Fagbevegelsens makt truet
Sparekniven svinges hardt i Europa – og den rammer særlig de sektorene der fagbevegelsen står sterkest.
einar.fjellvik@lomedia.no
I Hellas har skattemyndighetene nå tatt i bruk karttjenesten Google Earth for å kartlegge svømmebassenger rikfolk har anlagt uten å betale skatt for dem.
– En symbolhandling for å demonstrere at også de rikeste må være med å betale for krisa, mener Sotiria Theodoropoulou ved den europeiske fagbevegelsens forskningsinstitutt (ETUI) i Brussel.
Utgiftskutt framfor skatteøkning
Hennes gransking av EU-landenes strategier for å få økonomiene på fote igjen etter finanskrisa, viser et ganske annet totalbilde:
For hver eneste Euro Hellas reduserer sitt enorme budsjettunderskudd, skyldes 75 cent kutt i statlige utgifter og 25 cent økte skatter og avgifter. Standarden i andre EU-land er at omkring 60 % av prisen for finanskrisa og de mange krisepakkene betales gjennom utgiftskutt og 40 % dekkes via skatte- og avgiftshevinger.
Rammer fagbevegelsen hardt
Sotiria Theodoropoulou er alvorlig bekymret over profilen på «etter krisa»-politikken. Den sterke vekten på utgiftskutt betyr lønnsfrys og oppsigelser for offentlig ansatte, og kuttene rammer vanlige folk hardere enn de rike, påpeker hun i en samtale med LO-Tidningen.
Theodoropoulou er også bekymret for fagbevegelsens posisjon i det Europa som nå formes:
– Fagbevegelsen står sterkest i offentlig sektor, og det er her nedskjæringene nå kommer, påpeker hun.
Historisk «velferdsmassakre»
I London kaller generalsekretær Brendan Barber i TUC (britisk LO) den konservative regjeringens sparepakke på 60 milliarder kroner en «velferdsmassakre».
– For første gang i historien vil det vokse opp en generasjon som får dårligere levekår enn deres foreldre, spår han.
Milliardnedskjæringene har en enorm sosial slagside og vil gjøre Storbritannia til et enda mer klassedelt samfunn, hevder Barber i et lengre intervju med dansk LOs nettmagasin, Ugebrevet A4.
Omkring åtte prosent av den britiske arbeidsstyrken er allerede uten arbeid. Blant de unge er en av fem uten jobb.
– Og det er før oppsigelsene i offentlig sektor har begynt, påpeker Brendan Barber.
Da han tiltrådte lovte statsminister David Cameron å kutte en halv million stillinger i offentlig sektor de neste årene for å få økonomien i balanse igjen.
Drømmer om en million i gatene
TUC har brukt vinteren til å planlegge en storstilt og langvarig kampanje for å snu den politiske vinden som førte de konservative og liberaldemokratene inn i regjeringskvartalene. Den første styrkeprøven kommer når TUC arrangerer en nasjonal demonstrasjonsdag lørdag 26. mars. Brendan Barber tror den politiske vinden er i ferd med å snu og drømmer om en oppslutning på linje med demonstrasjonen mot krigen i Irak for noen år siden. Da var over en million mennesker ute i Londons gater.
Krever krisemøte
Også den europeiske fagorganisasjonen DEFS er opprørt over politikken som nå føres. Nylig forlangte den avtroppende generalsekretæren, John Monks, et krisemøte med EUs kommisær for økonomiske saker, Olli Rehn. Bakgrunnen er kravene EU-kommisjonen stiller for å utbetale kriselånene til Hellas og Irland.
Ifølge rapporter DEFS har fått fra de to landene krever EU-kommisjonens utsendinger opptil 12 % kutt i minstelønningene, mindre rigide lønnssystemer, kutt i pensjonsrettigheter og et mer fleksibelt arbeidsmarked. Overfor Irland krever man også at lønningene justeres ned til det som tilsvarer «markedsbetingelsene».
Dette setter inngåtte tariffavtaler ut av spill, det er et angrep på den sosiale dialogen i Europa og et klart brudd med tradisjonen med at partene i arbeidslivet har ansvaret for å forhandle fram lønns- og arbeidsvilkårene, skriver John Monks i brevet til EU-kommisæren.
Press mot Portugal
Også Portugal, som balanserer på raden av å måtte be om kriselån fra EU, har fått klar beskjed om å revidere sin arbeidslovgivning. Ifølge den britiske avisa Financial Times har sjefen for Den europeiske sentralbanken gitt beskjed om at det trengs «strukturelle reformer» innen arbeidsretten om Portugal skal komme seg ut av krisa. Et krav Det internasjonale pengefondet har sluttet seg til. Kredittvurderingbyrået Standard & Poor har truet med å nedgradere landets kredittverdighet dersom det ikke blir gjort mer for å «få fart på arbeidskraftens fleksibilitet og produktivitet».
Portugals sosialdemokratiske statsminister, José Socrates, har foreløpig stått imot:
– Vi skal gjøre det lettere for arbeidsløse å få seg jobb heller enn å gjøre det lettere å gi folk sparken, er hans svar.
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet-tillitsvalgt fra Rogaland mener det er OK om Vedum blir statsminister
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat