JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nestlé får smekk av LO

Norsk og internasjonal fagbevegelse gir Neslé smekk over fingrene for gjentatte brudd på faglige rettigheter. LO spør Finansdepartementet om disse bruddene er forenlig med statens investeringer i selskapet.

Det er Fellesforbundet sammen med LO, NNN og den internasjonale bransjeføderasjonen for næringsmiddelarbeidere (IUL) som ber departementet foreta en vurdering av om konsernets brudd på faglige rettigheter er forenlig med Statens Pensjonsfond Utlands investeringer i selskapet.

15 milliarder er investert

Nestlé er Statens Pensjonsfond Utlands nest største investering. Ved årsskiftet hadde fondet ca 15 milliarder kroner investert i konsernet. Tidligere denne måneden trakk samme oljefond seg ut av det israelske selskapet Elbit System Ltd fordi det har levert overvåkingsutstyret til muren som Israel bygger mot Vestbredden. Regjeringen mente at muren er folkerettsstridig og legger hindringer i veien for palestinernes muligheter til å bevege seg fritt. Les om murbyggeren i Israel

Engasjement nytter

I brevet til departementet roser de faglige organisasjonene for arbeidet med å undersøke om selskaper bryter etiske retningslinjer. De viser spesielt til tiltak overfor det internasjonale frø-konsernet Monsanto, som ble beskyldt for å bruke barn i produksjonen. Oljefondet fikk i stand en avtale med konsernet og flere andre frø-produsenter om en handlingsplan mot barnearbeid. Les brevet til Finansdepartementet

Må etterleve ILO-konvensjonene

Nå ber norsk og internasjonal fagbevegelse departementet å gjøre et framstøt overfor konsernet for å få det til å etterleve ILOs kjernekonvensjoner, blant annet om forhandlingsretten, og oljefondets etiske retningslinjer.

LO, de to forbundene og IUL krever at finansministeren vurderer å trekke fondet ut av Nestlé hvis det internasjonale konsernet avslår dialog om de alvorlige beskyldningene.

Lønna holdes hemmelig

Nestlé har gjentatte ganger nektet å inkludere lønn i kollektive forhandlinger med sine ansatte i flere land. Konsernet begrunner avslaget med at det er Nestlés policy å ekskludere lønn fra kollektive forhandlinger fordi lønn er en kommersiell hemmelighet. Dette er etter LOs og forbundenes mening brudd på ILOs konvensjoner både om organisasjonsretten og retten til kollektive forhandlinger. I tillegg er dette et klart brudd på de etiske retningslinjene som Statens Oljefond Utland skal følge.

Annonse
Annonse