Sykefraværet oppe i 10 prosent
Regjeringen må ut med nye 3,2 milliarder kroner fordi sykefraværet har økt kraftig det siste halvåret.
IA-avtalen er like langt fra målet som da den ble inngått for åtte år siden.
Regjeringen og partene i arbeidslivet er enige om at avtalen om inkluderende arbeidsliv – IA-avtalen – ikke er i nærheten av å oppnå målene om en reduksjon på 20 prosent i sykefraværet. Det ligger fortsatt på samme nivå som da avtalen ble inngått i 2001.
Regjeringen må bevilge 3,2 milliarder kroner mer enn det som ligger i revidert statsbudsjett for å betale for en kraftig økning i fraværet de siste seks månedene. På forsommeren ble det ventede sykefraværet oppjustert til 7-8 prosent. Når året nå er i ferd med å avsluttes, må regjeringen konstatere at sykefraværet trolig kommer til å ende på rundt 10 prosent.
– Utviklingen er sterkt urovekkende, og 3,2 milliarder kroner er mye penger, sier arbeidsministrer Rigmor Aasrud (Ap) til NTB.
32 milliarder sykekroner
I 2009 har utgiftene knyttet til sykefravær økt med 4,6 milliarder kroner siden 2008. Totalt bruker regjeringen over 32 milliarder kroner på sykefravær i år. Det er 5 milliarder kroner, eller rundt 20 prosent, mer enn for fem år siden.
– Vi står langt fra målet vi har satt oss i IA-avtalen om redusert sykefravær, noe som har flere og sammensatte grunner. Den kraftige økningen de siste seks månedene må i stor grad tilskrives den økonomiske krisen vi har vært igjennom, sier Aasrud.
Hun hadde fredag ettermiddag et møte med partene i arbeidslivet for å drøfte utviklingen i sykefraværet og hva som kan gjøres med den. Rapporten fra arbeidsgruppen som har sett på IA-avtalen i forkant av forhandlingene om en fornyet avtale, anbefaler å videreføre delmålene om redusert sykefravær, økt pensjoneringsalder og flere med redusert arbeidsevne i jobb.
Ny ekspertgruppe
Alle parter erkjenner imidlertid nå at det må kraftigere lut til enn tidligere antatt for å få bukt med utviklingen. En fornyet IA-avtale skulle tre i kraft ved årsskiftet. Nå blir dagens avtale forlenget med to måneder for å gi tid til en ny ekspertgruppe som skal komme fram til «et bredere sett av virkemidler».
– Mesteparten av økningen har kommet i privat sektor, men det er store svingninger mellom bransjene. Verst ser det ut til å ha gått ut over bygg- og anlegg, hvor sykefraværet er oppe i rundt 18 prosent. I deler av industrien er fraværet nede i 4-5 prosent, sier statssekretær Jan-Erik Støstad. Han har ledet arbeidsgruppa.
Den konkluderer også med at det først og fremst er det legemeldte fraværet blant yngre arbeidstakere som øker. Et mål IA-avtalen faktisk har nådd, er økt pensjoneringsalder med seks måneder.
Skjermer rettigheter
Det skapte et voldsomt bråk da regjeringen i 2004 ville lempe en større del av regningen for sykefraværet over på arbeidsgiverne. Året etter demonstrerte daværende LO-leder Gerd-Liv Valla sin makt da den rødgrønne regjeringen ville stramme inn sykelønnsordningen.
Nå har partene allerede fått løfter om at arbeidsgivernes andel av kostnadene ikke skal øke og at arbeidstakerne rettigheter ikke skal røres.
Aasrud avviser at iveren etter å fornye avtalen skyldes LOs krav.
– Jeg kan ikke se noen bedre taktikk for å få ned sykefraværet enn IA-avtalen, sier hun. (ANB-NTB)
Mest lest
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.
Roy Ervin Solstad
En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Erna Solberg
Leif Martin Kirknes
Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.
Helge Rønning Birkelund
Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
Debatt
Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.
Ida Bing
«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh
Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.
Privat/Lene Svenning