JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter ikke aksjonsdemokratiet

Nestleder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, mener ekspertveldet utgjør en større fare for demokratiet enn aksjonister.22.12.2010
07:54
16.12.2013 14:58

torgny.hasaas@lomedia.no

– Aksjonister er viktigere for demokratiet enn Iver Neumann, mener nestleder i Arbeiderpartiet Helga Pedersen.

Sist fredag ble professor og forskningssjef ved NUPI, Iver B. Neumann intervjuet av NRK Dagsnytt. Han sa at tendensen til at politikerne i Stortinget og regjeringen lar seg presse, gjør Norge spesiell.

– Hensynet til de små gruppene har gått altfor langt her i landet, og at tankegangen hos politikerne er problematisk for det store flertallet, mente professoren.

– Jeg ble svært provosert over det Iver Neumann sa, sier Helga Pedersen til LO-Aktuelt.

LO-Aktuelt møter nestlederen i Arbeiderpartiet helt på slutten av høstsesjonen i Stortinget, en høst som har vært preget av turbulens. Både kraftmastene i Hardanger og sykehussaken har skapt store bølger og tøffe nedturer på meningsmålingene for det største regjeringspartiet. Men akkurat nå er det en professor hun har i tankene.

– Neumann mener at regjeringa lar seg pushe fra sak til sak når det er et demonstrasjonstog. Underforstått mener han at slike beslutninger bør tas av dannete mennesker som skriver kronikker i Aftenposten og som har gått på skolen sammen med embetsverket i departementene.

– Denne utviklingen er en mye større trussel mot det norske demokratiet enn de som tar i bruk sin selvsagte rett til å ytre seg. Jeg frykter ikke for det norske demokratiet, men hvis man skal frykte noe så er ekspertveldet et større problem enn at folk engasjerer seg, slår Helga Pedersen fast.

Hun skryter av fagbevegelsens måte å arbeide på fordi en klarer å kombinere kunnskap med et folkelig engasjement. Dette er viktig for demokratiet og gir gode de politiske prosesser.

– Dette står i sterk kontrast til hva en opplever i resten av Europa hvor fagbevegelsen står på gata og roper. I Frankrike for eksempel kan en aldri bli toppbyråkrat hvis en ikke har gått på den rette skolen.

– Jeg ønsker meg mer folkelig engasjement, ikke mindre, sier hun.

Så er det Høyres tur.

– Høyre prøver seg på en svensk vri. De snakker om velferd, men det de fører, er gammeldags høyrepolitikk. De har rett nok ikke kommet så langt som i Sverige hvor de kaller seg det nye arbeiderpartiet, sier Helga Pedersen nestleder i Arbeiderpartiet. Hun understreker at situasjonen i Norge nå er annerledes enn på 80-tallet.

– Da var det snakk om en høyrebølge, folk ønsket Høyres politikk. Det er det ikke nå. Derfor prøver Høyre seg på å låne sosialdemokratiske klær.

Men Pedersen løfter blikket framover. Rett nok skal hun ut i barselpermisjon i februar, men blikket hennes er rettet mot stortingsvalget i 2013. Hun er opptatt av hvordan en i Norge kan forhindre den situasjonen som er i vårt naboland i øst, Sverige, hvor de borgerlige vant valget med sosialdemokratisk retorikk.

– Vi må kle av Høyres retorikk plagg for plagg. Det nytter ikke å snakke om «utenforskap» når en lover 10 milliarder i skattekutt, slik Høyre lovte i sitt alternative statsbudsjett, sier Pedersen til LO-Aktuelt.

Begrepet utenforskap stammer fra den svenske valgkampen for fire år siden, og er en betegnelse for de som faller utenfor. Høyre og Fremskrittspartiet prøver å innføre dette i norsk politikk som et stempel på en mislykket rødgrønn velferdspolitikk. Det skal være flere som havner i «utenforskapet».

– Skattekutt, privatisering av helse og skole og angrep på fagbevegelsen vil gi en helt ny situasjon i norsk politikk, sier hun og peker på at det er helt umulig at Høyre kan komme til makta uten ved hjelp av Fremskrittspartiet.

Pedersen tror på Fremskrittspartiets leder, Siv Jensen, når Jensen sier at Fremskrittspartiet ved makta vil forandre Norge på alle måter. Pedersen trekker fram Siv Jensens utspill i Klassekampen 15. desember. Der uttalte Jensen blant annet seg om forholdet til LO: «– Streikeviljen går nok i taket blant LO-pampene (hvis det blir en borgerlig regjering red.anm.). Jeg tror LO kommer til å streike for hver minste lille ting. Men det må vi bare være forberedt på.»

– Den norske modellen er avhengig av hvilke partier som sitter i regjering. At vi har en sterk fagbevegelse i Norge er en stor fordel både for arbeidstakere og arbeidsgivere og for samfunnet som sådan, forklarer Pedersen. Hun understreker hvor viktig det er med en fagbevegelse som tar ansvar.

– Gjennom solidaritetsalternativet på 80-tallet og finanskrisa opplevde vi hvor viktig det var.

– En regjering fra Høyre og Fremskrittspartiet vil føre til et frontalangrep på velferdsstaten, sier Pedersen og viser til de forslagene til statsbudsjett de to partiene har lagt fram.

– Slike skattelettelser på henholdsvis 10 og 70 milliarder kroner vil føre til kutt i velferden. Under Bondevik 2-regjeringa opplevde vi en forsmak. Da ble det prioritert skattelette, på bekostning av kommuneøkonomien, mener nestlederen og viser til at situasjonen da var annerledes ved at Kristelig Folkeparti og Venstre holdt Høyre i øra.

Det går ikke særlig bra for Arbeiderpartiet på meningsmålingene. Det er langt igjen til å kunne repetere det gode resultatet fra i fjor da de rødgrønne partiene fikk flertall og kunne fortsette å regjere.

Pedersen mener at det skal være mulig å vinne folkets tillit både ved kommunevalget neste år og ved stortingsvalget i 2013.

– Selv om det har vært turbulente tider det siste året. Så taler de objektive resultatene, det vi har fått til, til vår fordel. Vi har lav, Europas laveste ledighet, folk er i jobb og folk har fått høyere lønninger. Dette står i skarp kontrast til det folk ellers i Europa opplever, der folk mister jobbene sine og må gå ned i lønn. Dette er et resultat som ruver, sier en stolt nestleder, og peker på at det er viktig at denne gode utviklinga fortsetter.

– Men meningsmålingene og situasjonen rundt sykehusene tyder på at det er en tillitskrise mellom regjeringa og velgerne.

– Vanskelige saker kan ikke en regjering unngå og spørsmål rundt akutt- og fødeavdelinger på sykehus har alltid vært vanskelige, også mens fylkeskommunene hadde ansvaret for sykehusene var det fakkeltog og opprør hver gang en skulle gjøre endringer, sier den tidligere fylkespolitikeren fra Finnmark.

– Det har vært problemer i kommunikasjon. Det som er viktig for oss er å understreke at folk alltid skal ha et helsetilbud tilgjenglig og nærmest mulig, men passe på at det er god nok kvalitet også i distriktene.

Pedersen påpeker at det som ligger foran oss, gjennom samhandlingsreformen er en desentralisering av helsetilbudet slik at en får tilgang til tjenester også i sin egen hjemkommune.

– Dette må aldri gå på bekostning av kvaliteten. Folk skal ikke ta til takke med det nestbeste.

– Hvordan går det i kommunevalget om ti måneder?

– Vi skal beholde makta i Trondheim og Tromsø og gjenerobre makta i Oslo, sier hun med siker stemme. Trondheim og Tromsø er røde byer og hun var på nominasjonsmøte i Oslo Arbeiderparti og opplevde en halleluja stemning. Men hun har heller ikke gitt opp å få et rødgrønt flertall i Bergen.

– Har du noen ønsker om til LO?

Pedersen nøler et øyeblikk før hun svarer: – «Keep up the good work», fortsett det gode arbeidet.

Men hun har et nyttårsønske til fagbevegelsen, og det er at den fortsetter å utfordre de politiske partiene på de spørsmålene fagbevegelsen er opptatt av, fortelle hva slags samfunn en ønsker og hvordan en skal oppnå dem. Hun mener også at en av fagbevegelsens styrker er å holde oppe det politiske engasjementet hos sine medlemmer.

– Men opplever ikke du et dalende politisk engasjement?

– Nei. Jeg er ofte uenig i innhold og form på de aksjonistene jeg møter utenfor Stortinget, men det er en del av demokratiet at folk sier i fra. Men det er ikke aksjonister som preger det norske demokratiet. Det er at mange vanlige mennesker sitter i kommunestyrer, fylkesting, i borettslag og idrettsbevegelsen og ikke minst i fagbevegelsen, og på den måten finner fram til løsninger.

Pedersen vil også legge til at hun er svært fornøyd med det som er oppnådd på skolesektoren. Hun refererer til den siste europeiske skoleundersøkelsen, Pisa-undersøkelsen, som viser at norske skoleelever lærer mer.

– Skillelinjene i norsk skole går ikke på synet på kvalitet, men på privatisering av skolen. Hvis Kristin Clemet hadde fått fortsette ville skolen sett helt annerledes ut. 22 000 skoleplasser sto klare til å bli privatisert. Det fik vi stoppa, og takk og pris. Det ville gitt mye større forskjeller, sier hun.

Hun peker på Sverige. Når den rødgrønne regjeringa overtok makten i Norge i 2005 rykket de borgerlige inn i regjeringskontorene i Sverige.

– Norge har gått opp på Pisa-undersøkelsene. Sverige har gått ned. For tre år siden lå Sverige foran oss. Nå ligger dem bak, sier hun og legger til at det fortsatt er problemer i skolen både for at lærerne skal få bedre tid til å undervise og gjøre en tidlig innsats for elever med problemer.

– Men vi har snudd utviklingen, slår en fornøyd nestleder fast.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
22.12.2010
07:54
16.12.2013 14:58Mest lest

SETTE GRENSER: – Jeg klarte ikke se mine egne grenser for hvor mye jeg kunne jobbe. Nav-veilederen så mye tydeligere enn meg at jeg ikke ville klare å jobbe fullt. Men hun så også at det var bra for meg å jobbe. Takket være personlig oppfølging fra henne, klarte jeg det, sier Wenche Reppen. Nesten mot sin vilje søkte hun, og fikk innvilget, delvis uføretrygd.

SETTE GRENSER: – Jeg klarte ikke se mine egne grenser for hvor mye jeg kunne jobbe. Nav-veilederen så mye tydeligere enn meg at jeg ikke ville klare å jobbe fullt. Men hun så også at det var bra for meg å jobbe. Takket være personlig oppfølging fra henne, klarte jeg det, sier Wenche Reppen. Nesten mot sin vilje søkte hun, og fikk innvilget, delvis uføretrygd.

Privat

Alenemor Wenche ble satt ut av spørsmålet fra Nav: – Evig takknemlig for hjelpen jeg fikk

ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.

ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.

Privat

Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før

«Trine» har posttraumatisk stresslidelse og går ikke ut av huset uten følge. Illustrasjonsfoto: Colourbox

«Trine» har posttraumatisk stresslidelse og går ikke ut av huset uten følge. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Colourbox

«Trine» ble drapstruet på jobb. Nå har hun ikke vært ute av huset uten følge på to år

– Det verste var lønna og alle timene jeg måtte jobbe. Jeg hadde hele tida et håp om at lønnsnivået ville øke, sier Olatz Trojaola. Innfelt er skjermdump av brevet som beviser misbruket.

– Det verste var lønna og alle timene jeg måtte jobbe. Jeg hadde hele tida et håp om at lønnsnivået ville øke, sier Olatz Trojaola. Innfelt er skjermdump av brevet som beviser misbruket.

Irati Ayerza

Olatz (51) jobbet 700 timer uten å få ekstra betaling: – Jeg har det svart på hvitt

Skjermdump

Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai

HJELPER ANDRE: – Jeg vil gjerne dele min historie. Jeg tror den kan være viktig for andre, både rusmisbrukere og ansatte i Nav, sier Morten Fossan Hagen.

HJELPER ANDRE: – Jeg vil gjerne dele min historie. Jeg tror den kan være viktig for andre, både rusmisbrukere og ansatte i Nav, sier Morten Fossan Hagen.

Ole Palmstrøm

– På jobbintervjuet spurte de om jeg hadde vært i fengsel, hvilke stoffer jeg hadde prøvd, om jeg hadde tatt en overdose

Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.

Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.

Mina B. Ræge/Dagsavisen

Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo

Malin Stavsøien kan juble over vedtaket i Stortinget som gjør at hun igjen kan få dagpenger.

Malin Stavsøien kan juble over vedtaket i Stortinget som gjør at hun igjen kan få dagpenger.

Privat

Nå kan Malin (28) få dagpenger igjen: – Dette er en seier for fornuften

LANGT FRA MÅLET: – Vi ikke helt der at stoppeklokka er borte, sier hjelpepleier og hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Pleie og Omsorg i Østensjø, som har jobbet i hjemmesykepleien i bydelen i 23 år.

LANGT FRA MÅLET: – Vi ikke helt der at stoppeklokka er borte, sier hjelpepleier og hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Pleie og Omsorg i Østensjø, som har jobbet i hjemmesykepleien i bydelen i 23 år.

Per Flakstad

Britt må fortsatt bruke stoppeklokka på jobb i hjemmetjenesten etter 3,5 år med tillitsmodellen

Av hensyn til «Anne» og hennes familie er hun anonymisert i denne saken. Belastningen ved å stå fram er stor.

Av hensyn til «Anne» og hennes familie er hun anonymisert i denne saken. Belastningen ved å stå fram er stor.

Ida Bing

«Anne» var innleid og mangla rettigheter på jobben: – Et mareritt å få positiv graviditetstest

Colourbox

100.000 har brukt den. Sjekk dagpenge-kalkulatoren

Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug

Jan-Erik Østlie

Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Privat

«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

Helge Rønning Birkelund

SAS-pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge

Debatt

Vi kan ikke se at det er noen god begrunnelse for at den alminnelige aldersgrensen skal være ulik i privat og offentlig sektor, skriver Camilla Barth hos Jussformidlingen.

Vi kan ikke se at det er noen god begrunnelse for at den alminnelige aldersgrensen skal være ulik i privat og offentlig sektor, skriver Camilla Barth hos Jussformidlingen.

Anna Granqvist

«Vil du jobbe så lenge sinnet og kroppen holder? Da får vi håpe du ikke er ansatt i stat eller kommune»

Erna Solberg i spørretimen onsdag.

Erna Solberg i spørretimen onsdag.

Foto: Heiko Junge / NTB

Pensjon fra første krone vil ikke gjelde for fullt før i 2026. En million arbeidstakere berøres

Debatt

Konsekvensene av en mislykket detbatt kan bli tung å bære for vanlige folk i by og bygd, skriver Roar Abrahamsen.

Konsekvensene av en mislykket detbatt kan bli tung å bære for vanlige folk i by og bygd, skriver Roar Abrahamsen.

Håvard Sæbø

«Espen Barth Eide blir utsatt for et useriøst angrep», skriver Roar Abrahamsen

KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.

KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.

Ole Palmstrøm

Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra UiO-professoren: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var

Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat

Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat

Foto: Privat

Live ville hjelpe sine iranske venner og ga dem jobb. Nå skal hun i retten for tredje gang

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Anna Granqvist

– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»


Flere saker