JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oppreist i Valla-stormen

Odd Erik Kokkin (44) liker når det blåser litt friskt rundt ham, men det får være måte på. Lederen i HK-klubben i LO ser fram til å avslutte Valla-saken. - Jeg er ikke dritt lei, men begynner å bli ganske mett. Problemet er at saken på langt nær er ferdig. Det er ikke bra, hverken for ansatte eller LO som organisasjon, mener Kokkin.21.06.2007
13:17
16.12.2013 01:31

- Klubben kan leve med dette.LOs sekretariat har akkurat gitt tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla innsyn i dokumentene som framkom i arbeidet med Fougner-utvalgets rapport. Mobilen ringer. Dagbladet ønsker kommentarer og bilde. Leder i HK-klubben i LO, Odd Erik Kokkin tar seg god tid i telefonen og gir klare svar. - Anonymiteten, konfidensialiteten og rettssikkerheten til mine medlemmer skal ivaretas. Det er vi opptatt av, og det slår vedtaket fast. Vi er fornøyd så langt, avslutter Kokkin, legger på og slår mobilen på lydløst. - Den største utfordringen har vært presset fra media. Bare fredag ettermiddag og kveld hadde jeg 43 tapte anrop, stort sett fra journalister. Kokkin er ikke fremmed med å håndtere pressefolk i tidligere verv, men denne saken har vært spesiell. Han syns det har vært vanskelig å forholde seg til skjulte kilder og lekkasjer.- Det har også vært spesielt å vite at det hver dag kommer noe i mediene, men aldri vite hva.

Kokkin er

egentlig kontormedarbeider på LOs distriktskontor for Oslo og Akershus, noe han har vært de fem siste årene. For ett og et halvt år siden ble Kokkin leder i HK-klubben, fordi ingen andre ville. - Da Valla-Yssen-saken sprakk ble jeg kastet inn i en situasjon som ingen hadde drømt om og ingen var forberedt på.Formelt er han frikjøpt 60 prosent for å være leder i HK-klubben. - Jeg jobber sikkert 150 prosent og det kun med en sak. Selv om Kokkin er relativt fersk som leder i HK-klubben, er han ingen novise i fagforeningsarbeid. Før han kom til LO var han hovedtillitsvalgt i Nes kommune i ti år på heltid. - En god erfaring! Hadde jeg vært fersk i gamet ville jeg trolig vært sykemeldt for lenge siden. Jeg unner ingen ferske tillitsvalgte å havne i et lignende vepsebol med en del mektige folk i bresjen. Kokkin har ikke stått alene og understreker betydningen av å ha et oppegående styre og mange kunnskapsrike medlemmer rundt seg. - Det er viktig å ha støtte for det vi gjør, og ikke risikere å bli tatt med buksene nede.Med 150-160 medlemmer vil det alltid være interne uenigheter. Kokkin syns er uproblematisk så lenge kritikken er saklig. - Men saken har vært krevende. Vi har ikke fått gjort noe annet. Dere journalister har heller ikke gitt oss arbeidsro til å gjøre noe annet.

Kokkin vokste

opp på gård på Kjellmyra ved Flisa, midt mellom Elverum og Kongsvinger. Han karakteriserer det som en fin oppvekst med oppmerksomme foreldre, tre eldre søsken og en yngre bror. Faren, som i tillegg til å drive gården også jobbet i Oslo, tok seg tid til å følge sønnen land og strand rundt på hopprenn. - Min personlige rekord er 96 meter – i renn! Forteller Kokkin uoppfordret, smiler og legger til at han selvfølgelig – som alle andre – har hoppet mye lengre på trening. Men skihoppingen var ikke en søken etter adrenalinkick. - Det er klart du får et sug i magen når du har 100 km/t nedover bakken, men når du er sikker på hva du skal gjøre blir det ikke skummelt. For å si det sånn: Jeg har hatt mange flere søvnløse netter som klubbleder enn jeg hadde som skihopper. I Valla-Yssen-saken har jeg aldri visst hva som kunne komme og dermed heller ikke være forberedt på det.

For odelsgutten

Kokkin var det aldri aktuelt å overta gården. - Broren min hadde interesse og utdanning, så det var riktig at han overtok. Det eneste kravet jeg hadde er at jeg når som helst skal kunne komme på besøk og kjøre traktor en time. Den muligheten ville jeg ha, men jeg har aldri gjort det...- For meg er ikke gården noe savn. Jeg har ingen interesse for det. Det er tøff businesss. Jeg ville hatt hjertet langt oppe i halsen hver vår og høst når regnskapets timer kommer. Nei, da er det bedre med fast jobb og lønn, om så som tillitsvalgt i en hektisk hverdag, mener Kokkin. Han liker at det blåser litt friskt rundt ham. - Jeg er veldig fornøyd med jobben som kontormedarbeider, men det er greit å komme tilbake til sagmugg og sirkus også. Jeg liker å være sammen med folk og være med å løse konflikter.

Kokkin ble

tatt av idretten lenge før fagbevegelsen fanget ham. Han gikk på skigymnaset i Trysil, var i militæret på idrettsoffiserenes kontor på Elverum og fortsatte på lærerutdanningen med idrett som hovedfag. Sammen med kona – de har vært kjærester siden 7. klassen – flyttet han til Nes kommune og ble ansatt som lærere begge to. Etter tre år stort sett i gymsalen ble han lei svette treningsklær. Uten helse- eller sosialfaglig bakgrunn ble han likevel ansatt som avdelingsleder for en ny PU-bolig for barn i Nes. - Det er den mest givende, spennende og utfordrende jobben jeg har hatt. Å møte og ta seg av de svakeste i samfunnet ga meg mye. Det var så lite som skulle til for å glede dem, minnes han. På samme tidspunkt var Kokkins sønn også et lite barn. Det ga livet ekstra perspektiver.- Det er ingen selvfølge at barn kan hoppe opp og ned i sofaen. Jeg ble glad da sønnen min gjorde det, selv om jeg kom sliten hjem fra jobb.

Men en givende

jobb til tross, Kokkin sluttet omtrent i protest da ressursene de ble tildelt opplevdes som alt for små. Han kom tilbake til Nes kommune og ble raskt fanget av fagbevegelsen. Kokkin ble hovedtillitsvalgt på heltid, noe han var i 10 år. Det var nok.- Som hovedtillitsvalgt var jeg tilnærmet tilgjengelig 24 timer i døgnet, alle dager i året. Det blir slitsomt. I en liten kommune som Nes er det heller ikke til å unngå at uansett hvor du er; på butikken eller på fest, så er det alltid noen som skal diskutere en sak med deg.Kokkin mener han har tatt lærdom av det.- Jeg er flinkere til å skjerme fritida denne gangen og jeg opplever at det stort sett blir respektert.

Det

er ikke idretten som nå har grep om fritida til Kokkin. Det er politikk. Allerede mens han var hovedtillitsvalgt hadde han er periode for Arbeiderpartiet i kommunestyre i Nes, men tok så en pause. Nylig rykket han opp fra vara til fast plass. Kokkins navn står som nummer tre på Aps liste til høstens kommunevalg. - Lokalpolitikk er moro. Jeg liker å være med og påvirke. Gjennom lokaldemokratiet på Nes er det mulig å få til noe med de midlene vi har. Vi ser resultater og har fått til mye bra på skole, eldreomsorg og kultur. Engasjementet for politikken har en klar ideologisk forankring. Kokkin kommer aldri til å stemme med Frp, bedyrer han. - Det er sikkert mulig å være enig med Frp i enkeltsaker hvis du er opptatt av billig sprit og tobakk, lave skatter osv, men partiets helhetspolitikk er jo helt vill. Han mener Stoltenbergregjeringen hittil har gjort seg fortjent den støtten LO ga i forkant av stortingsvalget.- Den rødgrønne regjeringen har gjort en god jobb så langt.

Kokkin er

på vei til toget. Et kommunestyremøte venter denne ettermiddagen. Når juli kommer er det endelig ferie, selv om Kokkin ikke tror han får helt fri fra saken som har opptatt store deler av tiden det siste halvåret. - Jeg vil ikke si at jeg er dritt lei, men jeg begynner å bli ganske mett. Problemet er at vi ikke kommer videre. Saken er på langt nær ferdig. Jeg ser for meg at den blir med oss fram til kongressen i 2009. Det er ikke bra, hverken for ansatte eller LO som organisasjon. Slitasjen blir stor etter hvert. Han tror likevel LO vil komme styrket ut av det. - For oss ansatte har det vært greit med fokus på en del ting som har vært påpekt i noen år, uten at noen ting er gjort. Vi har glemt oss selv en periode, men nå må noe gjøres. Vi er alle avhengig av resultater.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
21.06.2007
13:17
16.12.2013 01:31Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

Paul S Amundsen

Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP

Ole Palmstrøm

Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

Per Flakstad

Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

pressefoto, WizzAir.com

Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Ida Bing

Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Tormod Ytrehus

Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter

Debatt

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

Jan-Erik Østlie

«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»

Colourbox.com

Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb

 Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Sp lover norsk vaksineproduksjon

Bent Høie

Bent Høie

Leif Martin Kirknes

Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie

HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.

HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.

Privat

Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør

Bjørn Inge Bergestuen/Frp

Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere


Flere saker