JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streiker på nettet

Akkurat nå pågår tidenes første virtuelle streik. Det er IBM-ansattte som aksjonerer - med full støtte fra funksjonærinternasjonalen UNI.

IBM Italia får merke sine ansattes vrede over lønnskutt og krav om nytt lønnssystem når firmaet nå rammes av en nettbasert aksjon for å informere offentligheten. Det som er omtalt som historiens første virtuelle streik, foregår i nettsamfunnet Second Life, som har rundt ni millioner brukere globalt. Her lever folk alternative nettliv, og både stater, fagforeninger og konserner har satset stort på å være synlige og skaffe seg nye kunder eller medlemmer via Second Life.

Fafo-forsker Espen Løken sier IBM har investert mye på å etablere seg i den virtuelle verdenen, og derfor rammes av aksjonene.

– I stedet for positiv markedsføring får de nå mye negativ omtale, sier han.

Vekker oppsikt

Det er fagforeningen Rappresentanza Sindacale Unitaria IBM Vimercate som har tatt ut 9000 IMB-ansatte i streik. Streiken foregår ikke på tradisjonelt vis med produksjonsstans, mer som en demonstrasjon eller det som på engelsk kalles «picketing» – der streikevakter møter opp og blokkerer IBMs «bygninger« i Second Life. Den virtuelle aksjonen suppleres av markeringer i den virkelige verden, utenfor IBMs kontorer i Italia.

– Det spesielle er ikke konflikten mellom ansatte og et av verdens største multinasjonale selskaper, men at aksjonen har vakt slik oppsikt. Det har vært artikler i aviser verden over, og mange har blogget om aksjonen, sier Espen Løken.

Potensial for solidaritet

Espen Løken er enig i at nettet gir nye muligheter for fagbevegelsen, som et positivt tillegg til allerede eksisterende aksjonsformer.

– Det viser at det finnes muligheter for å ramme arbeidsgiveren på kreative og nye måter i en konflikt, sier han.

Nettet har dessuten et stort potensial for å vise internasjonal solidaritet.

– I dag har IBM-ansatte muligheten til å delta, uansett hvor de er ansatt, sier han.

Annonse
Annonse