JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NAVigatøren

Det er en lang reise fra studier i naturforvaltning ved landbrukshøyskolen i Ås til direktørstolen i Nav.31.01.2011
14:42
16.12.2013 15:13

morten.hansen@lomedia.no

Det kan virke som en lengre reise for Joakim Lystad å få Nav til å bli en etat de fleste er fornøyd med.

Ikke før Joakim Theodor Haagaas Lystad – født på Bislet i Oslo, bosatt på Ås i Akershus – hadde begynt i jobben som Nav-direktør, måtte han svare på kritikk av etaten.

Først var det Riksrevisjonen som, for andre året på rad, nektet å godkjenne regnskapene.

Så kom det fram at Nav hadde bredere fullmakter til å overvåke norske borgere enn Politiet.

Deretter kom NRK med en Brennpunkt-dokumentar om mulig kvikksølvskadde tannlegeassistenter. En dokumentar som Nav ikke kom spesielt godt ut av.

Kritikk og utfordringer

For å toppe det hele har undersøkelser vist at verken brukere av, eller ansatte i, Nav er særlig fornøyd med situasjonen.

For noen måneder det må ha vært.

– Det har vært hektisk men utrolig spennende. Det er et privilegium at man i en alder av 57 kan få muligheter til å komme i en slik jobb. Hvor man kan lære noe nytt, treffe viktige avgjørelser, og jobbe med å bygge opp en organisasjon, sier Lystad.

Han lever godt med mye av kritikken.

– Det vil alltid være kritikk i en så stor organisasjon som Nav. Og man må regne med å få kritikk. Det betyr ikke at vi ser lett på kritikken. Jeg konstaterer at mye av kritikken er sammenfallende med de områdene hvor vi selv ser at vi har utfordringer. Vi må erkjenne at vi kan bli bedre, konstaterer Lystad.

Stat og natur

Med unntak av fire år som salgssjef i den norske avdelingen av det amerikanske programvareselskapet SAS Institute, har Lystad vært en statens mann. Eller egentlig har han vært en naturens mann.

Fra han som ungdom syklet med munnbind rundt omkring i et forurenset Oslo, har naturen vært viktig for ham. Det har førte ham rundt i statlige etater som på en eller annen måte har vært knyttet opp mot naturen. Men først førte det ham til Norges landbrukshøyskole på Ås.

Ikke et naturlig valg for en sønn i en besteborgelig familie på Oslos beste vestkant.

– Det var ikke helt vanlig å begynne på landbrukshøyskolen blant mine venner. Men jeg har alltid vært glad i naturen. Så da det ble opprettet en studieretning i naturforvalting, så søkte jeg – og kom inn med et skrik.

Men før det ble høyskolestudier på Ås, var det et år med landbruksskole ved Steinkjer og praksisplass på en fjellgård i Oppland.

– Det var hest, sleperive og hesjing og slike ting. Det var et utrolig lærerikt år. Å komme seg ut av Oslo og møte andre folk, levesett og verdier, enn det jeg var vokst opp med, var veldig lærerikt og har betydd mye for meg. Jeg har tatt det med meg videre. Jeg fikk nok en større ydmykhet overfor andres måte å leve på i løpet av det året, sier Lystad.

Brukeropplevelser

Om det er ydmykhet Navbrukerne etterlyser, skal være usagt. Så veldig er fornøyd er de ikke.

Å få mer fornøyde brukere er et av Lystads mål for det kommende året.

– Det er mange som er ganske fornøyde. Men det er også et stort antall som ikke er fornøyde. Det vet vi. Og vi er selv ganske tydelig på at vi ikke gir brukerne en god nok opplevelse av Nav.

En av årsakene til det er at vi ikke har gjennomgående IKT-systemer. Det gjør det krevende å gi brukerne riktig saksbehandlingstid og god nok sammenhengende oppfølging, konstaterer Lystad.

Dårlige datasystemer får Lystad ikke gjort så mye med det første året. Han tror likevel det vil bli flere fornøyde Nav-brukere.

– Vi har klart å få unna flere saker. Det betyr kortere saksbehandlingstid. Det vil gi brukerne en bedre opplevelse.

Ut på tur

Når det stormer som mest rundt Lystad og hans medarbeidere, trenger han å koble av. Nav-direktøren gjør det ved å ta fri i helgene. Så å si alltid.

I helgene jobber han ikke. Da vasker han hus, trener eller går på ski.

Men han er ikke en skiløper som mange av hans direktørkollegaer. Lystad går ikke Birkebeinerrennet. Han går på tur. Lang tur.

– Jeg går mye på ski. Vi er en guttegjeng som går tur i fjellet med telt og bikkjer og overnatter Vi går på tur over hele landet. I år blir det den 29. turen. For to-tre år siden krysset vi Finnmarksvidda. Det var en fin tur, mimrer Lystad.

Dialog

Lystad tar sikte på at de kommende årene i Nav også blir en fin tur. Og turkameratene – de ansatte i Nav – skal få være med å planlegge ferden.

Da han ledet Mattilsynet var han kjent som en leder å stole på. En som tok medbestemmelse på alvor.

– Jeg er opptatt av medvirkning med de ansatte. Tillitsvalgte og hovedvernombud er viktige supplerende informasjonskanaler – i tillegg til de formelle møteforaene vi har. Det er ikke sånn at tillitsvalgte – eller lederne – sitter på fasiten. De sitter begge på deler av virkeligheten. Derfor er disse møtene en viktig kanal for å få et bredere beslutningsgrunnlag, fastslår Lystad.

Gamle greier

I de kommende møtene vil penger være et viktig samtaletema. Nav har fått omtrent samme driftsbudsjett for 2011 som for 2010. Men Lystad konstaterer at det må omprioriteres i det kommende året.

– Vi er fornøyde med budsjettet med tanke på at mange må kutte. Men vi må endre pengebruken, så det blir tøft hos oss også. Blant annet må vi bruke mer penger på IKT-systemet. Det er fra 1978 – og så gammelt at det holdes sammen av Aralditt, slangeklemmer og plasterlapper – og det kreves mye arbeid for å holde det sammen. Men det er nødvendig. Bryter IKT-systemene sammen får vi en mye verre arbeidssituasjon over hele etaten. Dessuten må driften av våre ytelser gå hele tiden. Klarer vi ikke å betale ut ytelsene den 20. i hver måned, er det noen som ikke har penger til mat den ettermiddagen. Det er helt avgjørende for oss at driften går. Da må vi prioritere IKT, fastslår Lystad.

Når noe må prioriteres, er det samtidig noe som ryker. Lystad forstår at dette skaper usikkerhet blant de ansatte.

– Vi blir bedre på det vi gjør, og bør klare å yte samme tjenesteomfang i år som i fjor. Men omstilling er krevende. Det er mindre lønns- og driftsmidler, og det vil bli bemanningsreduksjon. Men jeg tror vi sammen med de tillitsvalgte skal klare å få til gode løsninger.

Ingen drømmer

Når budsjettene er trange, og alle er misfornøyde med Lystads Nav – og det er lenge til neste lange skitur med gutta. Hender det da; at sivilagronomen fra Bislet, drømmer seg tilbake til hest, sleperive og hesjing på en fjellgård i Oppdal?

– Jeg er en person som trives der jeg er. Jeg planlegger for framtiden, men bekymrer meg ikke for den. Jeg ser framover, men lever i nuet. Men jeg er av og til oppe på den fjellgården, på ferier og sånn, og har kontakt med folket der. Den fjellgården har en stor plass i hjertet mitt.

4. oktober hadde Lystad sin første arbeidsdag som Nav-direktør. I de snart tre månedene han har vært i jobben har det vært kritikk fra flere kanter.

Riksrevisjonen er ikke fornøyd. Brukerne er misfornøyde. De ansatte føler at de ikke blir hørt. Som om ikke det var nok, kom NRK Brennpunkt med en dokumentar om tannlegeassistenter som søker erstatning – hvor Nav ble satt i et dårlig lys.

Lystad er født i 1953, og utdannet sivilagronom fra Norges landbrukshøyskole. Han var administrerende direktør i Mattilsynet fra 2003 til han begynte som Navdirektør, og har i den stillingen ledet sammenslåing av Statens næringsmiddeltilsyn, Fiskeridirektoratets sjømatkontroll, Statens dyrehelsetilsyn, Statens landbrukstilsyn og 89 kommunale næringsmiddeltilsyn.

Tidligere har han vært direktør i Statens forurensningstilsyns beredskaps- og kontrollavdeling, underdirektør i Miljøverndepartementets industriseksjon, salgssjef i det amerikanske programvareselskapet SAS Institute AS avdeling Norge, og forsker ved og deretter ved Norsk institutt for vannforskning og Norges landbrukshøgskole

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
31.01.2011
14:42
16.12.2013 15:13Mest lest

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

Erlend Angelo

Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Privat

– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Aslak Bodahl

Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

Jan-Erik Østlie

Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

Colourbox

Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard

Folketrygda

Illustrasjon

Illustrasjon

Anna Granqvist

To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Werner Juvik

Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Privat

Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Privat

Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Ida Bing

Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel

Illustrasjon

Illustrasjon

Håvard Sæbø

Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Jan-Erik Østlie

Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

Jan-Erik Østlie

Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Jan-Erik Østlie

Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Jan-Erik Østlie

Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

Leif Martin Kirknes

Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

Håvard Sæbø

Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa

Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.

Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.

Leif Martin Kirknes

Permitteringsordningen forlenges til 1. juli


Flere saker