JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tror flere vil stemme i år

Terroraksjonen 22. juli vil føre langt flere innvandrere til stemmelokalene. Det er inntrykket etter en rundtur på Grønland i Oslo.

stig.christensen@lomedia.no

En provisorisk brakke er plassert midt på Grønlands torg. Der kan man forhåndsstemme. Det er et jamt sig der når LO-Aktuelt dukker opp. En aktivist fra Fagforbundet deler ut brosjyrer og snakker med folk om å bruke stemmeretten.

Adnan Mohamed Sheik (26)er den første vi treffer på. Han har akkurat vært inne og forhåndsstemt. Sheik har bodd ti år i Norge, og er opprinnelig fra Somalia.

– Hendelsen 22. juli var viktig for meg. Min motivasjoner for å stemme Arbeiderpartiet ble ekstra sterk etter terroraksjonen, sier 26-åringen som stemmer for andre gang.

Imponert over Ap

Han er imponert over hvordan partiet taklet hendelsene på Utøya. Sheik jobber i Oslo kommune med barn og ungdom. Han mener Ap er det partiet som går i spissen for velferdssamfunnet, og har snakket med både kompiser og kolleger om valget.

– Mange vet ikke engang at det er valg, men jeg forteller dem hvordan det går an å stemme.

Sheik mener at flere innvandrere vil stemme i år:

– Folk våkna etter 22. juli og skjønner at vi må kjempe for demokratiet, sier 26-åringen, som bor og jobber på Mortensrud. Tradisjonelt mener han somaliere i stor grad har skygget unna politikk. De er prega av krig og har nok med familien, mener han. Men nå tror han det vil bli annerledes:

– Flere ser at det er viktig å stemme og ta del i demokratiet.

For første gang

Anita Seth (52) fra India skal stemme for første gang. Hun har bodd her i ni år og regner med at både mann og sønn, og kanskje også datteren, vil ta i bruk stemmeretten i år.

– Har hendelsene 22. juli betydd noe for at du stemmer.?

– Jeg ville ha stemt uansett, sier kvinnen som jobber på Furuseth sykehjem som sykepleier. Hun har ingen problemer med å fortelle hva hun vil stemme, nemlig Arbeiderpartiet.

– Hvorfor Ap?

– Vi har et fint samfunn. Arbeiderpartiet styrer, og det er best for meg og best for samfunnet.

–Vi du snakke med andre folk om å stemme?

–Ja, jeg vil gjerne motivere andre til også å stemme. Det er kjempeviktig å stemme nå, sier 52-åringen og har 22. juli i bakhodet.

Klart det

Abdi Rahim (35) har stemt hver gang i løpet av de siste 12 årene.

– Man må jo bruke stemmeretten til å påvirke samfunnet. Også han har stemt Ap, og mener partiet er det som representerer arbeidstakerne på den beste måten. Han jobber i Peppes Pizza på Grønland og er organisert i Hotell- og Restaurantarbeiderforeningen i Oslo. Lønn og tariff spiller derfor en helt sentral rolle for hans valg. 35-åringen mener Arbeiderpartiet ivaretar disse behovene best. Rahim er bodd 17 år i Norge, før det bodde han i Somalia.

– Hendelsene 22. juli fører til at langt flere somaliere vil stemme, tror Abdi Rahim.

Han mener det var en vekker i forhold til å kjempe for demokratiet. Viktig for ham er det også at to landsmenn står på Aps liste i Oslo, på henholdsvis 47. og 58. plass.

– Dermed blir det nok mange somaliere som stemmer Arbeiderpartiet i år, regner han med.

Mange, mange

Vi nærmer oss Ap`s valgstand i 12-tiden, som nå har åpnet. Der treffer vi på 34-årige Naima Abdirahman Aseyr, som står som nr 5 på Aps liste i Gamle Oslo. Også hun er fra Somalia, har bodd ni år i Norge, har fem barn og meldte seg inn i Ap i 2009. 34-åringen mener flere vil stemme på grunn av 22. juli-hendelsene.

– Jeg kjente to på Utøya som ble drept. Hun ene het Mona. Faren hennes ble drept på Tøyen for et par år siden. Alle somaliere kjente han. Så mange flere somaliere vil stemme i år, mener Aseyr.

Hvorfor ikke?

Warsan Mahamed er 19 år, og kom til Norge som tre-åring for 16 år siden. Hun har forhåndsstemt.

– Hvorfor?

– Hvorfor ikke? På tide at vi stemmer og får et skifte i Oslo. Også for 19-åringen var 22. juli en vekker.

– De første timene ble vi beskyldt for å stå bak. Jeg så selv to kvinner som ble trakassert umiddelbart etter at bomben gikk av. Det er ikke bra.

Warsan Mahamed tør ikke tenke på hvordan det hadde gått i fortsettelsen om det var muslimske terrorister som sto bak.

– Men nå står vi sammen. Det er veldig bra, sier 19-åringen som er imponert over måten Ap og Jens Stoltenberg har taklet terroren på.

Annonse
Annonse