Tor Aspengrens spark
Tidligere LO-leder Tor Aspengren mente han ble dolket i ryggen da etterfølgeren skulle velges. Det viser hittil hemmeligholdte intervjuer. Og hverken dette eller andre utfall mot politikere og fagforeningskolleger var spontane utbrudd fra den aldrende kjempen.
Avisenes Nyhetsbyrå har tidligere offentliggjort deler av flere omfattende intervjuer den tidligere Jern & Metall-redaktøren Kolbjørn Aune gjorde med den gamle LO-kjempen i 1996. I intervjuene, som har vært sperret til nå, sier Aspengren at han følte seg dolket i ryggen da hans etterfølger skulle pekes på, og at han er svært bitter på Tor Halvorsen, som ble den som overtok lederklubba i LO.
Aspengren utpeker den tidligere HK-lederen Otto Totland som den sentrale aktøren i kulissene da Tor Halvorsen ble skjøvet fram, på bekostning av Aspengrens egen favoritt, Odd Højdahl. «En intrigemaker av verste sort» er karakteristikk Aspengren gir Totland.
LES OGSÅ:Følte seg dolket i ryggen
Godkjente alt
I et notat LO-Aktuelt/FriFagbevegelse har fått adgang til, skriver Kolbjørn Aune dette om hvordan intervjuene ble til:
«Lydbandopptakeren ble slått på når vi hadde snakket oss gjennom rammene for «dagens tema». Etter hver samtale gikk jeg ned på lånt kontor i Fellesforbundet, lyttet og skrev. Manus ble gitt til Tor for gjennomlesning, og jeg kan ikke huske at han kom med en eneste korrigering.»
De kraftige utfallene mot tidligere kolleger i det sentrale LO-miljøet er derfor ikke spontane utbrudd, men vel gjennomtenkte meninger.
Aspengren legger ikke skjul på at hans kandidat var Odd Højdal, som av lojalitet overfor LO og Aspengren, trakk seg og ble utnevnt til direktør av Arbeidstilsynet. Valget av ny leder var derfor mer åpent. Nå snakker vi om en tid man fortsatt opprettholdt tradisjonen for valg av leder, det vil si at en engere krets arbeidet med spørsmålet.
Det var først foran LO-kongressen i 1989 at denne tradisjonen ble brutt. Da lanserte Yngve Hågensen sitt eget kandidatur i full offentlighet – og det i et intervju i Dagbladet.
Ingen attest til Ronald Bye
Aspengren kommer også med negativ omtale av Ronald Bye. Den senere partisekretæren i Arbeiderpartiet ville han ikke en gang gi sluttattest etter at Bye hadde arbeidet for LO som distriktssekretær i Finnmark og Oppland og som sekretær for det første handlingsprogrammet til LO (kongressen 1969), før han ble leder av Norsk Folkeferie, også et LO-foretak.
Oppgjør med drikkekulturen
Aspengrens fortvilelse over drikkekulturen i arbeiderbevegelsen er vel kjent. Selv var han tilnærmet totalist. I intervjuene med Kolbjørn tar han et kraftig oppgjør med alkoholbruken i Arbeiderpartiet og LO. Det samme temaet tok han også opp i Arbeiderpartiets sentralstyret, et verv Aspengren trakk seg fra i protest etter at Odvar Nordli i januar 1980 hadde utnevnt Dagblad-journalisten Per Vassbotn til statssekretær på statsministerens kontor. Aspengren hadde da gått av som LO-leder, men fortsatte som medlem av sentralstyret.
Sperret i 15 år
Intervjuene, som etter avtale med Aspengren har vært sperret i 15 år, er interessante ut fra flere forhold, selv om det meste er kjent både fra flere biografier og fra siste bind i LOs historie. Dette gjelder også arbeidet med å få Trygve Bratteli til å trekke seg som leder av Arbeiderpartiet og dermed også som statsminister i 1973, året etter at nei-siden vant folkeavstemningen om EEC-medlemskap.
I et av intervjuene står det at «Jeg spurte om han (Knut Ribu, redaktør av Fri Fagbevegelse og bror til Randi Bratteli) kunne tenke seg å snakke med søsteren Randi for å få henne til å ta opp dette vanskelige temaet med Trygve. … Da svarte Knut at det var nytteløst. Det er hun som klamrer Trygve fast til statsministerjobben, sa Knut Ribu til meg».
Tror hun oppmuntret ham
Tone Bratteli, datteren til Randi og Trygve, sier dette om morens rolle:
– Etter oppslagene i A-pressa om dette ble jeg bedt om å gi en kommentar. Og jeg mener nok at mors rolle ikke var så aktiv utad. Men dem i mellom tror jeg nok hun oppmuntret ham. Selv skulle jeg ønske han i hvert fall ikke hadde stilt til enda en periode i 1977. Da var han utslitt, og til tider var det litt uverdig.
Etter å ha snakket med sine søsken Marianne og Ola, fortsetter Tone Bratteli:
– Vi søsken er blitt enige om denne kommentaren:
– Det er godt mulig at mor ikke ville innse at hennes livs store kjærlighet begynte å få svekket helse. Min far var mannen i hennes liv, og hun brukte tid på å innse hva som skjedde.
Tone Bratteli minner også om at Randi var15 år yngre og langt mer vital enn Trygve”.
Tone Bratteli mener videre at moren mer var som en lyttepost og lojal støttespiller å regne, enn en aktivt medvirkende part politisk.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Trond Giske
Leif Martin Kirknes
Giske foreslått som lokallagsleder i Trondheim, men takket selv nei til å stille
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB