Dønn avhengig av verden
Finansminister Sigbjørn Johnsen badet ikke i egen suksess da han gjestet en YS-konferanse i dag, men manet til enda mer trepartssamarbeid og minnet om at Norge er dønn avhengig av hvordan resten av verden skjøtter seg.
odd.arne.olafsen@lomedia.no
Da Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) avholdt sin inntektspolitiske konferanse i dag, var finansminister Sigbjørn Johnsen og sjeføkonom i DnB Nor Markets, Øystein Dørum, hentet inn som innledere foran det kommende mellomoppgjøret.
Finansministeren la mye vekt på den norske modellen og de utfordringer vi står overfor både innenlands og i forhold til utlandet i tida framover.
Klar sammenheng
– Den norske modellen for arbeidslivet har en klar sammenheng i det å gi sterk sosial trygghet. Trepartssamarbeidet er selve bærebjelken i dette og må fortsatt videreutvikles, sa Johnsen, og trakk sammenligninger tilbake historisk:
Da Norsk Jern- og Metalarbeiderforbund og Teknologibedriftenes Landsforening satte seg ved forhandlingsbordet i 1907 og til slutt undertegnet en avtale som fikk navnet Verkstedsoverenskomsten, var det den første moderne tariffavtalen i norsk arbeidsliv. I 1935 var Hovedavtalen på plass. Den kalles ofte arbeidslivets grunnlov.
– Sammen har disse vært bærebjelker i hvordan vi organiserer norsk arbeidsliv. Derfor er det et tankekors at vi i 2011 fortsatt er nødt til å snakke om sosial dumping i arbeidslivet, sa Johnsen.
Står ikke alene
Med finanskrisen bare kort tid tilbake, der Norge kom seg merkbart godt gjennom vanskelighetene, så finansministeren grunn til å minne om vår avhengighet av hvordan det går med andre nasjoner.
– Internasjonalt skjer det mye spennende, men det ligger fortsatt store utfordringer der. Mange land har fortsatt høy ledighet. Utfordringen er hva som kan gjøres med det. Inflasjonen er varierende, og flere land har stor statsgjeld og underskudd i sine handelsbalanser. Noen må finansiere høy ledighet og demografiske endringer. Det er en stor utfordring. Vi ser også at maktbalansen endres der Asia, Latin-Amerika og deler av Afrika har høy vekst. Når Norge har klart seg bedre enn de fleste de to siste åra, må vi samtidig minne om at vi er en del av det internasjonale fellesskapet. Vi står ikke alene. Det er verdt å huske på det, sa Johnsen.
Plass til alle
Det vil bli 70-80.000 flere over 67 år over noen år. Høy sysselsetting og lav ledighet er ikke naturgitt og må løses gjennom finanspolitikken og organisasjonenes samarbeid om lønnskostnader og forsvarlig kronekurs. Til tross for høyere lønnskostnader i Norge sammenlignet med de fleste andre, har produktiviteten og effektiviteten holdt tritt. Det gir både produksjon og bærekraft. Og arbeidslinja skal fortsatt være et viktig verktøy:
– Høy velstand og god velferd må ikke bli et problem. Vi må forberede oss på et økende press mot velferden. Arbeidslivet må ha plass til alle som ønsker å jobbe. Det betyr så mye for den enkelte å vite at arbeidslivet er åpent for alle som vil vise sin arbeidsevne, sa finansministeren.
Med Norges smidige vei gjennom finanskrisen, der andre land fortsatt sliter med ettervirkningene og har stor usikkerhet foran seg, mente Sigbjørn Johnsen at EN grunnregel gjelder: Man må holde orden i sysakene, holde orden i eget hus!
Velfødde og fornøyde?
Akkurat det siste utsagnet fra finansministeren var sjeføkonom Øystein Dørum helt enig i. Han brukte økonomisk vekst for å illustrere den fortsatte ubalansen internasjonalt, som også vil ha betydning for norske forhold:
Flere land både i Asia, Afrika og Latin-Amerika har en vekst over 5 %, mens land som Hellas, Romania og Venezuela ligger under 0, eller blodrøde tall, som Dørum uttrykte det. Flere av Norges viktigste handelspartnere har fortsatt høy ledighet og lav lønns- og prisvekst. Den norske «fotfølgingen» av Den europeiske sentralbankens fastsetting av styringsrenta, kan også gi virkninger vi helst ikke vil ha: Hvis renteforskjellen øker, kan kronekursen gå i taket.
Når Norge likevel har klart seg så vidt bra, særlig de to siste årene, pekte Dørum på tre avgjørende forhold: Selve næringsstrukturen, der Norge har mindre industripreg enn mange andre, 4,5 prosentpoeng rentekutt over få år, samt offentlige budsjettstimuli for å holde hjulene i gang. Men hvilke prognoser kan forventes framover?
Venter høy oljepris
– Vi tror på en oljepris oppimot 150 kroner fatet fram til 2015. Det vil øke vårt Pensjonsfond Utland ganske sterkt, som igjen betyr at det må holdes igjen på pengebruken for å bremse veksten. Industrien selv tror på produksjonsvekst, men med små skritt. Den norske eksporten vil også øke i svak takt. De norske husholdningene viser gryende tegn på høyere forbruk, men det som kan holde det igjen er økende boligpriser og en økning i lånerentene, sa Dørum, og understreket en viktig faktor i hvor usikre spådommene framover kan være og hvor viktig balansen er:
– Når det gjelder vår konkurranseevne er det verdt å peke på at Norge de siste 10 årene har hatt en dramatisk utvikling i lønnskostnadene sammenlignet med andre. Det har samtidig fullt ut vært kompensert gjennom høy effektivitet og produktivitet. Dette er en sammenheng som fortsatt må holdes i sjakk, sa Øystein Dørum.
Mest lest
Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.
Tormod Ytrehus
Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil
Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg
Jan-Erik Østlie
SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder
Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.
Håvard Sæbø
Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice
– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.
Håvard Sæbø
Silje og Silje vil skjerme barna: – De trenger ikke vite at ikke alle aksepterer vår familie
Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.
Tormod Ytrehus
I sommar kan det bli meir flykaos. Her er noko av grunnen
Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen.
Jan-Erik Østlie
Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken: – Jeg har ikke noe annet valg
LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.
Håvard Sæbø
LO har satt ned foten i krangel om lageransatte
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?
Anna Granqvist
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?
Hanna Skotheim
Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd
Jan-Erik Østlie
LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret
Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.
Erlend Angelo
Tine legger ned sitt meieri på Voss: – En trist dag
ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.
Håvard Sæbø
Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering
Lockout er definert i arbeidstvistloven av 2012.
Sissel M. Rasmussen
Her er en kort forklaring på hva lockout er
Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.
Jan Inge Haga
Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt
Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.
Tormod Ytrehus
Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én
Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.
Helge Rønning Birkelund
Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri
Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.
Illustrasjon: Lina Raknes
Fire store endringer i det nye lovverket for grøftearbeid
STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)
nyebilder.no
Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka
Debatt
Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.
Hanna Skotheim