JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uavhengig fagbevegelse legger fram program

Rett til å danne frie fagforeninger og ei anstendig minstelønn står sentralt i det foreløpige programmet Egypts nye fagbevegelse la fram søndag.

einar.fjellvik@lomedia.no

«Arbeidsfolks kamp brola veien til dagens folkelige revolusjon», heter det i stiftelseserklæringen som ble presentert på Frihetsplassen i Kairo søndag.

«Derfor avviser Egypts arbeidere fullstendig at «regjerings-fagbevegelsen» skal representere dem og uttale seg på deres vegne», heter det videre. Avvisningen av den offisielle fagbevegelsen, ETUF, begrunnes blant annet med den famøse erklæringen ETUF-presidenten kom med to dager etter at opprøret hadde brutt ut. Der instruerte han forbundslederne om å hindre all uro på arbeidsplassene.

Dette er programmet

Under stiftelsesmøtet for den nye, uavhengige fagbevegelsen på Frihetsplassen søndag, ble det oppfordret til streiker og aksjoner for å øke presset mot Mubarak-regimet, og det ble lagt fram et foreløpig program i fem punkter:

LAST NED: Stiftelseserklæringen i sin helhet (engelsk oversettelse)

Dette er stifterne

Der er foreløpig sparsomt med opplysninger om hvem som står bak den nye fagbevegelsen og hvilken oppslutning den har. Stiftelseserklæringen er bare undertegnet med «konstitusjonskomiteen»

Det som har kommet fram gjennom ulike nyhetskanaler, er at RETA – de kommunale skatteinnkrevernes fagforbund – spiller en sentral rolle. Forbundet ble stiftet etter en 11 dager lang streik i 2008. Forbundet sies å ha 27 000 medlemmer, men har aldri blitt offisielt godkjent av myndighetene. RETA regnes som det første uavhengige fagforbundet i Egypt på 50 år.

Også det frittstående sentret for arbeidstakerrettigheter (CTUWS), ledet av den tidligere stålverksarbeideren Kamal Abbas, er blant initiativtakerne til den nye fagbevegelsen. Sentret har de siste årene mottatt flere internasjonale menneskrettspriser. Lederen for sentret, Kamal Abbas, ble i 2007 dømt til et års fengsel for ærekrenkelser etter å ha trykket en artikkel om korrupsjon i forbindelse med driften av et ungdomssenter i Kairo. Direktøren for sentret var medlem av det regjerende nasjonaldemokratiske partiet. Kontoret til CTUWS ble også stengt av myndighetene, men internasjonalt press førte til at det fikk åpne igjen et år senere.

I tillegg skal et fagforbund for ansatte i helsevesenet og diverse fagforeninger i ulike industribransjer være blant stifterne av den nye fagbevegelsen, melder Den internasjonale faglige samorgansiasjonen.

Internasjonal støtte

Den nystiftede fagbevegelsen har allerede fått atskillig internasjonal støtte.

– Vi hyller motet og besluttsomheten til Egypts arbeidere som reiser seg mot et autokratisk og illegitimt regime, skriver generalsekretær Sharan Burrow i Den internasjonale faglige samorgansiasjonen.

På sitt styremøtei Brussel denne uka varsler IFS at organisasjonen vil diskutere hvordan man best kan støtte fagbevegelsene i Tunisia og Egypt.

Også amerikanske AFL-CIO hilser den nye egyptiske fagbevegelsen velkommen.

– Den folkelige bevegelsen for demokrati i Egypt og den rollen fagbevegelsen spiller for å oppnå frihet og beskytte arbeidstakernes rettigheter inspirerer oss og vil ikke bli glemt, heter det i et hilsningstelegram fra CIO-AFL-president Richard Trumka.

Annonse

Flere saker

Annonse