Kan lære av Valla-saken
Medieprofessor Sigurd Allern påviser store sprik i LO-fagbladenes dekning av den historiske striden rundt Gerd-Liv Valla. LO-Aktuelt og HK-Nytt er de to bladene som har skrevet mest om konflikten.
På oppdrag for LOFF, LOs forening for fagblad og informasjon, har Sigurd Allern pløyd seg gjennom i alt 23 LO-fagblader, i tillegg til nettportalen frifagbevegelse.no. Målet var å se hvordan fagbladene omtalte og dekket den etter hvert så mye omtalte konflikten rundt Gerd-Liv Valla og Ingunn Yssen. Forskningsresultatene ble lagt fram på en konferanse for det nordiske fagbladmiljøet i Stavanger i slutten av forrige uke.
Beskjeden dekning
Det mest karakteristiske er at fagbladene, til tross for at de er LO og forbundenes egne organer, har vært svært beskjedne i sin dekning av saken. Kun fire av bladene har vist journalistiske ambisjoner om å dekke konflikten og mediedrevet som rystet LO, deriblant HK-Nytt. Fem av bladene har forbigått saken i taushet, mens www.frifagbevegelse.no på sin side har lagt nøyaktig 100 saker ut på nettet i perioden Allern har undersøkt.
Ytterpunkter 8 av bladene har i alt 13 ganger omtalt saken på lederplass. HK-Nytt er ikke blant disse. Hovedinntrykket er ifølge Allern at lederne argumenterer for behovet for et fortsatt sterkt LO. Ytterpunktene når det gjelder holdninger er ledere i henholdsvis Fagforbundets Fagbladet og Fellesforbundets Magasinet for fagorganiserte. Der Fagbladet støtter Valla, er Magasinet skarpt kritisk mot henne.
Omfattende, men forsiktig I LO-Aktuelt og frifagbevegelse.no som begge er eid av LO, har Allern konstatert omfattende, men forsiktig dekning av saken. LO-Aktuelt er det eneste bladet som lar en LO-leder i hardt vær komme til orde. HK-Nytt har drevet aktiv nyhetsdekning, og gir rom for både Yssen og VGs nyhetsredaktør, samtidig som kritiske røster som står i kontrast til forbundslederens profil får komme til orde. I motsetning til dagspressen har fagbladene nesten ikke benyttet anonyme kilder, og har med Allerns ord gitt et helt annet og langt mer variert bilde av saken enn dagspressen.
Minefelt?
Medieprofessoren mener imidlertid å ha iakttatt flere tabubelagte områder:- Det er oppsiktsvekkende at ingen har kikket nærmere på Yssens innsats i LOs internasjonale avdeling. Er det et minefelt som ikke kan granskes? Og hvorfor kunne ikke fagbladene granske påstandene om mobbing ved hjelp av kilder i LO? Hvorfor vente på juristene og de styrte, selektive lekkasjene i VG, spurte Allern og konstaterte at heller ikke dagspressen har drevet granskende journalistikk på disse feltene. Han finner det også underlig at ingen av fagbladene har skrevet kritisk om lederen for Fougner-utvalget, ”en høyreorientert advokat som har frontet så mange saker mot fagbevegelsen, på vegne av storkapitalen”.
Trekk lærdom
- Hvorfor null omtale av LO-ansattes egne protester mot mobbepåstandene allerede i februar? Og hvorfor fikk avisene lov til å dunke løs uimotsagt med sin grovt ensidige dekning både med hensyn til kildevalg og vinkel? Nyhetsmediene er en dominerende maktfaktor som disponerer sine egne propagandaapparater. Der en samlet, norsk presse ukritisk deltok i inkvisisjonen mot Valla, burde fagbladene finne sin plass som motmakt og granske fakta i saken, sa Allern som mener fagbladene kan trekke konkret lærdom av saken:- Dere bør ha et bedre beredskap for å gjøre selvstendige analyser. Dere bør bruke flere krefter på å se kritisk på de ledende nyhetsmediene. Og dere bør vise større politisk potens, konkluderte Sigurd Allern.
Selvkritikk Debatten etterpå var preget av selvkritikk. Blodfattig og tannløs var blant ordene som ble brukt om fagbladenes dekning av saken. Den typiske analysen lød at fagbladene ble tatt på senga av den voldsomme saken, og at de for det meste små fagbladsredaksjonene på ingen måte kunne matche de enorme ressursene avisene satte inn på en sak som utviklet seg fra dag til dag. Den manglende, kritiske dekningen av advokat Fougner skyldtes dels at nedsettelsen av utvalget medførte et lettelsens sukk i hele fagbevegelsen – og følelsen av et pusterom etter ukers hardkjør i nyhetsmedia. Dels at det var viktig for Yssens følelse av rettssikkerhet, at det nettopp var en LO-kritisk advokat som ble satt til å lede utvalget.
Vanskelig
- Saken var så vanskelig å dekke, fordi det hersket en handlingslammelse i forbundene, både overfor den konkrete saken og den diffuse maktkampen i LO. I ettertid har vi snakket om at fagpressen burde ha satt av et par journalister til en felles, bred dekning av saken, sa Johnny Daugstad, redaktør i Fagbladet. Svein Yngve Madssen, redaktør i LO-Aktuelt, fortalte at han gjennom en kartlegging for et par år siden hadde konstatert at fagbladene nesten ikke skriver om LO.
Konsekvenser
- For vår del er hovedoppgaven å dekke hele fagbevegelsen i hele Norge. I denne saken er det store spørsmålet vi må bite oss fast i: Hva er konsekvensen for LO? Holder det på å utvikle seg en splittelse i fagbevegelsen, mens vi venter på boka om saken, en mulig rettssak og LO-kongressen i 2009? Internt i redaksjonen har vi diskutert viktigheten av å sette en dagsorden selv, uten å bli et haleheng til pressens dekning, samtidig som vi har måttet vokte nøye over troverdigheten og integriteten. Hadde vi forsvart Valla, ville det ha vært ødeleggende. Motsatt ville vi blitt beskyldt for å ha en agenda og være deltakere i et spill om vi hadde angrepet Valla, sa Madssen og konstaterte at saken var langt større i Akersgata enn ute i landet.- Folk flest gikk lei av saken etter få dager, sa han.
Sakens fakta
Fagbladsredaktører fra Danmark, Finland og Sverige slo fast at dekningen av en tilsvarende sak neppe ville ha vært bedre i deres fagblad.- Den viktigste lærdommen er nok at dere burde ha vært grundigere i å avdekke fakta i selve saken: Ble Yssen virkelig mobbet? Det er jo en av de viktigste faktorene for fagbevegelsens omdømme, om den lykkes i å beskytte medlemmene mot mobbing, konstaterte Jens Holmsgaard, redaktør for det danske fagbladet Metal.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.
Leif Martin Kirknes