JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kvinnehelsa har lav status

Kvinners liv er ikke like verdsatt som menns. Mødredødeligheten i verden er en skam. I vår del av verden blir kvinners sykdommer og plager oversett.

nina.sandaas@lomedia.no

Disse krasse konklusjonene ble fremsatt i dag av Berit Scheie, professor i kvinnehelse, ved NTNU. Scheie er den første professoren som har spesialisert seg på kvinners helse.

Fødsel og død

På LO-seminaret som satte fokus på akkurat kvinnehelsa på Kvinnedagen, tok professor Scheie tak i de store tallene. Nesten en halv million kvinner dør hvert år i verden i forbindelse med graviditet og fødsel. Mødredødeligheten i Norge er kommet ned til et lavt nivå; fire per 100 000 fødsel, men også hos oss koster det for de kvinnene som fører slekten videre. 4 prosent av de fødende får rifter og revner som gir bestående plager. Å forebygge med å sy koster en bagatell, men skjer ikke alltid.

I Norge blir i gjennomsnitt ti kvinner i året myrdet av sin partner, og en av fire kvinner er blitt mishandlet av sin partner.

– Hvis vi hadde brukt noe av ressursene på å forebygge slik mishandel, ville mange blitt reddet. Vi vet at kvinner som har vært utsatt for overgrep er spesielt sårbare. De har ofte uklare sykdomstilstander som derfor kan gi nytteløs behandling, mente professor Schei.

Forskjellene øker

Statistikken viser at forskjellene mellom kvinner og menns helse er økende. Kvinner er langt oftere sykmeldt og blir oftere uføretrygdet enn menn. Kvinner har generelt dårligere helse, også mentalt. En del av årsaken er å finne i deres dårligere arbeidsforhold med høyt stressnivå og lav kontroll på jobben.

Dessuten rammes kvinner oftere av sykdommer som ikke passer inn i normene for menns sykdomsbilde. Det handler om muskel- og skjelettsykdommer, fibromyalgi, depresjon og angst. Uavhengig av alder og utdanning har kvinner oftere smerte i kroppen enn menn, viser forskning.

– Blant unge kvinner er kroppen blitt en kulturens slagmark. Vi ser utmattelsessyndrom, spiseforstyrrelser, selvskading og selvmordsforsøk i mye større grad hos unge kvinner enn hos unge menn, fortalte professor Scheie.

Plager med lav status

Alle disse sykdommene er ikke fullt ut anerkjent i medisinen, og bare det er en viktig diskusjon å ta, mente hun. Likevel er det slik at kvinner lever lenger enn menn, i gjennomsnitt 5 år lenger. Kvinner lever lenger, men er det verdt det, kan man spørre. Norge ligger på verdenstoppen i osteoporose blant kvinner. En kvinne i 50-årsalderen som brekker underarmen blir sjelden undersøkt for om hun lider av osteoporose.

At kvinners sykdommer og lidelser ikke passer inn i de mannlige mønstrene betyr blant annet at vi mangler kunnskap, at kvinner kan bli kasteballer i systemet. Dessuten blir det vanskeligere å definere pasientrettigheter og pasienter kan oppleve at de ikke blir tatt helt på alvor.

Annonse
Annonse