JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Den norske modellen trues

Den norske modellen med høyt velferdsnivå og samarbeid mellom staten og partene i arbeidslivet er truet. Alle er ikke med.

stig.christensen@lomedia.no

Det er den truende situasjonen i arbeidslivet med flere vikarbyråer, større utrygghet og trusselen mot faste ansettelser som skaper et press mot den norske modellen. På Manifest-konferansen i dag kom det flere eksempler på utryggheten for store grupper ansatte.

Satt på ferie uten varsel

Ikke minst Randi Stenseth i Oslo og Akershus hotell- og restaurantarbeiderforening kom med eksempler som fikk det til å fryse langt nedover ryggen på tilhørerne.

– I går ettermiddag kom medlemmer til meg og fortalte at de var satt på ferie fra i dag, fortalte Stenseth. Det skjedde uten forvarsel og arbeidstakerne protesterte.

– Men sånn er dagene nå, fortalte Stenseth. Siste ord er selvsagt ikke sagt i den saken.

Vikarer ut og inn

Den tillitsvalgte viste til at vikarer i bransjen går ut og inn, og:

– Arbeidsgiverne tenker overhodet ikke på at de bør ivareta arbeidstakerne på lang sikt. Stenseth fortalte at man innen hotell nå setter ut deler av virksomheten, som renhold.

– Arbeidstakerne må løpe fortere og fortere med en fiberklut i hånden, sa hun. Den tillitsvalgte kom med eksempler på renholdere som blir oppsagt fra faste stillinger og tilbudt kontrakter som ekstrahjelp.

– Den norske modellen er ikke til stede i vår bransje, mente hun. Hotell – og restaurant har en organisasjonsprosent på under 20.

Modellen

Samfunnsforsker og tidligere statsråd Gudmund Hernes (Ap) var invitert for å definere den norske modellen nærmere. Han pekte på at staten og partene i arbeidslivet er med i samspillet, men at samarbeidet går videre enn som så, for eksempel med bondeorganisasjonene som deltakere. Det er bygget opp lovgivning og institusjoner rundt dette, som for eksempel teknisk beregningsutvalg. Forhandlingssystemet ble også trukket fram av den tidligere statsråden.

– Det har ført til mye likhet og gjensidig respekt, sa Hernes som også trakk fram et Einar Gerhardsen-sitat, nemlig at «ingen trenger å stå med lua i hånda».

Videre understreket professor Hernes full sysselsetting som et element, og en moralsk kontrakt om å bistå hverandre. Folkepensjonsordningen hadde vi hentet fra Sverige.

– Mange elementer må være på plass for at modellen skal fungere, sa Hernes.

Aker Verdal

Tidligere klubbleder ved Aker Verdal, Stein Aamdal, la fram hvordan de praktiserte den norske modellen lokalt.

– Modellen er basert på høy produktivitet og verdiskapning. Vi var (er) to – tre ganger mer produktive enn konkurrentene, men vi slåss også for retten til medvirkning, sa Aamdal. Han viste til et kraftig engasjement fra medlemmene for å presse fram en best mulig AFP.

Store forskjeller

Gudmund Hernes bekreftet at det er store forskjeller og ulike roller. Han viste til det presset som Randi Stenseth fortalte om og sa det slik:

– Den nordiske modellen er en kampsone der man hele tiden må være i beredskap.

Annonse
Annonse