JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oppreist i Valla-stormen

Odd Erik Kokkin (44) liker når det blåser litt friskt rundt ham, men det får være måte på. Lederen i HK-klubben i LO ser fram til å avslutte Valla-saken. - Jeg er ikke dritt lei, men begynner å bli ganske mett. Problemet er at saken på langt nær er ferdig. Det er ikke bra, hverken for ansatte eller LO som organisasjon, mener Kokkin.21.06.2007
13:17
16.12.2013 01:31

- Klubben kan leve med dette.LOs sekretariat har akkurat gitt tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla innsyn i dokumentene som framkom i arbeidet med Fougner-utvalgets rapport. Mobilen ringer. Dagbladet ønsker kommentarer og bilde. Leder i HK-klubben i LO, Odd Erik Kokkin tar seg god tid i telefonen og gir klare svar. - Anonymiteten, konfidensialiteten og rettssikkerheten til mine medlemmer skal ivaretas. Det er vi opptatt av, og det slår vedtaket fast. Vi er fornøyd så langt, avslutter Kokkin, legger på og slår mobilen på lydløst. - Den største utfordringen har vært presset fra media. Bare fredag ettermiddag og kveld hadde jeg 43 tapte anrop, stort sett fra journalister. Kokkin er ikke fremmed med å håndtere pressefolk i tidligere verv, men denne saken har vært spesiell. Han syns det har vært vanskelig å forholde seg til skjulte kilder og lekkasjer.- Det har også vært spesielt å vite at det hver dag kommer noe i mediene, men aldri vite hva.

Kokkin er

egentlig kontormedarbeider på LOs distriktskontor for Oslo og Akershus, noe han har vært de fem siste årene. For ett og et halvt år siden ble Kokkin leder i HK-klubben, fordi ingen andre ville. - Da Valla-Yssen-saken sprakk ble jeg kastet inn i en situasjon som ingen hadde drømt om og ingen var forberedt på.Formelt er han frikjøpt 60 prosent for å være leder i HK-klubben. - Jeg jobber sikkert 150 prosent og det kun med en sak. Selv om Kokkin er relativt fersk som leder i HK-klubben, er han ingen novise i fagforeningsarbeid. Før han kom til LO var han hovedtillitsvalgt i Nes kommune i ti år på heltid. - En god erfaring! Hadde jeg vært fersk i gamet ville jeg trolig vært sykemeldt for lenge siden. Jeg unner ingen ferske tillitsvalgte å havne i et lignende vepsebol med en del mektige folk i bresjen. Kokkin har ikke stått alene og understreker betydningen av å ha et oppegående styre og mange kunnskapsrike medlemmer rundt seg. - Det er viktig å ha støtte for det vi gjør, og ikke risikere å bli tatt med buksene nede.Med 150-160 medlemmer vil det alltid være interne uenigheter. Kokkin syns er uproblematisk så lenge kritikken er saklig. - Men saken har vært krevende. Vi har ikke fått gjort noe annet. Dere journalister har heller ikke gitt oss arbeidsro til å gjøre noe annet.

Kokkin vokste

opp på gård på Kjellmyra ved Flisa, midt mellom Elverum og Kongsvinger. Han karakteriserer det som en fin oppvekst med oppmerksomme foreldre, tre eldre søsken og en yngre bror. Faren, som i tillegg til å drive gården også jobbet i Oslo, tok seg tid til å følge sønnen land og strand rundt på hopprenn. - Min personlige rekord er 96 meter – i renn! Forteller Kokkin uoppfordret, smiler og legger til at han selvfølgelig – som alle andre – har hoppet mye lengre på trening. Men skihoppingen var ikke en søken etter adrenalinkick. - Det er klart du får et sug i magen når du har 100 km/t nedover bakken, men når du er sikker på hva du skal gjøre blir det ikke skummelt. For å si det sånn: Jeg har hatt mange flere søvnløse netter som klubbleder enn jeg hadde som skihopper. I Valla-Yssen-saken har jeg aldri visst hva som kunne komme og dermed heller ikke være forberedt på det.

For odelsgutten

Kokkin var det aldri aktuelt å overta gården. - Broren min hadde interesse og utdanning, så det var riktig at han overtok. Det eneste kravet jeg hadde er at jeg når som helst skal kunne komme på besøk og kjøre traktor en time. Den muligheten ville jeg ha, men jeg har aldri gjort det...- For meg er ikke gården noe savn. Jeg har ingen interesse for det. Det er tøff businesss. Jeg ville hatt hjertet langt oppe i halsen hver vår og høst når regnskapets timer kommer. Nei, da er det bedre med fast jobb og lønn, om så som tillitsvalgt i en hektisk hverdag, mener Kokkin. Han liker at det blåser litt friskt rundt ham. - Jeg er veldig fornøyd med jobben som kontormedarbeider, men det er greit å komme tilbake til sagmugg og sirkus også. Jeg liker å være sammen med folk og være med å løse konflikter.

Kokkin ble

tatt av idretten lenge før fagbevegelsen fanget ham. Han gikk på skigymnaset i Trysil, var i militæret på idrettsoffiserenes kontor på Elverum og fortsatte på lærerutdanningen med idrett som hovedfag. Sammen med kona – de har vært kjærester siden 7. klassen – flyttet han til Nes kommune og ble ansatt som lærere begge to. Etter tre år stort sett i gymsalen ble han lei svette treningsklær. Uten helse- eller sosialfaglig bakgrunn ble han likevel ansatt som avdelingsleder for en ny PU-bolig for barn i Nes. - Det er den mest givende, spennende og utfordrende jobben jeg har hatt. Å møte og ta seg av de svakeste i samfunnet ga meg mye. Det var så lite som skulle til for å glede dem, minnes han. På samme tidspunkt var Kokkins sønn også et lite barn. Det ga livet ekstra perspektiver.- Det er ingen selvfølge at barn kan hoppe opp og ned i sofaen. Jeg ble glad da sønnen min gjorde det, selv om jeg kom sliten hjem fra jobb.

Men en givende

jobb til tross, Kokkin sluttet omtrent i protest da ressursene de ble tildelt opplevdes som alt for små. Han kom tilbake til Nes kommune og ble raskt fanget av fagbevegelsen. Kokkin ble hovedtillitsvalgt på heltid, noe han var i 10 år. Det var nok.- Som hovedtillitsvalgt var jeg tilnærmet tilgjengelig 24 timer i døgnet, alle dager i året. Det blir slitsomt. I en liten kommune som Nes er det heller ikke til å unngå at uansett hvor du er; på butikken eller på fest, så er det alltid noen som skal diskutere en sak med deg.Kokkin mener han har tatt lærdom av det.- Jeg er flinkere til å skjerme fritida denne gangen og jeg opplever at det stort sett blir respektert.

Det

er ikke idretten som nå har grep om fritida til Kokkin. Det er politikk. Allerede mens han var hovedtillitsvalgt hadde han er periode for Arbeiderpartiet i kommunestyre i Nes, men tok så en pause. Nylig rykket han opp fra vara til fast plass. Kokkins navn står som nummer tre på Aps liste til høstens kommunevalg. - Lokalpolitikk er moro. Jeg liker å være med og påvirke. Gjennom lokaldemokratiet på Nes er det mulig å få til noe med de midlene vi har. Vi ser resultater og har fått til mye bra på skole, eldreomsorg og kultur. Engasjementet for politikken har en klar ideologisk forankring. Kokkin kommer aldri til å stemme med Frp, bedyrer han. - Det er sikkert mulig å være enig med Frp i enkeltsaker hvis du er opptatt av billig sprit og tobakk, lave skatter osv, men partiets helhetspolitikk er jo helt vill. Han mener Stoltenbergregjeringen hittil har gjort seg fortjent den støtten LO ga i forkant av stortingsvalget.- Den rødgrønne regjeringen har gjort en god jobb så langt.

Kokkin er

på vei til toget. Et kommunestyremøte venter denne ettermiddagen. Når juli kommer er det endelig ferie, selv om Kokkin ikke tror han får helt fri fra saken som har opptatt store deler av tiden det siste halvåret. - Jeg vil ikke si at jeg er dritt lei, men jeg begynner å bli ganske mett. Problemet er at vi ikke kommer videre. Saken er på langt nær ferdig. Jeg ser for meg at den blir med oss fram til kongressen i 2009. Det er ikke bra, hverken for ansatte eller LO som organisasjon. Slitasjen blir stor etter hvert. Han tror likevel LO vil komme styrket ut av det. - For oss ansatte har det vært greit med fokus på en del ting som har vært påpekt i noen år, uten at noen ting er gjort. Vi har glemt oss selv en periode, men nå må noe gjøres. Vi er alle avhengig av resultater.

21.06.2007
13:17
16.12.2013 01:31Mest lest

Jonas Gahr Støre og resten av regjeringen får frist til høstens statsbudsjett med å melde tiltak.

Jonas Gahr Støre og resten av regjeringen får frist til høstens statsbudsjett med å melde tiltak.

Jan-Erik Østlie

Nå har LO-forbund fått nok: Gir Støre strøm-frist

GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.

GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.

Ole Palmstrøm

Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent

– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.

– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.

Jan Erik Østlie

Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa

BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.

BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.

Ole Palmstrøm

Ansatte raser over FHI-kutt: – Dette er takken fra Norge, liksom

Debatt

Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.

Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.

Erlend Angelo

«Når Støre går ut med at strømprisene kan bli enda dyrere, da klarer jeg ikke å sitte i ro»

KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.

KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.

Espen Sand

Tidligere butikksjef: – Ansatte er lojale og har jobbet ræva av seg og så får de ikke større stillinger

Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen. 

Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen. 

Martin Guttormsen Slørdal

Dette er de fire strømtiltakene regjeringen vurderer nå

Forbundsleder Ulf Madsen i FLT (t.v.) og forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi skal meisle ut en samarbeidsavtale mellom sine to forbund.

Forbundsleder Ulf Madsen i FLT (t.v.) og forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi skal meisle ut en samarbeidsavtale mellom sine to forbund.

Kai Hovden

Slår de seg sammen, blir de et av LOs største forbund

– Markedskreftene har tatt over styringen. Som god sosialdemokrat mener jeg det er feil, sier Roar Flåthen.

– Markedskreftene har tatt over styringen. Som god sosialdemokrat mener jeg det er feil, sier Roar Flåthen.

Martin Guttormsen Slørdal

Flåthen: Kraftkrisen er Støres store test som statsminister

Jan-Erik Østlie

LO-lederen advarer mot lettvinte strøm-løsninger

Regjeringen må styre unna lettvinte løsninger for å få bukt med de høye strømprisene, mener Trygve Svensson.

Regjeringen må styre unna lettvinte løsninger for å få bukt med de høye strømprisene, mener Trygve Svensson.

Jan-Erik Østlie

– Folk bør være 1000 ganger mer bekymret for Putin enn for Acer

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Kommentar

Bedrifter og husholdninger trenger strømhjelp fra statens side, skriver Kjell Werner.

Bedrifter og husholdninger trenger strømhjelp fra statens side, skriver Kjell Werner.

Brian Cliff Olguin

«Strømstøtten må ikke bli så omfattende at vi alle straffes med et rentesjokk»

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn A. Grimstad

Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp

FORTJENER MER: Det var ikke mye hjemmekontor på oss under pandemien. Vi skapte rekordresultatene for Posten og har gjort oss fortjent til rundt 30.000 kroner i tillegg, mener Roar Wiker på Skøyen.

FORTJENER MER: Det var ikke mye hjemmekontor på oss under pandemien. Vi skapte rekordresultatene for Posten og har gjort oss fortjent til rundt 30.000 kroner i tillegg, mener Roar Wiker på Skøyen.

Alf Ragnar Olsen

Roar sa nei til lønnsoppgjøret: – Vi skapte rekordresultater for Posten og fortjener mer

SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.

SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.

Nina Hanssen

Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik

SAS

SAS

Tormod Ytrehus

Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen

Lufthansa

Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året

Martin Guttormsen Slørdal

Gerd-Liv Valla kritiserer regjeringen: – Strøm er ikke en vare. Det har den dessverre blitt


Flere saker