JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NAVigatøren

Det er en lang reise fra studier i naturforvaltning ved landbrukshøyskolen i Ås til direktørstolen i Nav.31.01.2011
14:42
16.12.2013 15:13

morten.hansen@lomedia.no

Det kan virke som en lengre reise for Joakim Lystad å få Nav til å bli en etat de fleste er fornøyd med.

Ikke før Joakim Theodor Haagaas Lystad – født på Bislet i Oslo, bosatt på Ås i Akershus – hadde begynt i jobben som Nav-direktør, måtte han svare på kritikk av etaten.

Først var det Riksrevisjonen som, for andre året på rad, nektet å godkjenne regnskapene.

Så kom det fram at Nav hadde bredere fullmakter til å overvåke norske borgere enn Politiet.

Deretter kom NRK med en Brennpunkt-dokumentar om mulig kvikksølvskadde tannlegeassistenter. En dokumentar som Nav ikke kom spesielt godt ut av.

Kritikk og utfordringer

For å toppe det hele har undersøkelser vist at verken brukere av, eller ansatte i, Nav er særlig fornøyd med situasjonen.

For noen måneder det må ha vært.

– Det har vært hektisk men utrolig spennende. Det er et privilegium at man i en alder av 57 kan få muligheter til å komme i en slik jobb. Hvor man kan lære noe nytt, treffe viktige avgjørelser, og jobbe med å bygge opp en organisasjon, sier Lystad.

Han lever godt med mye av kritikken.

– Det vil alltid være kritikk i en så stor organisasjon som Nav. Og man må regne med å få kritikk. Det betyr ikke at vi ser lett på kritikken. Jeg konstaterer at mye av kritikken er sammenfallende med de områdene hvor vi selv ser at vi har utfordringer. Vi må erkjenne at vi kan bli bedre, konstaterer Lystad.

Stat og natur

Med unntak av fire år som salgssjef i den norske avdelingen av det amerikanske programvareselskapet SAS Institute, har Lystad vært en statens mann. Eller egentlig har han vært en naturens mann.

Fra han som ungdom syklet med munnbind rundt omkring i et forurenset Oslo, har naturen vært viktig for ham. Det har førte ham rundt i statlige etater som på en eller annen måte har vært knyttet opp mot naturen. Men først førte det ham til Norges landbrukshøyskole på Ås.

Ikke et naturlig valg for en sønn i en besteborgelig familie på Oslos beste vestkant.

– Det var ikke helt vanlig å begynne på landbrukshøyskolen blant mine venner. Men jeg har alltid vært glad i naturen. Så da det ble opprettet en studieretning i naturforvalting, så søkte jeg – og kom inn med et skrik.

Men før det ble høyskolestudier på Ås, var det et år med landbruksskole ved Steinkjer og praksisplass på en fjellgård i Oppland.

– Det var hest, sleperive og hesjing og slike ting. Det var et utrolig lærerikt år. Å komme seg ut av Oslo og møte andre folk, levesett og verdier, enn det jeg var vokst opp med, var veldig lærerikt og har betydd mye for meg. Jeg har tatt det med meg videre. Jeg fikk nok en større ydmykhet overfor andres måte å leve på i løpet av det året, sier Lystad.

Brukeropplevelser

Om det er ydmykhet Navbrukerne etterlyser, skal være usagt. Så veldig er fornøyd er de ikke.

Å få mer fornøyde brukere er et av Lystads mål for det kommende året.

– Det er mange som er ganske fornøyde. Men det er også et stort antall som ikke er fornøyde. Det vet vi. Og vi er selv ganske tydelig på at vi ikke gir brukerne en god nok opplevelse av Nav.

En av årsakene til det er at vi ikke har gjennomgående IKT-systemer. Det gjør det krevende å gi brukerne riktig saksbehandlingstid og god nok sammenhengende oppfølging, konstaterer Lystad.

Dårlige datasystemer får Lystad ikke gjort så mye med det første året. Han tror likevel det vil bli flere fornøyde Nav-brukere.

– Vi har klart å få unna flere saker. Det betyr kortere saksbehandlingstid. Det vil gi brukerne en bedre opplevelse.

Ut på tur

Når det stormer som mest rundt Lystad og hans medarbeidere, trenger han å koble av. Nav-direktøren gjør det ved å ta fri i helgene. Så å si alltid.

I helgene jobber han ikke. Da vasker han hus, trener eller går på ski.

Men han er ikke en skiløper som mange av hans direktørkollegaer. Lystad går ikke Birkebeinerrennet. Han går på tur. Lang tur.

– Jeg går mye på ski. Vi er en guttegjeng som går tur i fjellet med telt og bikkjer og overnatter Vi går på tur over hele landet. I år blir det den 29. turen. For to-tre år siden krysset vi Finnmarksvidda. Det var en fin tur, mimrer Lystad.

Dialog

Lystad tar sikte på at de kommende årene i Nav også blir en fin tur. Og turkameratene – de ansatte i Nav – skal få være med å planlegge ferden.

Da han ledet Mattilsynet var han kjent som en leder å stole på. En som tok medbestemmelse på alvor.

– Jeg er opptatt av medvirkning med de ansatte. Tillitsvalgte og hovedvernombud er viktige supplerende informasjonskanaler – i tillegg til de formelle møteforaene vi har. Det er ikke sånn at tillitsvalgte – eller lederne – sitter på fasiten. De sitter begge på deler av virkeligheten. Derfor er disse møtene en viktig kanal for å få et bredere beslutningsgrunnlag, fastslår Lystad.

Gamle greier

I de kommende møtene vil penger være et viktig samtaletema. Nav har fått omtrent samme driftsbudsjett for 2011 som for 2010. Men Lystad konstaterer at det må omprioriteres i det kommende året.

– Vi er fornøyde med budsjettet med tanke på at mange må kutte. Men vi må endre pengebruken, så det blir tøft hos oss også. Blant annet må vi bruke mer penger på IKT-systemet. Det er fra 1978 – og så gammelt at det holdes sammen av Aralditt, slangeklemmer og plasterlapper – og det kreves mye arbeid for å holde det sammen. Men det er nødvendig. Bryter IKT-systemene sammen får vi en mye verre arbeidssituasjon over hele etaten. Dessuten må driften av våre ytelser gå hele tiden. Klarer vi ikke å betale ut ytelsene den 20. i hver måned, er det noen som ikke har penger til mat den ettermiddagen. Det er helt avgjørende for oss at driften går. Da må vi prioritere IKT, fastslår Lystad.

Når noe må prioriteres, er det samtidig noe som ryker. Lystad forstår at dette skaper usikkerhet blant de ansatte.

– Vi blir bedre på det vi gjør, og bør klare å yte samme tjenesteomfang i år som i fjor. Men omstilling er krevende. Det er mindre lønns- og driftsmidler, og det vil bli bemanningsreduksjon. Men jeg tror vi sammen med de tillitsvalgte skal klare å få til gode løsninger.

Ingen drømmer

Når budsjettene er trange, og alle er misfornøyde med Lystads Nav – og det er lenge til neste lange skitur med gutta. Hender det da; at sivilagronomen fra Bislet, drømmer seg tilbake til hest, sleperive og hesjing på en fjellgård i Oppdal?

– Jeg er en person som trives der jeg er. Jeg planlegger for framtiden, men bekymrer meg ikke for den. Jeg ser framover, men lever i nuet. Men jeg er av og til oppe på den fjellgården, på ferier og sånn, og har kontakt med folket der. Den fjellgården har en stor plass i hjertet mitt.

4. oktober hadde Lystad sin første arbeidsdag som Nav-direktør. I de snart tre månedene han har vært i jobben har det vært kritikk fra flere kanter.

Riksrevisjonen er ikke fornøyd. Brukerne er misfornøyde. De ansatte føler at de ikke blir hørt. Som om ikke det var nok, kom NRK Brennpunkt med en dokumentar om tannlegeassistenter som søker erstatning – hvor Nav ble satt i et dårlig lys.

Lystad er født i 1953, og utdannet sivilagronom fra Norges landbrukshøyskole. Han var administrerende direktør i Mattilsynet fra 2003 til han begynte som Navdirektør, og har i den stillingen ledet sammenslåing av Statens næringsmiddeltilsyn, Fiskeridirektoratets sjømatkontroll, Statens dyrehelsetilsyn, Statens landbrukstilsyn og 89 kommunale næringsmiddeltilsyn.

Tidligere har han vært direktør i Statens forurensningstilsyns beredskaps- og kontrollavdeling, underdirektør i Miljøverndepartementets industriseksjon, salgssjef i det amerikanske programvareselskapet SAS Institute AS avdeling Norge, og forsker ved og deretter ved Norsk institutt for vannforskning og Norges landbrukshøgskole

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
31.01.2011
14:42
16.12.2013 15:13Mest lest

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

Emmie Olivia Kristiansen

AAP dekker ikke behandlingene Christine trenger: – Myndighetene kan ikke skremme folk friske med lave stønader

OPTIMIST: Linda Wiers Johnsen er optimist, men også sliten av all uvissheten som pandemien har ført med seg da hun ble arbeidsledig.

OPTIMIST: Linda Wiers Johnsen er optimist, men også sliten av all uvissheten som pandemien har ført med seg da hun ble arbeidsledig.

Brian Cliff Olguin

Butikkansatt Linda (53) mistet jobben under pandemien. Nå er hun lei og vurderer å bytte bransje

FJERNES I STOCKHOLM: Konduktører som gir beskjed til lokomotivføreren om at alt er klart er et vanlig syn både på norske og svenske togstasjoner. Nå foreslås det imidlertid å fjerne konduktørene fra lokaltogene i Stockholm.

FJERNES I STOCKHOLM: Konduktører som gir beskjed til lokomotivføreren om at alt er klart er et vanlig syn både på norske og svenske togstasjoner. Nå foreslås det imidlertid å fjerne konduktørene fra lokaltogene i Stockholm.

Morten Hansen

Vil kaste konduktørene ut av toget. Frykter lovløse tilstander

Transportselskapet Girteka Logistics anklages for å bedrive sosial dumping og lønnstyveri mot sine ansatte i en dokumentar publisert av produksjonsselskapet Laisves TV.

Transportselskapet Girteka Logistics anklages for å bedrive sosial dumping og lønnstyveri mot sine ansatte i en dokumentar publisert av produksjonsselskapet Laisves TV.

Stein Inge Stølen

IKEA renvasker dumping-anklaget transportbedrift

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

Tri Nguyen Dinh

«Glemt» paragraf kan hjelpe renholderen Grethe og andre arbeidsfolk

MISTER INNFLYTELSE: – Når en så stor del av lønnsmidlene fordeles på et nivå uten streikerett, gir det mer makt til arbeidsgiver, sier Elisabeth Steen.

MISTER INNFLYTELSE: – Når en så stor del av lønnsmidlene fordeles på et nivå uten streikerett, gir det mer makt til arbeidsgiver, sier Elisabeth Steen.

Merete Jansen

NTL Nav: – Lokale forhandlinger i staten er i mange tilfeller rene trynetillegg

Ble permitterte da koronaen traff:

Ole Palmstrøm/Teknisk museum/Katharina Dale Haakonsen

For én er «ha-det-gøy-kontoen» helt tom. En annen har funnet drømmejobben

På tirsdag ble Rødts forslag om en tannhelsereform nedstemt i Stortinget. Men Rødt-leder Bjørnar Moxnes tror tannhelse kan bli en viktig sak under høstens valgkamp.

På tirsdag ble Rødts forslag om en tannhelsereform nedstemt i Stortinget. Men Rødt-leder Bjørnar Moxnes tror tannhelse kan bli en viktig sak under høstens valgkamp.

Jan-Erik Østlie

Rødt og SV fikk ikke flertall for tannhelsereform: – De andre har det i kjeften, sier Bjørnar Moxnes

Trygve Ingstad (t.v.) Eirik Leverås (t.v.) og Trygve Ingstad kan tenke seg å bli vernepleiere. De har jobbet i åtte og ti år i Hjemmetjenesten i Levanger, i omsorgsbolig for en mann med utviklingshemming.

Trygve Ingstad (t.v.) Eirik Leverås (t.v.) og Trygve Ingstad kan tenke seg å bli vernepleiere. De har jobbet i åtte og ti år i Hjemmetjenesten i Levanger, i omsorgsbolig for en mann med utviklingshemming.

David Engmo

De to arbeidskameratene vil bli vernepleiere, men kan ikke med dagens utdanningsløp

– Det er alvorlig av en arbeidsminister som selv unnlater å fortelle hele sannheten, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

– Det er alvorlig av en arbeidsminister som selv unnlater å fortelle hele sannheten, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

Jan-Erik Østlie

Du kan tape opptil 70.000 kroner årlig i pensjon når regjeringen endrer særaldersgrensa, ifølge Fagforbundet

Meen Lakk og Karosseri holdt til i dette bygget da Kim Richard Larsen (innfelt) kom inn og kjøpte opp både bygget og firmaet. Fem måneder etter overtakelsen var firmaet slått konkurs.

Meen Lakk og Karosseri holdt til i dette bygget da Kim Richard Larsen (innfelt) kom inn og kjøpte opp både bygget og firmaet. Fem måneder etter overtakelsen var firmaet slått konkurs.

Tori Aarseth / Privat

Hvor havnet pengene da Aleris leide raske biler og eiendommer for titalls millioner? Nå etterforsker Økokrim

KRITISK TIL LOVENDRING: Gustav Landsverk har jobbet som kokk på sjøen siden han var 16 år. Som ansatt i Kystverket har han rett og plikt til å gå av med pensjon når han er 60 år, etter dagens regelverk.

KRITISK TIL LOVENDRING: Gustav Landsverk har jobbet som kokk på sjøen siden han var 16 år. Som ansatt i Kystverket har han rett og plikt til å gå av med pensjon når han er 60 år, etter dagens regelverk.

Tri Nguyen Dinh

Skipskokken er opprørt etter at Stortinget stemte for endring av særalder-reglene: – Kan bli starten på slutten

IKKE SÅ LIKE SOM VI TROR: Det er en myte at holdningene til økonomisk utjevning står sterkere i Norge enn i andre land, mener Knut Halvorsen og Steinar Stjernø.

IKKE SÅ LIKE SOM VI TROR: Det er en myte at holdningene til økonomisk utjevning står sterkere i Norge enn i andre land, mener Knut Halvorsen og Steinar Stjernø.

Sissel M. Rasmussen

At Norge er et samfunn med små forskjeller, er langt på vei en myte, hevder professorer

Debatt

Disse fire budene som er foreslått her er ikke en fullstendig liste, men det er en begynnelse, skriver Mímir Kristjánsson.

Disse fire budene som er foreslått her er ikke en fullstendig liste, men det er en begynnelse, skriver Mímir Kristjánsson.

Ihne Pedersen

«Med dagens regjering og deres statsfobi hadde vi nok vært oljerikdommen foruten», skriver Mímir Kristjánsson

Ole Palmstrøm/Colorbox.com

Noen elsker det, andre hater det. Seks ansatte viser fram sin nye arbeidsplass

Debatt

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Ole Palmstrøm

«Vi er like mye verdt som andre arbeidere i andre bransjer», skriver Naemy Trandum Aasen

VIL STILLE: Geir Ove Kulseth har jobbet som forbundssekretær i EL og IT Forbundet siden 2017 og er utdannet elektriker.. Han kom dit etter fire og et halvt år som organisasjonssekretær i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

VIL STILLE: Geir Ove Kulseth har jobbet som forbundssekretær i EL og IT Forbundet siden 2017 og er utdannet elektriker.. Han kom dit etter fire og et halvt år som organisasjonssekretær i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

Privat

– Jeg tror vi må legge ned en ordentlig innsats for å bli flere medlemmer i forbundet

Nav beklager at de rådet en sosialhjelpssøker til å låne grill da han ikke klarte å betale strømregningen. (Illustrasjonsfoto)

Nav beklager at de rådet en sosialhjelpssøker til å låne grill da han ikke klarte å betale strømregningen. (Illustrasjonsfoto)

Emmie Olivia Kristiansen

Nav beklager etter å ha bedt sosialhjelpssøker om å låne grill

PRINSIPPER: Tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik i Riksrevisjonen mener det er viktig at det finnes noen prinsipper for når hjemmekontor er ønskelig, slik at det ikke kun blir opp til virksomheten og den enkelte leder.

PRINSIPPER: Tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik i Riksrevisjonen mener det er viktig at det finnes noen prinsipper for når hjemmekontor er ønskelig, slik at det ikke kun blir opp til virksomheten og den enkelte leder.

Ole Palmstrøm

Regjeringens hjemmekontor-forskrift er for svak, mener NTL: – Ansatte må ikke bli presset til å jobbe hjemmefra

AVSTEMNINGEN: Ordstyrerne Markus Hansen og Vidar Hennum og forbundsleder Jan Olav Andersen følger avstemingen om aldersgrenser under landsstyremøtet torsdag.

AVSTEMNINGEN: Ordstyrerne Markus Hansen og Vidar Hennum og forbundsleder Jan Olav Andersen følger avstemingen om aldersgrenser under landsstyremøtet torsdag.

Knut Viggen

EL og IT Forbundet innfører aldersgrense fra og med 2023


Flere saker