Al Bayt i Al Khor, et flerbruksanlegg som skal ha 40.000 sitteplasser når det står klart. I dag er rundt 30 prosent av arbeidet utført, av 2.300 arbeidere fordelt på to skift.

Det andre anlegget, Qatar Foundation Stadium i Education City, skal ta 45.000 tilskuere, og vil på det meste ha 4.400 arbeidere i sving. På begge anleggsplassene er arbeiderne hovedsakelig fra landene India, Nepal og Bangladesh.

– Det gjør utfordringen med helse, miljø og sikkerhet enda større. Innenfor HMS-arbeid har vi et begrep som kalles «akseptert risiko», og for arbeidere fra fattige land er denne ofte høyere. Hovedsaken for disse arbeidstakerne er å komme til Qatar for å tjene penger, sier Geir Kåre Wollum.

Al-BAYT: Her bygges storslagne al-Bayt stadion, som skal romme 43.000 tilskuere

Al-BAYT: Her bygges storslagne al-Bayt stadion, som skal romme 43.000 tilskuere

Harry Eide

Mange har hjemlengsel og angst

Nettopp dette var en av kildene til frustrasjon hos arbeiderne i Qatar: De var på forhånd blitt forespeilet høyere lønninger og bedre vilkår enn de fikk.

I rapportene fra inspeksjonene er dette anmerket under «psykososiale forhold», sammen med forhold som hjemlengsel og angst. Andre anmerkninger hadde en sikkerhetsmessig mer alvorlig karakter.

Geir Kåre Wollum og kollega Harry Eide hadde sammen med engelske Simon Hester hovedansvaret for den fysiske sikkerheten på byggeplassene, inkludert bruk av maskiner, og kunne rapportere om flere avvik.

Varslet om feil selebruk

En av anmerkningene gikk på bruk av seler, som ofte ble brukt unødvendig og feil. Wollum og Eide anbefalte også entreprenøren å gi bedre og opplæring av sikkert arbeid i høyden.

– Vi fant en som brukte fallsikringsutstyr helt feil, og ga ham individuell veiledning. Men jeg har mistanke om at feilen er mer systematisk, sier det norske verneombudet.

De norske representantene anbefalte også en mer kollektiv sikring med stillaser og rekkverk, og at HMS-veiledning på skilt i større grad skulle bruke bilder framfor tekst, siden arbeiderne har ulike morsmål.

På anlegget som skal bli Qatar Foundation Stadium observerte Geir Kåre Wollum altfor høye gravekanter.

– Disse var dekket med stein som kunne rulle ned og potensielt skade arbeiderne, påpeker RVO-en.

Kjøkkenet: Ferske grønnsaker blandet med rått kjøtt

I tillegg var de norske verneombudene med på inspeksjonsrunder i brakkebyen der arbeiderne var innlosjert, herunder storkjøkkenet som skulle forsyne flere hundre med mat på hver sal.

Matsalene hadde blant annet gulv med fliser hvor det piplet urent vann opp gjennom utette fuger, og inspektørene fant både grønnsakskuttere og kjøttkuttere som kun var rengjort med såpe og ukokt vann, hvor rester av mat satt igjen.

I kjølerommet var ferske grønnsaker blandet med rått kjøtt, og grønnsakene ble vasket i klorvann.

Boforholdene på brakkene var stort sett gode, men det ble påpekt fare for legionella i dusjene på grunn av for lav temperatur på varmtvannet.

KRITIKKVERDIG: Brakkene var stort sett OK på inspeksjonen, men renholdet på kjøkkenet som laget mat til flere tusen mann daglig var svært dårlig.

KRITIKKVERDIG: Brakkene var stort sett OK på inspeksjonen, men renholdet på kjøkkenet som laget mat til flere tusen mann daglig var svært dårlig.

Harry Eide

«My father works here»

Det Geir Kåre Wollum observerte på de to byggeplassene var likevel ikke nok til å få det erfarne verneombudet til å melde seg inn blant de skarpeste kritikerne til byggingen av VM-arenaer i gulflandet.

– Jeg har lest artikler om at «tusen mann» har dødd under anleggsarbeid der, men fant ikke igjen de tallene på våre vernerunder. Vår hovedkonklusjon var at vi ikke fant flere sikkerhetsbrudd på disse anleggene enn det vi hadde funnet på en norsk byggeplass, slår Wollum fast.

På plussiden nevner verneombudet at flere av HMS-plakatene på anleggene henvendte seg like mye til hjertet som hodet til arbeidstakerne.

– For eksempel kunne det stå «My father works here. Please send him home safe to me», rapporterer Wollum med et smil.

HMS: Det er mye informasjon om HMS på byggeplassene, men Eide er kritisk til at mye bare er importert fra andre land og ikke tilpasset Qatar

HMS: Det er mye informasjon om HMS på byggeplassene, men Eide er kritisk til at mye bare er importert fra andre land og ikke tilpasset Qatar

Harry Eide

– Ikke representativt

RVO-en tror likevel de relativt gode HMS-forholdene på de to VM-anleggene ikke er representative for gulflandets byggebransje i sin helhet. Han tror snarere at verdens øyne har skjerpet de ansvarlige.

– Den politiske motstanden mot å ha VM i Qatar har vært stor, og har skapt stor fallhøyde for arrangøren. Jeg tror derfor de har hatt et ekstra fokus på HMS i VM-prosjektene, det har gått prestisje i å vise et godt ansikt utad. Også entreprenøren er blitt dressert til i forhold til den standarden som er lagt. Det politiske presset har på den måten vært med på å bedre forholdene for arbeiderne.

– Så du kan ikke friskmelde Qatars byggebransje?

– Nei, vi har jo bare sett på to anlegg, sier Wollum.

Farlig hett

De norske RVO-ene fikk vite at ti liv så langt er gått tapt under arbeidet med Al Bayt og Qatar Foundation Stadium. Èn døde etter et fall fra et høyere nivå, én døde etter å ha blitt påkjørt av en lastebil, og de åtte resterende døde av såkalte «naturlige årsaker».

– Her snakker vi antakelig om varmen. Vi har ikke fått det dokumentert, men mye tyder på at det handler om dehydrering eller utmattelse, forteller Geir Kåre Wollum.

I Qatar kan varmen på visse tider av året komme opp i 55 grader. Etter en lengre diskusjon er det nå klart at selve VM-arrangementet flyttes fra sommermånedene juni og juli til en tid på året hvor det er kaldere i ørkenlandet, i betydningen ned mot 30 grader.

VARMT: Da Eide og Wollum var på plass, lå temperaturen på rundt 40 grader. Men ute i ørkenen kan det bli enda verre, med over 50 grader. Først et stykke opp på 50-tallet på termometeret stopper arbeidet.

VARMT: Da Eide og Wollum var på plass, lå temperaturen på rundt 40 grader. Men ute i ørkenen kan det bli enda verre, med over 50 grader. Først et stykke opp på 50-tallet på termometeret stopper arbeidet.

Harry Eide

– En ære å bli spurt

Da Wollum og kollega Harry Eide var på plass i Qatar, lå temperaturen på rundt 40 grader. Sammen med lange dager gjorde det turen slitsom, men opplevelsesrik.

– Jeg må si at det var ærefullt å bli tatt ut til å inspisere anleggene, og ikke minst å representere regionale verneombud og Norsk Arbeidsmandsforbund i internasjonal sammenheng, sier Geir Kåre Wollum, som måtte brushe opp engelsken foran besøket.

Vokabularet holdt mål, og RVO-en håper å få sjansen til å gjøre flere slike jobber.

– Jeg velger å tro at jeg og Harry ble plukket ut til inspeksjonen fordi vi er gode på HMS.

Glemte notatene i jakkelommen

Geir Kåre Wollum ble nylig også invitert til å kommentere forholdene på byggeplasser i Qatar i NRK-programmet «Urix». Programleder Gry Blekastad Almås tok kontakt med RVO-en, og fikk tilsendt en flere siders rapport fra Qatar-besøket, skrevet av Harry Eide og Wollum selv.

Først noen dager før programmet skulle på lufta fikk Wollum en ny telefon fra NRK-redaksjonen, med spørsmål om han kunne stille til TV-intervju.

– Jeg er jo ikke så medievant, men fikk spørsmålene tilsendt og laget et notat jeg tok med til studio. Så viste det seg at jeg hadde lagt igjen brillene i jakkelommen ute i gangen. Men det var kanskje like greit, sier han med et smil.

Wollum fikk nemlig godt fram BWI-delegasjonens observasjoner i «Urix».

– Åtte minutter gikk veldig fort! sier det regionale verneombudet, som delte intervjuflaten med redaksjonssjef i fotballtidsskriftet Josimar, Håvard Melnæs.

– Men jeg fikk sagt som jeg gjør i dette intervjuet: at jeg ble positivt overrasket over arbeidsforholdene på byggeplassene vi besøkte, i hvert fall når det gjelder sikkerhet, sier Geir Kåre Wollum.

Se «Urix»-programmet her.

Amnesty: – Migrantarbeiderne undertrykkes

En rapport fra Amnesty International står i sterk kontrast til inntrykket de norske inspektørene fikk i Qatar. Rapporten fra mai i år slår fast at dårlig behandling av migrantarbeiderne som bygger for fotball-VM fortsatt foregår.

– De som står bak VM-arrangementet har vedtatt en rekke spesialtiltak for å hindre dette, men realiteten er at arbeiderne fortsatt er en del av Qatars undertrykkende arbeidslivssystem (…), sier James Lynch i Amnesty International på deres nettsted.

I rapporten «The ugly side of the beautiful game» slår blant annet Amnesty fast at

* 79 prosent av arbeiderne betalte avgift til agenten som rekrutterte dem til arbeiderne.

* Entreprenørene presser arbeiderne til lange dager, halvparten får ikke hviledager. En person som var intervjuet hadde jobbet hver eneste dag i nesten fem måneder (148 dager).

* 25 prosent av arbeiderne tør ikke melde fra om HMS-saker i frykt for represalier.

* Fire av ti entreprenører som ble undersøkt holdt tilbake arbeidernes pass, selv om det er forbudt etter qatarisk lov.

Les også:

VM-jobbene i Qatar skal inspiseres

Håper VM gjør Qatar bedre

– Qatar må velge mellom VM og kafala

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse