JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NAVigatøren

Det er en lang reise fra studier i naturforvaltning ved landbrukshøyskolen i Ås til direktørstolen i Nav.31.01.2011
14:42
16.12.2013 15:13

morten.hansen@lomedia.no

Det kan virke som en lengre reise for Joakim Lystad å få Nav til å bli en etat de fleste er fornøyd med.

Ikke før Joakim Theodor Haagaas Lystad – født på Bislet i Oslo, bosatt på Ås i Akershus – hadde begynt i jobben som Nav-direktør, måtte han svare på kritikk av etaten.

Først var det Riksrevisjonen som, for andre året på rad, nektet å godkjenne regnskapene.

Så kom det fram at Nav hadde bredere fullmakter til å overvåke norske borgere enn Politiet.

Deretter kom NRK med en Brennpunkt-dokumentar om mulig kvikksølvskadde tannlegeassistenter. En dokumentar som Nav ikke kom spesielt godt ut av.

Kritikk og utfordringer

For å toppe det hele har undersøkelser vist at verken brukere av, eller ansatte i, Nav er særlig fornøyd med situasjonen.

For noen måneder det må ha vært.

– Det har vært hektisk men utrolig spennende. Det er et privilegium at man i en alder av 57 kan få muligheter til å komme i en slik jobb. Hvor man kan lære noe nytt, treffe viktige avgjørelser, og jobbe med å bygge opp en organisasjon, sier Lystad.

Han lever godt med mye av kritikken.

– Det vil alltid være kritikk i en så stor organisasjon som Nav. Og man må regne med å få kritikk. Det betyr ikke at vi ser lett på kritikken. Jeg konstaterer at mye av kritikken er sammenfallende med de områdene hvor vi selv ser at vi har utfordringer. Vi må erkjenne at vi kan bli bedre, konstaterer Lystad.

Stat og natur

Med unntak av fire år som salgssjef i den norske avdelingen av det amerikanske programvareselskapet SAS Institute, har Lystad vært en statens mann. Eller egentlig har han vært en naturens mann.

Fra han som ungdom syklet med munnbind rundt omkring i et forurenset Oslo, har naturen vært viktig for ham. Det har førte ham rundt i statlige etater som på en eller annen måte har vært knyttet opp mot naturen. Men først førte det ham til Norges landbrukshøyskole på Ås.

Ikke et naturlig valg for en sønn i en besteborgelig familie på Oslos beste vestkant.

– Det var ikke helt vanlig å begynne på landbrukshøyskolen blant mine venner. Men jeg har alltid vært glad i naturen. Så da det ble opprettet en studieretning i naturforvalting, så søkte jeg – og kom inn med et skrik.

Men før det ble høyskolestudier på Ås, var det et år med landbruksskole ved Steinkjer og praksisplass på en fjellgård i Oppland.

– Det var hest, sleperive og hesjing og slike ting. Det var et utrolig lærerikt år. Å komme seg ut av Oslo og møte andre folk, levesett og verdier, enn det jeg var vokst opp med, var veldig lærerikt og har betydd mye for meg. Jeg har tatt det med meg videre. Jeg fikk nok en større ydmykhet overfor andres måte å leve på i løpet av det året, sier Lystad.

Brukeropplevelser

Om det er ydmykhet Navbrukerne etterlyser, skal være usagt. Så veldig er fornøyd er de ikke.

Å få mer fornøyde brukere er et av Lystads mål for det kommende året.

– Det er mange som er ganske fornøyde. Men det er også et stort antall som ikke er fornøyde. Det vet vi. Og vi er selv ganske tydelig på at vi ikke gir brukerne en god nok opplevelse av Nav.

En av årsakene til det er at vi ikke har gjennomgående IKT-systemer. Det gjør det krevende å gi brukerne riktig saksbehandlingstid og god nok sammenhengende oppfølging, konstaterer Lystad.

Dårlige datasystemer får Lystad ikke gjort så mye med det første året. Han tror likevel det vil bli flere fornøyde Nav-brukere.

– Vi har klart å få unna flere saker. Det betyr kortere saksbehandlingstid. Det vil gi brukerne en bedre opplevelse.

Ut på tur

Når det stormer som mest rundt Lystad og hans medarbeidere, trenger han å koble av. Nav-direktøren gjør det ved å ta fri i helgene. Så å si alltid.

I helgene jobber han ikke. Da vasker han hus, trener eller går på ski.

Men han er ikke en skiløper som mange av hans direktørkollegaer. Lystad går ikke Birkebeinerrennet. Han går på tur. Lang tur.

– Jeg går mye på ski. Vi er en guttegjeng som går tur i fjellet med telt og bikkjer og overnatter Vi går på tur over hele landet. I år blir det den 29. turen. For to-tre år siden krysset vi Finnmarksvidda. Det var en fin tur, mimrer Lystad.

Dialog

Lystad tar sikte på at de kommende årene i Nav også blir en fin tur. Og turkameratene – de ansatte i Nav – skal få være med å planlegge ferden.

Da han ledet Mattilsynet var han kjent som en leder å stole på. En som tok medbestemmelse på alvor.

– Jeg er opptatt av medvirkning med de ansatte. Tillitsvalgte og hovedvernombud er viktige supplerende informasjonskanaler – i tillegg til de formelle møteforaene vi har. Det er ikke sånn at tillitsvalgte – eller lederne – sitter på fasiten. De sitter begge på deler av virkeligheten. Derfor er disse møtene en viktig kanal for å få et bredere beslutningsgrunnlag, fastslår Lystad.

Gamle greier

I de kommende møtene vil penger være et viktig samtaletema. Nav har fått omtrent samme driftsbudsjett for 2011 som for 2010. Men Lystad konstaterer at det må omprioriteres i det kommende året.

– Vi er fornøyde med budsjettet med tanke på at mange må kutte. Men vi må endre pengebruken, så det blir tøft hos oss også. Blant annet må vi bruke mer penger på IKT-systemet. Det er fra 1978 – og så gammelt at det holdes sammen av Aralditt, slangeklemmer og plasterlapper – og det kreves mye arbeid for å holde det sammen. Men det er nødvendig. Bryter IKT-systemene sammen får vi en mye verre arbeidssituasjon over hele etaten. Dessuten må driften av våre ytelser gå hele tiden. Klarer vi ikke å betale ut ytelsene den 20. i hver måned, er det noen som ikke har penger til mat den ettermiddagen. Det er helt avgjørende for oss at driften går. Da må vi prioritere IKT, fastslår Lystad.

Når noe må prioriteres, er det samtidig noe som ryker. Lystad forstår at dette skaper usikkerhet blant de ansatte.

– Vi blir bedre på det vi gjør, og bør klare å yte samme tjenesteomfang i år som i fjor. Men omstilling er krevende. Det er mindre lønns- og driftsmidler, og det vil bli bemanningsreduksjon. Men jeg tror vi sammen med de tillitsvalgte skal klare å få til gode løsninger.

Ingen drømmer

Når budsjettene er trange, og alle er misfornøyde med Lystads Nav – og det er lenge til neste lange skitur med gutta. Hender det da; at sivilagronomen fra Bislet, drømmer seg tilbake til hest, sleperive og hesjing på en fjellgård i Oppdal?

– Jeg er en person som trives der jeg er. Jeg planlegger for framtiden, men bekymrer meg ikke for den. Jeg ser framover, men lever i nuet. Men jeg er av og til oppe på den fjellgården, på ferier og sånn, og har kontakt med folket der. Den fjellgården har en stor plass i hjertet mitt.

4. oktober hadde Lystad sin første arbeidsdag som Nav-direktør. I de snart tre månedene han har vært i jobben har det vært kritikk fra flere kanter.

Riksrevisjonen er ikke fornøyd. Brukerne er misfornøyde. De ansatte føler at de ikke blir hørt. Som om ikke det var nok, kom NRK Brennpunkt med en dokumentar om tannlegeassistenter som søker erstatning – hvor Nav ble satt i et dårlig lys.

Lystad er født i 1953, og utdannet sivilagronom fra Norges landbrukshøyskole. Han var administrerende direktør i Mattilsynet fra 2003 til han begynte som Navdirektør, og har i den stillingen ledet sammenslåing av Statens næringsmiddeltilsyn, Fiskeridirektoratets sjømatkontroll, Statens dyrehelsetilsyn, Statens landbrukstilsyn og 89 kommunale næringsmiddeltilsyn.

Tidligere har han vært direktør i Statens forurensningstilsyns beredskaps- og kontrollavdeling, underdirektør i Miljøverndepartementets industriseksjon, salgssjef i det amerikanske programvareselskapet SAS Institute AS avdeling Norge, og forsker ved og deretter ved Norsk institutt for vannforskning og Norges landbrukshøgskole

31.01.2011
14:42
16.12.2013 15:13Mest lest

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Tormod Ytrehus

Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

Hanna Skotheim

Tre viktige endringer i reglene for AAP

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Sissel M. Rasmussen

Suksessfabrikk flyttes ut av Norge: – Det har vært en slitsom tid

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

Brian Cliff Olguin

Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

Tormod Ytrehus

1. juli er det nye lover og regler som innføres i arbeidslivet

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Jan Inge Haga

Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt

Hanna Skotheim

Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

colourbox.com

Nye regler for hjemmekontor fra 1. juli. Dette må du vite

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Jan-Erik Østlie

Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

Håvard Sæbø

LO har satt ned foten i krangel om lageransatte

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Privat

Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

3F Lolland

Ulovleg streik på Danmarks største byggeplass: Polakkar krev same lønn som danskar

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Beate Oma Dahle / NTB

«Nok en gang viser det seg at staten ikke klarer å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Kai Hovden

Nå er den nye nettleia her: – Jeg er spent på responsen

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

nyebilder.no

Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Jan Inge Haga

Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Maersk Drilling

Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund,  havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Jan-Erik Østlie

LOs Bård Nylund havnet midt i skytedramaet

Meklingen gjelder folk som jobber med TV- og radioproduksjon, samt administrasjon i NRK. 

Meklingen gjelder folk som jobber med TV- og radioproduksjon, samt administrasjon i NRK. 

Colourbox

NRK kan gå i svart fra midnatt

Christopher Beckham  vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.

Christopher Beckham vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.

Lene Svenning

HK-lederen ser seg ekstra over skulderen etter masseskytingen


Flere saker