Foreslår færre krav for minstelønn
Fellesforbundet vil gjøre det lettere å innføre minstelønn for alle i en bransje. I mars skal forbundet debattere et nytt lovforslag.
frode.ronning@lomedia.no
Norsk fagbevegelse sliter med å bruke ett av de viktigste verktøyene mot sosial dumping: Allmenngjøring av tariffavtaler. Loven om allmenngjøring kan brukes til å lage et lønnsgulv for alle i en bransje, men mange forbund er misfornøyd med at det er vanskelig å bruke loven.
Fellesforbundet vil derfor endre loven, med håp om at det blir lettere å rydde opp i bransjer med mange useriøse aktører.
Forrige uke fikk forbundet overlevert en rapport med forslag til endringer av loven. Rapporten er bestilt av Fellesforbundet sentralt, men ført i pennen av ombud Kjell Skjærvø i Oslo bygningsarbeiderforening – en lokalavdeling i forbundet.
Nå vil Fellesforbundet få med LO på en debatt om innholdet i rapporten, og hvordan lov om allmenngjøring bør se ut i framtida.
Trenger ikke dokumentere
Dagens lov krever at det dokumenteres sosial dumping før en kan innføre minstelønn, men dette kravet har voldt mye bry for fagbevegelsen. Selskaper som underbetaler ansatte holder kortene tett til brystet, og de ansatte i disse selskapene er ofte redd for å snakke om hva de tjener.
Skjærvø foreslår å fjerne kravet om dokumentasjon.
– Hvis en fagorganisasjon som er part i tariffavtalen krever det, skal det være nok for at Tariffnemnda skal fatte vedtak om allmenngjøring, sier Skjærvø.
Han mener dette vil styrke fagbevegelsens mulighet til å allmenngjøre deler av tariffavtalene.
– Du må ikke lenger dokumentere underbetaling. Arbeidsgiversida vil ikke lenger har mulighet til å blokkere en begjæring om allmenngjøring ved hjelp av et flertall av tariffnemnda, med begrunnelse om at det ikke er tilstrekkelig dokumentert, sier Skjærvø.
For å sukre pillen vil Skjærvø legge begrensninger på hva i tariffavtalene som kan allmenngjøres. Allmenngjøring av for eksempel tariffavtalens bestemmelser om arbeidstid eller overtid vil etter Skjærvøs forslag forutsette enighet mellom partene.
Alle krav om allmenngjøring rettes til Tariffnemnda, som er oppnevnt av Arbeidsdepartementet. Nemnda har tre uavhengige representanter, mens LO og NHO har hver sin representant. En uavhengig leder nemnda.
Hvilket lønnsnivå?
Skjærvø mener loven skal gi partene, som regel LO og NHO, adgang til å bli enige om å legge seg på hvilket som helst lønnsnivå – enten det er over eller under minste- eller normalnivået i tariffavtalen. Men Skjærvø vil gi fagbevegelsen vetorett mot forslag om å allmenngjøre et lønnsnivå som ligger under tariffavtalens minstenivå.
– Hvis det er uenighet i nemnda om hvilken lønn man skal allmenngjøre, skal man legge minstelønnsbestemmelsene i tariffavtalen til grunn.
– Hva som er bestemmelser om minstelønn vil være forskjellig fra tariffavtale til tariffavtale, og jeg har ikke tatt stilling til dette lenger enn det som er foreslått i rapporten. Det er noe som må diskuteres nærmere i LO, sier Skjærvø.
Mye enklere
Skjærvø har flere forslag som vil gjøre loven enklere:
– Dagens lov krever at utlendinger må ha dårligere betalt enn nordmenn for at en tariffavtale skal allmenngjøres. Skjærvø vil ta ut dette «utlendingskravet». Dette håper han vil plassere allmenngjøringsordningen utenfor EUs rekkevidde.
– Dagens lov krever at det må dokumenteres dårligere lønns- og arbeidsforhold enn det som er tariffestet eller «normalt» i en bransje. Skjærvø vil ta dette kravet vekk.
– Loven sier at det skal være like lønns- og arbeidsvilkår mellom utlendinger og nordmenn. Skjærvø vil erstatte dette med et formål om at det skal være «likeverdige minstevilkår».
Mange skjær i sjøen
Kjell Skjærvø har lagt fram et forslag til lovendring som han håper tilfredsstiller NHO.
LO-forbundene har så langt møtt sterk motstand fra NHO når det blir snakk om allmenngjøring av tariffavtaler.
Men Skjærvø mener NHO kan bli med hvis det blir snakk om en enklere allmenngjøring enn i dag.
Skjærvø mener han har fanget opp positive signaler fra NHO, så lenge det er snakk om å allmenngjøre lønn, og ikke overtid, arbeidstid og andre goder.
– Hvorfor skal NHO si ja til lovendringen du skisserer?
– Dette er et forslag som ligger mye nærere ei ordning som er akseptabel for NHO. Arbeidsgiverne sier at allmenngjøring kan være en fornuftig tiltak, så lenge det blir anvendt innafor EØS-avtalen. NHO sier dessuten at de ønsker bransjevise minstelønner. Med dette forslaget vil forskjellen på NHOs standpukt og vårt standpunkt være overkommelig, mener Skjærvø.
EU-domstolen har gjennom flere dommer har snevret inn handlingsrommet for fagbevegelsen og nasjonale myndigheter.
Skjærvø mener det ikke er EU-rettslige grunner til at det bør legges begrensninger på hva i tariffavtalene som kan allmenngjøres.
– Begrunnelsen min for at jeg mener det er fornuftig, er for å få ei ordning som er omforent mellom partene i arbeidslivet. Jeg mener at det fins EU-rettslige begrensinger, men at de vedtakene som er fattet til nå har holdt seg innafor disse begrensingene, sier Skjærvø.
Bare Fellesforbundet
Fellesforbundet er for tida det eneste forbundet som har fått gjennomslag for lovfestet minstelønn i enkelte bransjer, nemlig bygg, verftene og grønn sektor.
EL & IT hadde fram til desember allmenngjort elektrooverenskomsten rundt oslofjorden og ved de sju petrokjemiske landanleggene, men denne allmenngjøringa ble avskaffet i desember.
Arbeidsmandsforbundet ber denne uka om ei minstelønn på 148 kroner timen for renholdere, gjennom en allmenngjøring av overenskomsten for renholdsbedrifter.
Nå skal forbundet invitere de andre forbundene til debatt om forslaget. Det kan bli dragkamper om resultatet. Tidligere har EL & IT vært kritiske til Skjærvøs strategi, og enkelte av punktene i forslaget vil skape debatt også i andre deler av LO.
Mest lest
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.
Roy Ervin Solstad
En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
Erna Solberg
Leif Martin Kirknes
Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.
Helge Rønning Birkelund
Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
Debatt
Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.
Ida Bing
«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh
Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp
Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat
Foto: Privat
Live ville hjelpe sine iranske venner og ga dem jobb. Nå skal hun i retten for tredje gang
HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.
Privat/Lene Svenning