Vil knuse fagbevegelsen
I USA har republikanske guvernører satt i gang et korstog mot offentlig ansatte. Aller hetest er striden i Wisconsin der tusenvis av fagorganiserte i går okkuperte delstatens parlament.
einar.fjellvik@lomedia.no
sym@lomedia.no
I ukesvis har det demokratiske mindretallet i Wisconsin forsøkt å hindre at guvernør Scott Walker og Republikanernes anti-fagforeningslov kom til avstemning. Virkemidlet har vært å rømme byen slik at parlamentet ikke kunne gjennomføre en lovlig votering over lovforslaget.
I går fant Republikanernes smutthullet de trengte. Lovforslaget ble omskrevet slik at det ikke hadde direkte budsjettmessige konsekvenser. Dermed kunne loven vedtas, selv om parlamentet ikke var fulltallig.
Tusenvis av rasende fagorganiserte reagerte spontant med å okkupere parlamentsbygningen i Madison. Flere er ventet å delta i nye protester når delstatsparlamentet i dag møtes for å bekrefte lovvedtaket.
Straffer Obamas velgere
I en rekke amerikanske stater har republikanske flertall i det siste jobbet hardt for å sette de offentlig ansatte opp mot resten av befolkningen. Det er i offentlig sektor fagbevegelsen står relativt sterkt med en organisasjonsprosent på drøye 35, mot rundt 7 prosent i privat sektor. De var også en viktig årsak til at president Barack Obama ble valgt.
Selv om offentlige lønninger er noe lavere enn tilsvarende i privat sektor så har mange offentlig ansatte gode helse- og pensjonsforsikringer. Dette er frynsegoder betalt med folks skattepenger, påpeker republikanerne. Med solid gjeld og kjempestore budsjettunderskudd må det enten kuttes i offentlige tjenester og arbeidsplasser eller i de offentlige ansattes goder og rettigheter, argumenterer guvernører som Scott Walker i Wisconsin.
Begrenset forhandlingsrett
Loven han nå har fått vedtatt betyr blant annet at det må gjennomføres årlige avstemninger for å fornye fagforeningenes godkjenning og at retten til kollektive forhandlinger blir begrenset til rene lønnsforhandlinger. Og det til tross for at fagbevegelsen sa de var villige til å betale sin del av pensjonskostnadene og helseforsikringspremien. Det ble avvist av den republikanske guvernøren som beskyldes for å ha ideologiske motiver. Også i Indiana, Ohio og Tennessee er det foreslått tilsvarende tiltak. Fem stater har fra før forbud mot kollektive forhandlinger.
Folkelig støtte
61 prosent av de spurte i en gallup-undersøkelse for USA Today er motstandere av å fjerne forhandlingsretten. Men mange støtter likevel den republikanske politikken for å redusere fagbevegelsens innflytelse i en sektor som oppfattes som lite reformvillig og med lav effektivitet. For virkeligheten er mange steder dyster og vil føre til dramatiske kutt. Som i bilbyen Detroit hvor det er foreslått å redusere antallet offentlige skoler fra 142 til 70.
De siste tre månedene har 70 000 jobber forsvunnet i offentlig sektor. Det kan spesielt ramme mange i den fargede befolkningen som er overrepresentert blant de offentlig ansatte og som ellers sliter på arbeidsmarkedet. I januar var ledighetstallet for fargede amerikanere 15,7 prosent, mens gjennomsnittet var på 9 prosent.
Under halvparten positive til fagbevegelsen
Republikanerne har etter mellomvalget høsten 2010 flertall i 26 av USAs 50 stater. Den konservative bølgen som da feiet over USA gir seg også utslag i folks holdninger til fagbevegelsen. Bare 45 prosent av amerikanerne har i dag et positivt forhold til fagbevegelsen, viser en Pew-undersøkelse. Det er den laveste støtten på et kvart århundre. Framtida for en hardt presset amerikansk fagbevegelse virker dyster.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Kommentar:
Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.
Leif Martin Kirknes
«Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie